Der er ingen grund til at finde den islandske sweater frem fra skabet og begynde overvejelserne om, hvorvidt sidste års nuance af armygrøn på Fjällrävens skovbukser står godt sammen med den ribstrikkede kant på sweateren.

Tag sweateren på, hvis du har den, men den er ikke et must på Karpenhøj Naturcenter, hvor dresscode er ligegyldigt, og hvor outdoornørder og storbysnuder mødes til vildmarksgourmet. Men hvad så? Ja, navnet siger det hele. Her mixes det bedste fra begge verdner: vildmarkens natur og stenbroens gourmet.

Civiliseret Nak og Æd

Begynder billederne fra tv-programmet Nak og Æd at dukke op på nethinden, så er du ikke helt på afveje. Her er nemlig både bålrøg, brændehugning og store, sorte gryder. Men bare rolig der er ikke noget, som skal nakkes her.

Men i vaskeægte Nak og Æd-stil skal vi på rov! Ud i naturen, undersøge den, lære noget om den, bruge den og samle ting og sager til middagsmaden. Ramsløg bliver til pesto. Mælkebøtter er meget mere end ukrudt, hvis de koges med sukker og vand – voila – så har du lemonade.

Sådan går tiden med at indsamle viden og urter. Ukrudt skal ikke længere bekæmpes – det er mad, der skal spises.

50 % vildmark, 50% gourmet

Tilbage i lejren med kurven fuld af lækkerier er det tid til at gå i gang med madlavningen, og heldigvis er der suppleret med en masse lokale råvarer. Nå ja, og også ting, der ikke nødvendigvis gror på træerne og vokser i jorden. Øl for eksempel. Og sodavand fra Ebeltoft Gårdbryggeri.

Cowboykaffen snurrer allerede på bålet og med et stykke kage fra den lokale bager, er det ingen sag at kaste sig over kokkerierne. Plankelaks, grøntsager, urter, mørt kød og de sødeste rabarber til dessert. Duftene begynder at hvirvle rundt i luften, blander sig med bålrøgen og brisen, der skyller ind fra havet derude, får maverne til at knurre om kap. Lige i rette tid for nu skal der anrettes, og en hver gourmetchef ved, hvor meget det betyder. Husk! Bålmad spises også med øjnene. Så der skal kredses for detaljerne. Sovsen, blomsterurterne og pynten placeres nøje – men skødesløst – indtil anmelderne klapper i hænderne.

 

5 ud af 5 kokkehuer til vildmarkskøkkenet

Så er det spisetid. Langbordet er dækket og vi spiser sammen allesammen. Outdoornørden og storbysnuden, side om side. Retterne bæres ind, der spises, snakkes og olielamperne på bordet bliver tændt. Måske trækkes lammeskindet lidt tættere om kroppen, efterhånden som aftenen sænker sig over Karpenhøj Naturcenter. Mætte af maden og indtrykkene efter mange timer i den friske luft begynder øjnene at give efter for bålets pulserende, hvide røgsøjle, så vi lader dem vandre ud over Mols Bjerge, hvor solnedgangen sætter scenen.

Smagsoplevelser med smæk på

Tiden er fløjet afsted, og selvom 8 timer lyder massivt, når man står på dørtærsklen derhjemme, er det ikke et minut for meget. Vildmarksgourmet tager dig med ud i naturen, hvor den rigtig finder sted, og lærer dig, hvordan du bruger den – både i maden og i tilberedningen. Her mener de det nemlig, når de siger plankelaks, for den tilberedes uden den mindste tøven på en planke af træ vendt ind mod bålets gløder.

Det er en dag med lokale råvarer på mange planer og et fællesskab med de andre deltagere, som er ganske specielt. Det betyder pludselig ikke noget, at man ikke kender hinanden på forhånd, for vi lærer det hen ad vejen.

Outdoornørden og storbysnuden vender hjem, men har du lyst til at gå i deres fodspor, så book en vildmarksgourmet hos DuGlemmerDetAldrig.