Det banker på døren. Først stille og roligt. Så lidt hårdere og til sidst meget insisterende. Til sidst er der ikke andet at gøre end at rejse sig fra computeren, sofaen, tv’et, der snurrer, radioen, der spiller for at se, hvem det er, der banker på.

Klip

Tasken bliver hevet ned bagerst fra skabet. Soveposen fundet frem under sengen. Tandbørste, snor, en mobiloplader, nej ikke en mobillader, presenning, tændstål, kamera, nej ikke et kamera, varme sokker, vandtætte sko.

Du har fået 1 time til at pakke det mest nødvendige, før du bliver suget ud gennem døren, tilbage til naturen. Hvad vil du pakke? Hvordan vil du gribe det an? Og hvad er egentlig det mest nødvendige?

Klip

Ormene bryder igennem den mudrede jord, og vrider sig krampagtigt i det skarpe lys, som om de bliver blændet i de øjne, de ikke har. Solsorten sender sit krøllede fløjt ud over landskabet, så alting sitrer, knopperne brydes, flækkes og foldes ud i forårets farver.

Gennemtygget mad og våde sokker

For Lars Nyhuus er det ikke et skrækscenarie, hvis naturen banker uanmeldt på døren. Tværtimod vil det være et større skrækscenarie, hvis det ikke skete. For ham er det nemlig ikke et projekt at komme ud i naturen, det er en del af hans hverdag – en livsstil, hvor grænsen mellem arbejde og fritid er hvisket ud og erstattet med oplevelser i naturen.

For mig er det et større projekt at overleve i Ikea.

Lars Nyhuus

For Lars er det helt naturligt at pakke rygsækken flere gange om måneden for at sove under åben himmel og med mere end 1000 udendørs overnatninger bag sig, pakker han rygsækken hurtigere end de fleste. For mange danskere kan bare tanken om at pakke en taske til en tur i skoven blive et projekt, så ofte går turen ud i naturen først omkring Google for at finde vildmarksguides, overlevelsesguides, naturguides – ja, bare guides. Men i virkeligheden er den korteste vej til naturoplevelser at lukke sociale medier og søgemaskiner, for det kræver ikke ekspertviden og gode råd i stride strømme at opleve naturen.

Naturen er ikke fremmed for nogle af os. Vi har leget ude som børn, den er ikke noget vildt og voldsomt for os. Jeg synes hellere, at vi skal spørge: behøver jeg virkelig at gå ind igen og sætte mig bag skærmen?

Lars Nyhuus

Ved at vende spørgsmålet om og i stedet for at spørge, hvordan man kommer ud i naturen så spørge, hvorfor man skal gå ind igen, mener Lars, at den første barriere mellem mennesket og naturen nedbrydes. Det moderne menneske er ikke vant til at bruge naturen, selvom den er en del af det allermest naturlige i vores liv, og frygten for at fejle friluftslivet kommer hurtigt til at overskygge de oplevelser, man får derude.

Der er ingen grund til at være bange for det, naturen indeholder og frygten for vabler, våde strømper og røg i øjnene er ting, de fleste kan – og bør! – overkomme, for det styrker os og giver perspektiv. Vi bliver døve, mener Lars, hvis vi ikke udforsker vores sanser og kroppe i naturen, og kun sidder inden for og oplever præfabrikeret underholdning og mad – ting, der er gennemtygget og afprøvet i forvejen. Naturen udfordrer vores forestillingsverden, og udvider vores syn på, hvad vi er i stand til at kunne, og det er sundt for os.

Klip

Lær at lave bål med Lars Nyhuus på overlevelsestur, i vildmarken eller til vildmarksgourmeten.

Røgen stiger sort og sveden mod himlen, sulten gnaver og træet nægter at brænde. Det buldrer i baggrunden. Det buldrer i maven.

Klip

Det gode bål starter med tørt brænde og god optænding, forklarer Lars, og nævner, at man faktisk skal lave et større bål, end de fleste tror, hvis man vil have, at det skal fænge godt og give varme i stedet for at ryge. Brug birkebark eller de nederste grene på grantræerne, som hænger døde under løvet, til at tænde op med for det kan ilden let gribe fat i. For samerne er ildkunst et fag. For Lars er tilgangen mere jysk: han går bare i gang, og bruger øjnene til at kigge, om det brænder eller ej.

