Rom er hovedstaden i Italien, men det er også en drik, som har en lang og voldsom historie bag sig. På samme måde som romernes imperium spredte sig ud over Europa, på samme måde gik rommen også sin sejrsgang gennem de caribiske øer og videre til Europa for at vinde de europæiske hjerter.

Til trods for sin vilde historie er rommen blevet en populær drik, for smagen fejler bestemt ikke noget, og rommen kan både nydes som den er eller indgå i forskellige cocktails. Længere nede på siden har vi samlet inspiration til dig, der gerne vil vide mere om rom og romsmagning. Her kan du læse om rommens historie, finde romsmagninger og en opskrift på Dark ’n’ Stormy.

Hvorfor give en oplevelse fra TrueStory som gave?

 

Mere end bare en stavemåde

Whisky kan staves på to måder: whisky og whiskey. Stavemåden viser, hvor whiskyen stammer fra rent geografisk, men heldigvis er der meget mere at sige om og smage efter end blot stavemåden, når du tager til whiskysmagning.

Smag

Din egen whiskyflaske hos Trolden Destilleri

Trolden Destilleri laver dansk whisky & du kan få lov til at fylde din egen whiskyflaske med unik whisky. Oplev dansk whisky i topklasse.

Kolding

Smag

Dit eget whiskyfad hos Trolden Destilleri

Vil du gerne forkæle ham eller hende, som elsker whisky? Hvorfor så ikke købe et whiskyfad? Læs mere om mulighederne.

Kolding

Smag

Guided tour & Whiskytasting at Thy Whisky Distillery

Come and join this guided tour and whisky tasting at Thy Whisky Distillery, which has won international awards for their organic whisky

Snedsted

Smag

Guided tour at the Stauning Whisky Distillery

Join us on a tour of Stauning Whiskey in West Jutland & learn more about Danish whiskey.

Skjern

Smag

Romsmagning hos Highlanders Bar

Prøv en super smagfuld og autentisk romsmagning hos Highlanders Bar, der har over 80 forskellige varianter. Læs de mange anmeldelser her.

Aarhus C

Smag

Rundvisning & Whiskysmagning hos Fary Lochan

Fary Lochan har skabt en dansk single malt whisky med stor respekt for naturens smage og dufte. Er du til Whisky, gin, snaps eller likør?

Give

Smag

Rundvisning & whiskysmagning hos Thy Whisky

Kom med til en whiskysmagning hos Thy Whisky, der har vundet internationale priser for deres økologiske whiskyer, og få også en rundvisning.

Snedsted

Smag

Rundvisning hos Stauning Whisky

Kom med på rundvisning hos Stauning Whisky i Vestjylland & lær mere om dansk whisky. Rundvisningen inkluderer også smagning af 3 whiskyer.

Skjern

 

Back in business

Gin er tilbage på drinkskortet, og når først du har smagt en rigtig lækker gin, så er det altså ikke svært at forstå, hvorfor den er back in business.

Smag

Dit eget ginfad hos Trolden Destilleri

Trolden Bryghus destillerer dansk gin. Er du vild med gin? Få dit eget ginfad hos Trolden Bryghus. Vælg mellem 4 & 8 liters træfade.

Kolding

Smag, Kultur

Gin & Tonic Cruise hos Odense Aafart

Kom med på en anderledes sejltur på Odense Å. Et Gin & Tonic Cruise sejler dig op ad åen, mens du sipper til en kølig drink.

Odense C

Smag

Ginsmagning & rundvisning hos Nordisk Brænderi

Fra vilde urter og bær til tappet gin på flaske. Kom med på besøg hos Nordisk Brænderi og smag på deres nordiske brændevin, snaps og gin.

Fjerritslev

Smag

Ginsmagning hos Copenhagen Distillery

Copenhagen Distillery åbner dørene til 1,5 times ginsmagning & rundvisning bag Christiania. En af de bedste ginsmagninger i KBH.

København S

Smag

Ginsmagning hos Smagførst

Hvis du elsker gin, så er vi sikre på, at en ginsmagning hos Smagførst er noget for dig. Her skal du smage på mange forskellige slags gin.

