Melfar. Farvandet man rejser mellem eller bare den mellemste overfart. Det er det, vi i dag kender som Middelfart. Byen i midten af Danmarks største naturpark, Naturpark Lillebælt, og en vigtig brik i infrastrukturen da færgetrafikken gled over Lillebælt mellem Jylland og Fyn. I dag er færgen erstattet af to broer, der hænger som enorme monumenter over vandet og binder det moderne sammen med historien.

Derfor er broerne også et meget godt billede på den historie, som fortælles i området, hvor vandet er det vigtigste, der som områdets DNA sætter sig fast under huden. Her skal man nemlig over vandet, under vandet eller ud på vandet for at komme ind i landet. Det er mødet mellem natur og kultur gennem flere hundrede år, som hænger her i de grå stålkonstruktioner. Det er en verden af oplevelser med fart på ud over vandet eller afslappende ture mellem bølger og bøge.

Vi tager dig med til Naturpark Lillebælt for vise dig, hvilke oplevelser og muligheder, der gemmer sig her.

God fornøjelse.

Hvor kultur og natur mødes

(Foto: Niels Martner)

Middelfart har mange hundrede års historie spredt omkring mellem husene, nedfældet i brostenen på de krogede gader, langs havnen med skibene, der vipper mod kajen og videre langt ud i Lillebælt, hvor strømmen fører fortællingerne med videre langt væk fra epicentret. Der er historier om gamle konger, om krig og fred, om handel og iværksætteri, men helt særligt for byen er, at den omfavnes af den smukkeste natur. De dybe bøgeskove, hvor vildtet går rundt og det blinkende Bælt, hvor marsvinene legesygt kigger frem.

Middelfart indfanger historiens storhed på en afslappet måde, der indbyder til oplevelser i naturen, fordybelse i kulturen og god mad efter en dag på farten.

🏠 Gastronomi & natur – Hindsgavl Slot

Parken foran Hindsgavl Slot grænser op til Fænøsund.

(Foto: Niels Martner)

Der har gået konger og dronninger rundt i korridorerne på Hindsgavl Slot, og hvis du er helt stille, kan du stadig høre Frederik VI rive sig i håret, frustreret over at måtte afstå Norge. Historiens ekko forplanter sig langt ud i parken, kringler sig ind mellem de gamle, krogede træer, stopper op ved et tehus, hvor H.C. Andersen skrev digte og videre ud mod Lillebælt, der strømmer forbi som en blå åre foran slottet.

🏠 Fra fortid til nutid – Byvandring gennem Middelfart

 Middelfart finder du både de gamle, charmerende huse med små vinduer og døre, men der er også moderne arkitektur.

(Foto: Visit Middelfart & Niels Martner)

Bindingsværket afslører, at husene i Knorregade, Søndergade og Smedegade ikke er bygget for nylig, og nærstuderer du de små, skæve huse, vil du opdage et eventyr af detaljer, udskæringer og fortællinger. Langs Havnegade vugger skibene, og leder dig fra de små, farverige huse videre op i byen, hvor nye huse lægger sig i forlængelse af Middelfarts fortid. En tur gennem Middelfarts bybillede byder både på bevaringsindsatser og byplaner i et møde mellem fortid og nutid.

⛵ Duften af saltvand – På tur i havkajak

Naturpark Lillebælt kan udforskes i havkajak.

(Foto: Visit Lillebælt & Niels Martner)

Duften af saltvand og tang skyller ind over kysten, mens bølgerne dovent ruller mod land, og Lillebæltsbroen knejser i udkanten som vartegn for havet, der strømmer derude. Havkajakkerne ligger i strandkanten, klar til at udforske området fra Båring Vig til Fænø Sund eller, hvor langt du nu vil på tur. Tag en madpakke med, fyld flasken med vand og sejl ud i Naturpark Lillebælt.

🏠 Kunsthåndværk & keramik – CLAY Keramikmuseum

 

Oplev den store samling af dansk keramik gennem tiden på CLAY Keramikmuseum.

Kongebroskoven grænser helt op til de røde bygninger, der gemmer på noget af Danmarks fineste design inden for keramik. Sirlige snirkler, brusende blonder og pertentlige penselstrøg er alt sammen en del af keramikerens håndværk, og på CLAY Keramikmuseum kan du næsten høre, hvordan leret formes på drejebænken. CLAY Keramikmuseum tager dig med på en rejse, der fortæller om former, farver og udtryk fortalt gennem lerets magi

Den lokale anbefaling

KulturØen ved havnen i Middelfart er virkelig et besøg værd. Her kan du slappe af med dagens avis på biblioteket eller se den nyeste film i biografen. Du kan også slå dig ned med en kop kaffe i Oscars Kaffebar eller spise på Brassie Svanen, mens du kigger ud på Lillebælt. Det bedste ved KulturØen er nemlig, at den ligger i vandkanten.

