Hvis du er lige så grøn i kaffens kunst som kaffebønnerne, før de er plukkeklare, kan det være, det er tid til at blive klogere på en kaffesmagning.

Det kan godt være svært at forstå, hvad det egentlig er, der bliver sagt, når baristaen spørger: Hvad kunne du tænke dig?

Kaffekortet på mange kaffebarer er ofte imponerende, men hvad gemmer der sig egentlig bag de mange betegnelser? For slet ikke at tale om, hvad der så ligger under de fancy mælkelag, hvor kaffebønnerne og den egentlige smag gemmer sig.

Til en kaffesmagning kommer du helt ned i koppen for at lære, hvordan god kaffe smager, og i løbet af smagningen vil du opdage, at det måske slet ikke er sort snak, baristaen taler.

Bliv klogere på, hvad en kaffesmagning er, og hvor du selv kan opleve en.

Kaffebønnerne høstes, når de er røde. De får først den karakteristiske brune farve, når de ristes.
 
 

Hvad er en kaffesmagning?

Kaffe er ikke bare kaffe for kaffenørder. Nej, der er kaffen nærmest en videnskab, man kan gå på opdagelse i, fordybe sig i, udvikle og lære af. Der sker nemlig meget inden for kaffe i disse år, hvor der eksperimenteres med bryggemetoder, ristnings- og kværningsgrader, kaffeblandinger og meget mere.

Hvis du vil have et indblik i, hvad der rører sig inden for kaffe, skal du tage til kaffesmagning. Her får du lov til at dufte og smage dig igennem nogle af de trends, der hitter inden for kaffe. Selvom din viden om kaffe begrænser sig til den filterkaffe, der hældes ned hver morgen, så er det ikke nogen forhindring for at kunne være med. For de professionelle er en kaffesmagning kendt som cupping.

Man kan sige, at cupping er kaffens svar på vinsmagning.

Under kaffesmagningen træner du dine smagsløg, når du smager forskellige kaffetyper op mod hinanden. Det giver dig mulighed for at skille forskelle, ligheder og nuancer fra hinanden og på den måde spore dig ind på, hvilken type kaffe, du bedst kan lide.

Hvad er cupping?

  • På barista-sprog kalder man en kaffesmagning for cupping.

  • Cupping er udviklet til professionelle, når de skal evaluere kaffebønner for at finde ud af, om de for eksempel er gode nok.

  • Cupping er også blevet mere og mere populært for helt almindelige mennesker, der bare gerne vil vide mere om kaffe.

 

Kaffe med smag

Smagshjulet er din vej til at smage kaffen rigtigt. Til en kaffesmagning sammenligner man kaffen med andre ting. For at præcisere smagen i kaffen har den amerikanske kaffeorganisation SCAA udviklet et smagshjul, som bliver brugt til kaffesmagninger. SCAA er en forkortelse for Specialty Coffee Association of America.

Selvom du drikker mange kopper kaffe hvert år, som hver især har et forskelligt smagsudgangspunkt, er det ikke muligt at huske smagene fra hinanden.

Det er det derimod til en kaffesmagning, hvor du arbejder dig igennem kaffe-typernes forskelle og ligheder, og derfra pejler dig frem mod netop den type kaffe, du synes, smager bedst.

 

Hvor kan jeg prøve kaffesmagning?

Danskerne drikker i gennemsnit fire kopper kaffe om dagen, og en undersøgelse fra Norstat Danmark viser, at halvdelen af danskerne mener, at morgenkaffen har stor betydning for, om dagen bliver god.

Kaffesmagning er særligt populært i de store byer, hvor kaffebarerne efterhånden ligger på hvert gadehjørne. Derfor har vi valgt nogle af landets absolut bedste kaffebarer, hvor vi synes, at du skal begynde, hvis du gerne vil til kaffesmagning.

 

Kaffekursus i København

The Coffee Collective
Torvehallerne, Vendersgade 6D, 1363 København

Hos The Coffee Collective får du en god smag i munden, når du drikker kaffe. Ikke kun fordi, at de er et af Danmarks fyrtårne, når det gælder kaffe, men også fordi de samtidig sikrer gode arbejdsvilkår for kaffefarmerne.