Aarhus C

Smag

Ginsmagning hos Trekantens Bartender

Gin er blevet populært. Nu giver Trekantens Bartender dig mulighed for at finde ud af, hvorfor gin er et hit til denne 3 timers ginsmagning.

Kolding

Smag

Ginsmagning hos Trolden Destilleri

Trolden Bryghus inviterer til ginsmagning i Kolding. Smagningen begynder med en rundvisning, før der serveres 6 forskellige gin og 2 tonics

Kolding

Smag

Ginsmagning på Highlanders Bar

Elsker du gin som bare pokker? Så prøv ginsmagning hos Highlanders bar i centrum af Århus. Smagningen varer 1,5 time. Læs meget mere her.

Aarhus C

 

Stik mig en øl

…ellers slår jeg flikflak! Og det går jo ikke, så derfor er der mange forskellige øl til ølsmagningen.

Vores kundeservice fanger du på info@duglemmerdetaldrig.dk eller tlf. +45 78 76 92 29

Hvor kan jeg prøve romsmagning?

Har du fået lyst til at lære mere om rom og ikke mindst smage på forskellige rom? Så får du her inspiration til, hvor du kan prøve en romsmagning.

Romsmagning hos SmagFørst

Hos SmagFørst inviteres du ind i rommens verden til en 2 timers romsmagning, hvor du bliver præsenteret for 7 forskellige slags rom. Du kan læse en anmeldelse af vores romsmagning hos SmagFørst lige her.

Book en romsmagning her.

Romsmagning hos Highlanders Bar

Highlanders Bar er en virkelig hyggelig bar i hjertet af Aarhus, hvor du i løbet af 1 time får lov til at smage på 4 forskellige slags rom. Du kan selvfølgelig blive hængende i baren bagefter og gå på opdagelse i deres store udvalg af rom, øl og whisky.

Book en romsmagning her.

Få dit eget romfad hos Trolden Bryghus

Er du vild med rom og har du allerede en masse viden om den gyldne drik? Så er det måske noget for dig at få dit eget romfad. Du kan vælge mellem et 8 eller 50 liters fad, og du får lov til at besøge og smage din rom hver 6. måned, indtil den er klar til at blive tappet.

Få dit eget romfad her.

Rommens historie

I videoen kan du se, hvordan rom bliver produceret.

Vi tænker sjældent over det, når vi skal handle de ting, vi står og mangler – om det så er ost, brød eller rom, der står på indkøbssedlen den dag. Mange af vores fødevarer har ofte været på en lang rejse, før de er nået frem til os forbrugere, og selvom man ikke kan se det på etiketten, har mange af varerne faktisk også en spændende historie med sig. Det gælder blandt andet rommen. Rommen har spillet en meget stor rolle både kulturelt og økonomisk rundt omkring i verden, og vi skal faktisk helt tilbage til midten af 1400-tallet, hvor Christoffer Columbus sejlede rundt på De 7 Have for at finde begyndelsen på historien om rommen.

Det var nemlig Columbus, der som den første tog sukkerrør med til Caribien, og det blev startskuddet til de berygtede sukkerplantager. Det viste sig nemlig, at sukkerrørene hellere end gerne ville gro i det varme klima og den gode jord, som de caribiske øer byder på. Sukkerrørene dyrkede man for at udvinde sukker, men hurtigt fandt man ud af, at det spildprodukt, der blev til overs efter udvindingen, kunne bruges. Det var sukkermelasse, en brunlig masse, der blev tilbage, og som kunne gæres, destilleres og blive til rom. Den rom smagte på ingen måde, som den rom vi kender i dag – tværtimod siges det, at den smagte forfærdeligt men, at det var en nem måde at omsætte sukkermelassen på og tjene hurtige penge til plantageejerne. På grund af den dårlige smag blev rom anset som underklassens drik, og blev kun drukket af arbejdere, sømænd og slaver.

