Besøg i FÆNGSLET – Horsens Gamle Statsfængsel


i ViGlemmerDetAldrig

I februar var jeg et smut i Horsens. Ikke for at se fodbold på CASA Arena eller headbange til en Metallica-koncert, men for at besøge og opleve fængselsmuseet FÆNGSLET. Et besøg, jeg vil fortælle mere om her.

 


Fakta om FÆNGSLET

FÆNGSLET er Europas største fængselsmuseum. Det er det gamle Horsens Statsfængsel, der danner rammerne for oplevelsen. Det gamle statsfængsel var i brug fra 1853 til 2006. I 2012 åbnede det som fængselsmuseet FÆNGSLET, og i dag er museet kendt i ind- og udland, blevet hædret med priser op til flere gange og bruges jævnligt til store koncerter – for eksempel med Metallica og Rammstein.

Læs mere her


 

En autentisk og visuel flot oplevelse

fængslet horsens

FÆNSLETs brug af visuelle og auditive virkemidler er uden tvivl en af grundene til, at oplevelsen er blevet så populær, som den er. Når du træder ind ad døren, får du som noget af det første øje på skyggerne på væggen. Skyggerne forestiller fængselsbetjente og indsatte. Og som om dét ikke skulle være nok, kan du høre lyden af trin, lænker, betjente der puster i fløjter og andet ”fængselsstøj”.

Du har ikke taget mere end et par skridt inden for døren, og du føler allerede, at du befinder dig midt i et levende og aktivt fængselsmiljø. Det er imponerende – og skræmmende livagtigt.

 

Som at være med i Prison Break og Shawshank Redemption

Hvis du har set TV-serien Prison Break eller verdens bedste film (ifølge IMDB) Shawshank Redemption, så får du især en på opleveren ved at besøge FÆNGSLET.

Når du går rundt i Horsens Gamle Statsfængsel, så føles det som om at være med i en fængselsfilm- eller serie. Sådan havde jeg det i hvert fald. Jeg skal da være den første til at indrømme, at jeg under rundvisningen kiggede efter mulige flugtveje – og nej, det var ikke, fordi rundvisningen var kedelig. Tværtimod.

 

Historier i historien

I løbet af 150 år med fængselsdrift kan der nå at ske meget inden for fængselsmurene. Og det må man sige, at der er!

Rundvisningen var et glimrende eksempel på, at der findes historier i historien. For eksempel historier om flugtforsøg, tandbørster som er blevet til mordvåben, filmoptagelser med nogle af Danmarks bedste skuespillere og jeg ved snart ikke hvad.

Jeg vil helt klart anbefale dig at få en guidet rundvisning, hvis du har mulighed for det (Når du køber en tur i FÆNGSLET via DuGlemmerDetAldrig får du altid 75 minutters guidet rundvisning). På den måde kan du høre mere om nogle af de sjoveste, vildeste og mest skræmmende historier i historien. Historier, du ellers ikke ville have hørt om.

 

Imponerende flugt af udbryderkongen Carl August Lorentzen

En af de mest berømte historier fra FÆNGSLET, er historien om Carl August Lorentzen – udbryderkongen. Juleaften 1949 lykkedes det for Carl August Lorentzen at bryde ud af Horsens Statsfængsel.

Hans flugt er som taget ud af en god fængselsfilm. Det var vildt interessant at høre om, hvordan det var lykkedes Carl August Lorentzen at bryde ud. I videoen herunder kan du se, hvordan Carl August Lorentzen formåede at bryde ud.

Dygtig og passioneret guide

Den dygtige og passionerede guide, der viste min gruppe rundt, var noget af det bedste ved mit besøg i FÆNGSLET. Hun formåede at gøre rundvisningen interessant fra start til slut. Det er ellers sjældent, at jeg oplever det, når jeg deltager i diverse rundvisninger.

Især guidens passion for at formidle historierne var iøjefaldende. Guidens passion for fængselshistorie brændte så meget igennem og var så tydelig, at den med det samme smittede af på mig. Det var nærmest umuligt ikke at blive interesseret i, hvordan Horsens Gamle Statsfængsel har udviklet sig fra 1853 til 2006.

Herfra skal der lyde en stor cadeau til guiden (jeg desværre ikke kan huske navnet på), der ledede rundvisningen den pågældende dag!

 

Jeg kommer helt sikkert igen

Det er bestemt ikke sidste gang, jeg har besøgt FÆNGSLET i Horsens. På trods af en god rundvisning med en masse spændende fortællinger, mangler jeg stadig at se og opleve en del. Og det er ikke noget, jeg vil gå glip af. Især ikke nu, hvor guidens passion for fængselshistorie har smittet af på mig.

 

En anbefaling værd 

Det kommer nok ikke som en overraskelse, hvis jeg siger, at jeg på det kraftigste kan anbefale et besøg i FÆNGSLET. Her har du altså en museumsoplevelse, der sidder lige i skabet. De auditive og visuelle elementer er noget af det bedste, jeg har set, i forhold til at skabe autentiske og meget livagtige rammer. Tag et smut til Horsens og sving forbi FÆNGLSET. Det vil du ikke fortryde!

Book en tur i FÆNGSLET her

Avatar
Mit navn er Simon, og jeg arbejder med marketing hos DuGlemmerDetAldrig. Jeg er stor fan af oplevelser. Især dem der inkluderer adrenalin, outdoor, wellness og selvfølgelig cykling som den "cykelfreak" jeg er!