Er du en af dem, der synes, man altid kan spise chokolade? Eller skal du finde en gave til én, der har det på den måde?

Om morgenen som varm kakao, til frokost som pålægschokolade, fyldt chokolade om eftermiddagen, chokoladeis til dessert og et chokoladebrud til aftenkaffen.

Hvis du er en af dem, der elsker chokolade, og faktisk kan spise det hele dagen, så står det sikkert ofte på din indkøbsseddel, at du skal huske at købe det.

Men har du overvejet, om du skal prøve at lave chokolade selv og dermed få ét punkt mindre på indkøbssedlen?

Længere nede på siden har vi samlet inspiration til dig, der vil lære mere om chokolade.

Her finder du ud af lidt om, hvordan man laver chokolade, og så får du et par idéer til, hvor du kan prøve et chokoladekursus.

Læs:

 

I chokoladens verden

 

Hvor stammer chokolade fra?

Chokoladens historie begynder i Mexico, hvor kakaoen oprindeligt stammer fra, og i begyndelsen af 1500-tallet tog Christoffer Columbus kakaobønnerne med hjem til Spanien efter en af sine rejser over Atlanterhavet.

Kakao og chokolade var meget dyrt på det tidspunkt, så selvom det hurtigt blev populært i Europa, var det kun overklassen, der havde råd til at købe kakaoen.

Men faktisk skulle der gå endnu et par hundrede år, før mælkechokoladen, som vi kender den i dag, skulle se dagens lys, og faktisk har man ”kun” fremstillet mælkechokolade siden 1875.

 

Vidste du?

Du har sikkert hørt, hvordan jordbundsforhold, vejr, klima og områdets natur har betydning for dyrkningen af druer, som skal blive til vin.

Det samme gælder for kakao, som senere skal forædles til chokolade. Den samme kakaotype kan altså smage meget forskelligt alt afhængig af, hvor i verden den er dyrket.

 

 

Hvordan laver man chokolade?

Kakaofrugterne vokser direkte på kakaotræets stamme, og det er meget specielt, at frugterne ikke vokser på grene, som frugter normal vis gør.

Frugterne er grønne og efterhånden som de modner, bliver de gule, orange eller rødbrune.

Kakaofrugterne høstes med en machete og netop fordi frugterne vokser på stammen – og kakaotræet fortsat blomstrer, selvom det også bærer frugt – er det en vanskelig proces at få høstet kakaofrugterne.

Samme machete, som man bruger til at høste frugterne med, bruger man også til at åbne dem med. Når man åbner kakaofrugten er den fyldt med hvidt frugtkød, som omgiver kakaobønnerne.

Bønnerne tages ud og herfra skal de forarbejdes til spiseklar chokolade.

Den proces der ligger forud, kan variere meget afhængig af, hvor i verden man er.

Vidste du?

Når kakaobønnerne er taget ud af kakaofrugtens skal, skal de fermenteres. Sammen med det hvide frugtkød fermenteres bønnerne nu i op til 7 dage, hvor temperaturen langsomt vil stige, så gæringen kan komme i gang. Efter fermenteringsprocessen bliver bønnerne ristet og derefter malet til en kakaomasse, som man kan presse til kakaosmør.

Det er kakaosmøren man bruger til at lave chokoladen af, så herfra tilsættes smagsgivere, som så bliver til den færdige chokolade.

Smagen af kakao er sammensat af over 400 forskellige smagsnuancer.

 

Tag på chokoladekursus - Top 3 oplevelser

Har du lyst til at lære mere om chokolade, så er et chokoladekursus noget for dig. Du kan finde mange oplevelser, hvor chokoladen spiller en vigtig rolle. Her får du vores top 3 over oplevelser med chokolade.

1. Chokoladekursus hos Odense Chokoladehus

Odense

Odense Chokoladehus er drevet af ægteparret Tine og Thormar, der begge er udlært konditorer.

Odense Chokolade vægter håndværket bag chokoladen højt, og det er en drivkraft i firmaet, at chokoladen ikke laves på samlebånd, men formes og støbes af hændernes arbejde med råvarerne.

 

2. Chokoladekursus hos Det Søde Liv

Vester Skerninge

Til et chokoladekursus hos Det Søde Liv kommer du i dybden med, hvordan du laver dine egne chokolader.

Her arbejdes der med teknikker, som kan drille hjemme i køkkenet, men som med et par tips hurtigt viser sig ikke at være så vanskelige endda.

Har du lyst til at lære at lave flødeboller, så kan du også prøve et flødebollekursus hos Det Søde Liv.

Et chokoladekursus er både for børn og voksne.

 

3. Chokoladekursus hos Frédéric Terrible

Frederiksberg

Frédéric Terrible har mere end 20 års erfaring som dessertkok og har sat sine kagestempler på nogle af Danmarks bedste restauranter, som Falsled Kro og Nimb.

Terrible mestrer de svære teknikker og giver gerne sin viden videre, så du kan få et stykke af Frankrig hjem i køkkenet.

Det kan give knas i køkkenet, hvis det klassiske knæk udebliver. Korrekt tempereret chokolade er nemlig en svær disciplin at mestre, men heldigvis behøver du ikke at være chocolatier for at få det til at lykkes.

I selskab med den anerkendte, franske konditor kan du nemlig tage kampen op mod teknik og temperering – så venter den blanke chokoladepokal forhåbentlig for enden af målstregen.

 

Flere oplevelser med chokolade

 

Mere inspiration