Klip

Luften står stille. Sitrer næsten af varme. Græshopper knitrer, bierne brummer og snogen krøller sig dovent sammen på en varm sten. Den tørre duft af varm jord, der hvirvles op, når en fod træder foran den anden, sætter sig på huden, under neglene og som en blød smag i munden.

Just do it!

For Lars er det blevet et pædagogisk projekt at tage folk med ud i naturen for at lære dem friluftsliv og give dem troen på, at de godt kan klare sig derude uden at gøre naturen til et projekt. Som en anden sportstræner ville have sagt det, er mantraet just do it rammende for, hvordan Lars’ tilgang til naturen er. Det handler ikke om at have det rigtige udstyr, det handler bare om at komme afsted, og hvad der står i nakken på jakken, er underordnet, så længe den holder dig varm.

Jeg ved forbløffende lidt om grej. Jeg bruger det, jeg har, så længe det kan holde.

Lars Nyhuus

Lars tror, at alle trives godt med at være tæt på naturen, fordi naturen giver os nogle helt basale ting. Det kan være trætheden i kroppen om aftenen efter en dag med frisk luft eller at vågne næste morgen med rimfrost på teltdugen, indsnuse en helt klar dag, sige godmorgen til de andre, der titter ud fra soveposerne for så at begynde at brygge kaffe. For Lars er scrapbogen fyldt med den slags minder, og han ærgrer sig over, at nogle tror, at de minder og billeder han bærer med sig, skal anses som den rigtige måde at nyde friluftslivet på.

 

Hvor har jeg set Lars Nyhuus før?

Du kender nok Lars som en virkelig garvet friluftsmand, der tager tingene oppe fra og ned. Lars er blandt andet uddannet bjergguide fra Wales og har mange ture bag sig. Han har boet 1 år i den svenske vildmark med sin kone og 2 børn, og uddanner folk inden for naturfag, klatring, kanosejlads og buschcraft. For nylig deltog han i et tv-program på DR1 med fokus på vildmarks- og friluftsliv, hvor han udfordrede det moderne livs bekvemmelighed langt fra byen.

Til daglig driver Lars Ursus Outdoor, hvor han tager folk med ud i naturen. Du kan tage med Lars og Ursus Outdoor ud i naturen lige her.

 

Når man er bange for at fejle i naturen, tror man automatisk, at der er en facitliste. Det er der ikke. Der er gode måder at gøre en tur vellykket på, men der er ingen endelige svar – det er den totale frihed, man oplever, og det er kun én selv, der sætter barrieren. Fra nybegynderen tager på den første tur, til turen går af sted igen en måned senere, vil man mærke et kæmpe ryk i forhold til de erfaringer, der er dannet på den første tur. Man har fået et begreb om at overnatte ude, hvad der skal pakkes og hvordan en god lejr skabes. Sådan bygger man på. En klods ad gangen.

Klip

Tingene ryger ned i tasken. Bliver revet op af tasken. Ned igen. Retur. Computeren snurrer taktfast på sidelinjen med gode råd og vejledning. Vådservietter, engangsgrill, et ekstra batteri til kameraet og den store Rambo-kniv.

Klip

Sluk computeren. Det er Lars’ første råd til, hvordan du får pakket de rigtige ting, når du skal du i naturen. Det er nemlig ikke nødvendigt at have en masse udstyr med. Til en almindelig tur pakker Lars altid en pandelampe, så han har lys, en kniv til at rense fisk med eller skære en snor over og et tændstål, så han kan lave et bål. En sovepose, lidt mad og vand er også godt at have med, men ellers kræver det ikke andet.

Klip

Vinden trækker træernes grene ud som langstrakte tråde, der nægter at give efter for presset, men som et firben, der smider sin hale, må afgive bladene som pant for sin frihed. De trimler videre over hegn, og samler sig som gule klynger, som flammende lys midt i mørket, når tyngden af vand slippes fri.