Vidste du? KulturØen er bygget på en kunstig ø ved den nye havnefront i Middelfart. Bygningen er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen og åbnede i 2005.

Ud i naturen

(Foto: Niels Martner)

Der er noget særligt ved naturen, for den har den helt specielle egenskab, at den kan samle alle. Unge, ældre, naturelskere og faktisk også dem, der godt kan være lidt skeptiske ved naturen. For der er noget umiddelbart over at mærke vinden i ansigtet, høre trækronerne suse eller kigge ud over vandet, hvor fuglene flyver omkring, og marsvinene måske kigger op.

På de dage, hvor solen kigger frem, kan en dag ved stranden, i skoven eller på vandet nemt kombineres med en picnic fyldt med livretter, sandwiches, frugt og måske et stykke kage. På andre dage er det godt, at Middelfart ligger midt i det hele, så byen altid kan nås med kaffebarer, restauranter og andre hyggelige gemmesteder, hvor alle oplevelserne kan fordøjes.

⛵ Hejs sejlene – Sejl ud med Aventura

Der er en stor bestand af marsvin i Lillebælt.

(Foto: Visit Middelfart & Niels Martner)

Sejlene kan trækkes op i masten i takt med, at Aventura glider ud af havnen. Bølgerne skummer hvidt mod stævnen, og mågerne flyver omkring foroven i håbet om, at få del i byttet af friske fisk og krabber, der hives op af havet. De skræpper ivrigt, og et sted mellem bølgerne boltrer en flok marsvin sig legesygt. En dag på Lillebælt er fyldt med fisk og fortællinger fra havets dyb.

🌴 Op i højderne – Træklatring for alle

Der er udsigt til den gamle Lillebæltsbro fra træernes toppe.

(Foto: Lars Boesen & ukendt)

Bøgetræerne strækker deres stammer mod himlen, og rundt omkring stikker lange, knortede grene ud. Arme og ben skal koordineres, og det gælder om at holde tungen lige i munden for at få godt fat om de tykke grene. Først en gren, så den næste og i løbet af ingen tid bliver grenene tyndere, der bliver flere af dem og turen til trækronernes top er klaret! Så kan du sidde og få pusten, kigge ud mellem grenene mod den gamle Lillebæltsbro og ned på de andre, der har heppet på dig hele vejen til toppen.

⛵ En verden under havet – prøvedyk i Lillebælt

Der gemmer sig en verden af oplevelser under havet.

(Foto: Ocean Adventure & ukendt)

En brandmand glider lydløst forbi, og de mørkerøde fangarme følger blødt efter. En fisk flakser rundt i det grønne vand, og bobler om kap med ilten fra dykkerudstyret, der sender bobler op mod havoverfladen. Under havet gemmer sig en lydløs verden, hvor fisk, krebsedyr, gopler og skaldyr lever side om side med hinanden, og tager du en iltflaske på ryggen, kan du komme på besøg i tangskove og på sandsletter i den store vandverden, der er så meget anderledes end vores egen.

⛵ I Robinson Cruesos fodspor – Sejltur til en øde ø

Der er mulighed for at se Marsvin lege i vandet på vej mod den øde ø.

(Foto: Niels Martner & Match Racing Denmark)

Midt i Lillebælt ligger en øde ø, hvor der ikke bor andet end vilde dyr, og for en rigtig eventyrer er det med sommerfugle i maven, at RIB-båden sejler ind mod strandbredden, så besætningen kan gå i land på Robinson Crusoes ø. Turen gennem Lillebælt på vej mod den øde ø er fyldt med naturoplevelser fra marsvin, der kigger op over havoverfladen til fortællinger om Bæltets dybeste punkt, Marens hul, der er 81 meter dybt.

Den lokale anbefaling

Tag familien med til Gl. Havn i Middelfart, hvor træskibene med de mange udskæringer og sejl i masterne ligger og venter på endnu en tur ud på havet. Om sommeren sker der altid en masse hernede blandt andet jazz-festival eller Fyn Rundt, hvor gamle træskibe fra hele landet fyldet Lillebælt op. I bunden af Gl. Havn ligger Lillebæltsværftet, et arbejdende museum, hvor du kan få en snak om skibe og byggeri med bådebyggerne.