The Coffee Collective har en drøm om at en kaffebonde i Kenya får samme status og levevilkår som en vinbonde i Frankrig.

For det københavnske kaffekollektiv er det samarbejdet mellem kaffebonde, kafferister og barista, der til sammen udgør den perfekte kop kaffe, og det virker til, at anmelderne er enige. The Coffee Collective fremhæves igen og igen som pionerer inden for kaffe.

The Coffee Collective har et kafferisteri, tre kaffebarer og en kaffeskole i det centrale København, og når du tager til kaffesmagning her, kan du være sikker på at tage videre med en viden, der giver dig lyst til at drikke kaffe på en helt ny måde.

 
 

Kaffekursus i Aarhus

 La Cabra Coffee Roasters, Graven 20, 8000 Aarhus

Fra hjertet af Aarhus har La Cabra fået godt tag i byen med sine to kaffebarer, som hver dag trækker lange køer af kaffetørstige folk til sig fra nær og fjern. Og det er ikke så mærkeligt, at de er populære. La Cabra har vundet mange kaffemesterskaber og høstet lige så mange priser for sin kaffe.

La Cabra er et af Europas mest hyldede mikroristerier med 10 nationale baristatitler siden 2013.

Tag til kaffesmagning hos La Cabra her

Det, der gør La Cabras kaffe til noget særligt, er, at de rister deres kaffebønner lyst og dermed opnår det, de kalder for ”brightness” i deres kaffe. Nogle omtaler endda La Cabras kaffe som en nordisk kaffeoplevelse af den grund.

Til en kaffesmagning hos La Cabra vil du opleve, at kaffen er et håndværk, som baristaen værner om og tager alvorligt, og det er nogle gange de helt små ting, der bliver det afgørende for, om en kop kaffe får ros eller ej.

 

Nelle’s i Odense

Du finder Nelle’s fem forskellige steder i Odense. Så lige meget hvor i byen, du bliver kaffetørstig, kan du være sikker på at være inden for en overskuelig radius af en god kop kaffe.

Nelle’s inddrager de lokale kræfter, når det kommer til kaffe, og det sætter selvfølgelig sine spor i kaffebaren, både når det kommer til stedets indretning og til den kaffe, der serveres.

Ikke mindst fordi de fælles kræfter sørger for, at Nelle’s kan lægge sit fokus der, hvor det er vigtigst: i kaffekoppen.

Kaffen, du vil drikke til en kaffesmagning her, er bæredygtig, så den både kvalitetmæssigt og miljømæssigt lever op til de kvalitetskrav, som Nelle’s stiller.

Andre kaffesmagninger på Fyn

 
 

Kaffesmagning - hjemme eller ude?

Du kan finde rigtig meget god information om kaffesmagning, hvis du klikker lidt rundt på nettet.

Derfor er der nu alligevel forskel på at være til stede til en kaffesmagning og på at sidde derhjemme og testsmage foran computerskærmen til en video på YouTube.

Stemningen, duftene og baristaens små fifs er noget af det, der går tabt i internettets forsøg på at hjælpe dig til at blive en ægte kaffenørd.

En kaffesmagning åbner alle dine sanser, og når du står der for at snuse og smage dig vej igennem rækken af kaffer, er det meget rart lige at kunne spørge de andre, om de nu også kan smage de noter af brombær, som baristaen nævner, skulle være der…

Når du tager til kaffesmagning, lærer du fra de bedste. De baristaer, der afholder cuppings eller kaffesmagning, er nogle af landets – måske endda også verdens – bedste baristaer.

Det er fascinerende at få lov til at studere deres teknikker helt tæt på. Det kan godt være, at du ikke taler baristaens sprog, når du tager den første slurk kaffe, men når du går derfra, stemmer du i koret, der siger, at kaffe – det er ikke bare kaffe.

Tag på kaffekursus

Se alle vores kurser