At leve er ikke nok

Årstiderne er noget af det mest fascinerende for Lars, for de skaber nogle heftige dynamikker, som bliver ved med at bjergtage ham. De første gæs, der trækker ind over landet om foråret eller en blæsende og frostfuld vinterdag. Der er noget smukt ved alle årstiderne. For nogle er det et rungende nej tak at tage en overnatning i en åben bivuak i -28 graders kulde, men Lars forbinder sig selv med dynamikken i naturen, fra bækken, der pibler, til det helt store i landskabet, vindene, bjergene. For Lars er det ikke nok at leve, han må have naturen med som rejsemakker.

At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha’.

H.C. Andersen

Ifølge Lars får man det bedste ud af naturen ved at være sammen med andre mennesker, lave bål, finde et godt fiskested eller måske tage en kano med og sejle lidt rundt. Der behøver ikke at ske så meget, og selvom du tror, at du allerede har set, hvad Danmark har at byde på, så tager du højst sandsynligt fejl. Danmark har meget natur og meget forskellig natur, som venter på at blive udforsket.

Har du oplevet Mønsted Kalkgruber, hvor flagermusene hænger ned fra væggene, og har du trampet østers op i Vadehavet for at spise dem helt friske? Måske har endnu til gode at spejde efter fugle ved Bulbjerg eller se atlantiske fugle på Hirsholmene? Der er mange naturoplevelser derude, som ikke kræver oppakning og flere års fornemmelse for friluftsliv, men som i alt sin naturlighed bare ligger tålmodigt og venter på at blive fundet.

Ursus Outdoor tager dig med ud i naturen for at opleve bæverne og kronhjortene tæt på eller opleve roen på en gåtur ad Hærvejen.

Klip

Turen starter med højt humør og snacks i lommen, det gør ikke noget, at shelteren var optaget, for den havde jo alligevel ikke havudsigt. Den næste shelter er også optaget. Og den næste og den efter. Fødderne bliver trætte på et tidspunkt. Der burde være så mange shelters.

Klip

Der er mange shelters i Danmark, men særligt i sommerperioderne er det blevet attraktivt at sove ude i naturen, og der er derfor kamp om shelterpladserne. Nogle steder kan man booke en overnatning i shelter på forhånd, og det kan være en god idé, hvis ikke man vil gå forgæves fra shelter til shelter. Lars har sovet i shelters i hele Danmark, og anbefaler derfor 3 shelterpladser til dig, der gerne vil overnatte i naturen.

 

Fur

Der er mange gode shelterpladser på Fur, hvor man har udsigt over hele Limfjorden, bakkerne og kysten. Det er et super lækkert område at gå på opdagelse i, og har du en fiskestang, er det oplagt at fange aftensmaden i Fjorden.

Du kan læse mere her.

 

 

 

Det Sydfynske Øhav

I det Sydfynske Øhav er der opført arkitekttegnede shelters med sjove designs. Lars anbefaler, at man eventuelt sejler i kajak mellem de forskellige shelters, og på den måde får set en stor del af området. Det er muligt at booke overnatninger i disse shelter.

Du kan læse mere her.

Gludsted Plantage

I Gludsted Plantage finder du Trotylsøen, der har sit lidt særlige navn, fordi den er sprunget ud med dynamit. Stedet er et af Lars’ foretrukne overnatningssteder, men det er primitivt. Her er ingen shelter og intet drikkevand, men til gengæld er der en teltplads, hvor du kan slå lejr og lave bål. Trotylsøen er et godt sted at komme i efteråret, når kronhjortene er i brunst, for så kan du ligge i teltet og lytte til mere end 100 kronhjorte, der brøler helt tæt på. Det runger i hele skoven, siger Lars, og det er magisk at ligge og lytte til, mens bålet flimrer.

Du kan læse mere her.

 

 

En isklar vintermorgen. Temperaturen ligger stabilt med et minus i front, og kulden kribler og krabler i leddene og sætter rimfrost i øjenvipperne, mens ånden danner dansende, hvide cirkler, når vejret trækkes ud og ind.

Ud i naturen med Ursus Outdoor

Du kan tage med Lars Nyhuus ud for at opleve naturen gennem DuGlemmerDetAldrig. Prøv klatring, tag en guidet tur gennem landskabet på mountainbike eller kom helt tæt på de vilde dyr. Du kan også prøve kræfter med en overlevelsestur eller en dag i vildmarken. Læs meget mere om alle oplevelserne her.