Vidste du? Gl. Havn er anlagt i 1837, og tager du på tur med Aventura, er det fra Gl. Havn, der sejles. Det er også her, at du kan finde lyttestationen Øret i havet, hvor du kan lytte til marsvinenes sang under Bæltets overflade.

Ud på vandet

(Foto: Tom Nielsen)

Havet er Naturpark Lillebælts DNA. Det strømmer forbi i Bæltet, det risler gennem kilder og åer i park og anlæg, det samler sig i store søer i skovene. Næsten lige gyldigt, hvor øjet bevæger sig hen på opdagelse, vil det hvile på et blå-grønligt skær af spejlblankt vand, piblende strømme eller krøllede krusninger.

Det er med andre ord svært at komme uden om vandets betydning for området både i verden og gennem den mange hundrede år gamle historie, der er tilknyttet området. Et besøg i Naturpark Lillebælt tager dig med under vandet, ud over vandet og helt op i de tynde luftlag, så du kan se det hele fra oven og opleve, hvordan de blå årer strækker sig længere ud, end øjet kan se.

🏠 Brovandring på Lillebæltsbroen – bridgewalking

Lillebæltsbroen er det eneste sted i Europa, du kan prøve bridgewalking.

Bølgerne slår mod fundamentet på den gamle Lillebæltsbro, som siden 1935 har stået som en massiv kolos og forbundet Fyn med Jylland. Kigger du op gennem stålkonstruktionen, vil du se en lille flok mennesker, der krydser broen i 60 meters højde, hævet over cykler, biler og toge på vejbanen under dem. Udsigten fra toppen strækker sig langt ud over Lillebæltsområdet og i takt med, at øjet går på vandring, breder fortællingerne sig i vinden.

🏠 På to hjul – segway gennem Naturpark Lillebælt

Man kommer hurtigt langt omkring på en segway lige fra havnen til Hindsgavl.

(Foto: Visit Middelfart)

I byens midte løber historien gennem gaderne fortalt gennem huse og små, skæve gyder, der leder mod Lillebælt. Derude sejler kuttere og lystbåde forbi på strømmen, og spejder ind mod KulturØen, havnen og menneskeflokken på land. Men turen går videre, opad, indad og udad i skovene, hvor hjortene brøler gennem træernes stammer, og gamle slotte dukker op som monumenter midt i naturen.

⛵ En guidet tur under vandet – med guide på snorkelstien

Dyk ned under havet og se, hvad der gemmer sig på havbunden.

(Foto: ColourB & Jesper Kikkenborg)

Krabberne kribler hen over havbunden og i små huler mellem sten og tang, gemmer fiskene sig. En gang imellem stikker de hovedet frem for at gå på jagt efter noget at spise eller cirkler frem og tilbage omkring den sunkne jolle, der ligger på sandbunden. Der er meget at opleve for dykkeren og på turen gennem havet, finder du skilte, der fortæller mere om livet under vandet.

⛵ Naturoplevelser på havet – safari i RIB-båd

Oplev Lillebælt fra en RIB-båd og kom tæt på den spændende natur.

(Foto: LLBR & Match Racing Denmark)

Turen over bølgetoppene bliver med vind i håret, når RIB-båden sætter kursen mod Lillebælt for at komme tæt på marsvin, søfugle og andre havdyr, som lever i området. Lillebælt er kendt for sin kolde strøm, en stor havdybde med et varieret dyreliv og mange små geografiske ejendommeligheder som Marens Hul, kongeborgen Voldsted og den gamle Lillebæltsbro, som eksperter selv i dag har svært ved at forstå, hvordan man kunne bygge i den stærke havstrøm og det drilske lillebæltsler.

Den lokale anbefaling

Fænøsund er et fantastisk sted at besøge, hvis man vil opleve mere natur. Her kan du både fiske, svømme eller bare sidde og spise mad fra en picnickurv og kigge ud over vandet og skovene.

Vidste du? Fænøsund er den del af Lillebælt, der løber mellem Fyn og Fænø. Fænø er desuden Danmarks største privatejede ø.