Vidste du?
En romflaske skal ikke ligge ned som vin, men skal derimod stå op. Husker du at fugte proppen en gang imellem, så den ikke tørrer ind, kan du have din rom stående på hylden i lang tid.

I Europa gik det godt med destilleringen af spiritus, og der blev frembragt gode produkter som whisky og gin, men de første romproducenter vidste ingenting om destillering, og netop derfor smagte den første rom ikke helt så godt. De fik dog fragtet kedler fra Europa til Caribien, hvorefter de prøvede sig frem, og på Jamaica lykkedes det endelig at nå frem til et resultat, som faktisk var værd at drikke og blev anerkendt blandt middelklassen, som tog rommen til sig. Overklassen drak stadig primært whisky eller gin, og vi skal faktisk helt frem til 2. verdenskrig, hvor whisky blev en mangelvare, før rommen blev rigtigt udbredt i Europa. Jamaica blev det første sted, hvor man producerede rom til kommercielt brug, og pirater slog sig derfor hurtigt ned på øen for at tage rommen til sig og udbrede den gennem smugling. Jamaica er derfor kendt som den ”første rom-ø”, men de andre øer fulgte altså hurtigt trop – sammen med piraterne.

I dag er rom en drik, som med sin sagnomspundne historie drikkes af de fleste både for sin gode smag men også for sin spændende historie. I løbet af de seneste år har rommen endda været genstand for en øget interesse, og romsmagninger er blevet meget populære – ikke mindst på grund af de mange muligheder, som rommen byder på. Hvid rom bruges ofte i cocktails, i flavored rum har man tilsat smag som citron, karamel og kokos og den fadlagrede rom, som både kan være helt lys og meget mørkebrun, og har lagret mellem 2 og 30 år, er skøn at drikke som den er. Rom spænder nemlig bredt i smag, duft og farve, hvilket du lærer meget mere om til en romsmagning.

Opskrift på Dark ‘n’ Stormy

En rom behøver ikke at blive drukket ren, men kan faktisk fint indgå i cocktails. En af de populære cocktails er en Dark ’n’ Stormy, som faktisk blev drukket af sømænd fra den britiske flåde, når de skulle ud på lange sejlture. Det var nemlig svært at få vand til at holde sig friskt på de lange overfarter, så derfor drak de gingerbeer, som kunne holde sig i lang tid. De blandede gingerbeer op med rom og citron, som kunne forebygge sygdomme og vupti stod de med en drik, som er en af vor tids mest populære. Lav selv en Dark ’n’ Stormy og smag, hvorfor både sømænd og bartendere er vilde med drikken.

Det skal du bruge:

5 cl. mørk rom.

1 cl. limesaft.

10 cl. gingerbeer eller gingerale.

Isterninger.

Sådan gør du:

Fyld et glas med isterninger og hæld rommen i. Tilsæt lime og gingerbeer, rør rundt og server.

Vil du have din Dark ’n’ Stormy sødere, kan du tilføje en lille smule rørsukker eller sukkerlage.

Vidste du?
Har du købt en rom, som ikke lige smager, som du havde håbet på? Så kom lidt sukker i – det skulle gøre underværker.

Verdens største romsmagning

Verdens største romsmagning har foregået i Danmark. Nærmere bestemt i Arena Midt i Kjellerup. D. 24. marts 2017 deltog 1900 mennesker i romsmagningen. Smagningen blev ledt og kommenteret af Gilberto Briceño (master destiller hos Diplimaticos).

Hvis din romsmagning skal byttes

Vil du have din romsmagning byttet? Hos DuGlemmerDetAldrig har vi sørget for at gøre det nemt for dig at bytte din oplevelse, så når du køber en oplevelse hos os, skal du huske, at du altid har:

14 dages fuld fortrydelsesret

24 måneders bytteret til en anden valgfri oplevelse

Hvis du har spørgsmål i forbindelse med køb eller ombytning af din romsmagning kan du altid skrive til os på info@duglemmerdetaldrig.dk, så vender vi lynhurtigt tilbage til dig.

 

Vil du prøve en anden smagning?

Så se vores udvalg her.