Når det kribler i fingrene

(Foto: Niels Martner)

Der skal være plads til, at hele kroppen kan blive brugt, for selvom det bugner med kultur og spændende museer, kan det godt være svært at sidde stille i længden. Det begynder snart at krible i fingrene, benene trommer utålmodigt mod gulvet og tankerne flyver du af vinduet. Ud på vandet, ned til stranden eller ind i skoven. Bare ud, hvor energien kan blive omsat, hvor nye idéer kan blive afprøvet og små, smittende smil kan blive sendt og modtaget.

I Naturpark Lillebælt er der aktive oplevelser til alle aldre, hvor selv de mindste kan være med og lære nye ting. Pak tasken til oplevelser med familien, hvor børnene kan folde sig ud, men hvor de voksne bestemt heller ikke kommer til at kede sig.

⛵ En dag på stranden – klap en fisk og kys en krabbe

Kom helt tæt på krabber, fisk og andre smådyr, der lever i Lillebælt.

(Foto: Niels Martner & Visit Middelfart)

Krabberne piler sidelæns over havbunden, rejer hopper af sted i sjove ryk, mens vandmænd og småfisk svømmer rundt i midten af det hele. Det kribler og krabler på havbunden, og med en vandkikkert kan du få et indblik i, hvad der sker under vandet. Der er nemlig altid gang i noget, og med et rejenet kan smådyrene blive fanget og nærstuderet. For kan det virkelig passe, at der er søheste i Danmark, og at vandmanden har 4 maver?

🌴 Sov godt – overnatning i trætoppene

Det er ikke hver dag, at man sover i trætoppene.

(Foto: Lars Boesen)

Kryb godt ned i soveposen og mærk, hvordan hængekøjen svinger stille fra side til side i takt med vinden og bladene på træerne, der rasler over dig. Her fra trætoppene er der udsigt over både den gamle og den nye Lillebæltsbro, og når mørket falder på, er det kun lyset fra bropillerne, der kan skimtes mellem bøgetræernes blade. Det er vildt at sove i trætoppene, mærke vinden, høre dyrene pusle og blive vækket af solstråler på næsen og kvidrende fugle om morgenen.

⛵ Oplev Gamborg Fjord – Sejl ud på Lillebælt i Kano

Der er god plads i kanoen til madpakker & fiskestænger.

(Foto: Gamborgen)

Der er mange små kroge langs kysterne ved Lillebælt, hvor en kano kan glide ind langs strandkanten. Tag turen omkring Svinø og Gamborg Fjord, spis madpakken til søs eller læg til land og spis i skovkanten eller på stranden. Hvis solen kigger frem, kan I tage en svømmetur i vandet eller fortsætte turen ud på Bæltet og kaste snørerne i vandet for at fange fisk eller krabber. Måske er der bid? Hvis ikke fiskene bider på, er udsigten ind mod land til gengæld flot.

🌴 Tæt på de store dyr – hjortevandring

Der lever mange hjorte i skovene omkring Hindsgavl Slot.

(Foto: Niels Martner & Visit Middelfart)

Et par gange om året går hjortenes brøl gennem skoven, så bladene ryster på træerne og fuglene skræppende letter. Men ellers er der helt stille. Det er kun de knækkede grene og klovsporene i skovbunden, der afslører, at hjortene har været forbi. Hjortenes brune farve falder nemlig i ét med skoven, så du skal bruge øjnene, hvis du vil spotte de store dyr, der samler sig i klynger omkring Hindsgavl. Men lige pludselig dukker de frem, afsløret af en hvid halespids eller et par lyttende ører, der vender sig mod dig.

Den lokale anbefaling

Skovgrillen tæt på Hindsgavl Slot laver de bedste is! Altid gå efter 2 kugler med hjemmelavet guf, men en soft-ice eller en ispind kan også gøre det.

Vidste du? Skovgrillen har åbent hele året fra klokken 11.00-20.00, men åbningstiderne kan udvides, hvis vejret er særligt godt.

På gensyn

(Foto: Niels Martner)

Det er med saltvand på huden og en bagage fyldt med fortællinger, at turen tilbage til hverdagen sættes i gang. Men hjemme under bruseren kan det være svært at vaske saltvandet af, lige som fortællingerne og indtrykkene bliver ved med at poppe op. Sådan er det jo, for oplevelser sætter sig fast. De kalder på mere, og strømmen fører dig måske tilbage en dag, så du kan udforske nye muligheder eller gense særlige steder her, hvor vandet skyller ind over bredden og broerne knejser mod himlen.

På gensyn mellem bølger og bøge i Lillebælt.