Praktikant i San Francisco


i DeGlemmerDetAldrig

Tobias Ehlig er dansk IT iværksætter med ryggen fuld af oplevelser. I indlægget her fortæller han om sin oplevelse som praktikant i en dansk IT-virksomhed, med kontor i San Fransisco.

Netværk er essentielt som iværksætter. Derfor valgte jeg en kold forårsdag i 2014 at tage den lange tur fra Aarhus til København for at deltage til Ivækst-prisen, hvor der bliver uddelt forskellige iværksætterpriser. Efter prisuddelingen var der afterparty, og her fik jeg øje på en anden ung iværksætter, Alexander, som jeg havde set på internettet før. Jeg gik hen til ham og hilste, selvom vi aldrig havde talt sammen før. Dette skulle vise sig at blive starten på en af de fedeste oplevelser i mit liv.

Den aften talte vi blot sammen i få minutter, og så tænkte jeg egentlig ikke mere over det. Et par måneder senere skrev Alexander til mig på Facebook: ”Har du lavet planer for sommerferien?”.


1

Det viste sig at han havde fået tilbudt et internship i San Francisco hos det danske regnskabsprogram Billy’s Billing (som nu blot hedder Billy). Han ville gerne have en anden med på turen, og da han ikke kendte andre som havde de kompetencer som jobbet krævede, så spurgte han mig. Hvis vi ikke havde talt sammen de par minutter i København den aften, så ville han aldrig have set mig som en mulighed.

10 uger op og ned af hinanden

Efter en del beskeder frem og tilbage mellem Alexander og jeg kom der styr på flybilletter og bopæl i San Francisco, og så var det ellers bare afsted. Vi kendte som sådan ikke rigtig hinanden, og nu stod vi overfor at skulle bo, arbejde og leve sammen i 10 uger. Hvordan mon det ville gå?

At vi skulle tilbringe meget tid sammen var jeg klar over fra starten af, men det blev endnu mere intenst end jeg havde troet. Vi boede på 8 m2 i centrum af byen, og på det værelse var der stort set ikke plads til andet end den køjeseng som vi sov i. Så vi havde ikke meget plads at brede os på.

Billede..

Om morgenen stod vi op og spiste morgenmad sammen, så tog vi på arbejde sammen, så tog vi hjem fra arbejde og lavede mad sammen, så tog vi tilbage på kontoret og arbejdede videre, og så tog vi ellers hjem sammen om aftenen. Heldigvis viste det sig at Alexander og jeg var meget på bølgelængde, og selvom vi var tre gange så meget sammen som et gennemsnitligt ægtepar, så kom der aldrig de store konflikter ud af det.

80 timers arbejdsuge – en fed oplevelse

Som interns hos Billy var Alexanders og min opgave at forberede virksomhedens online marketing-indsats frem imod lanceringen af regnskabsprogrammet i USA. Det var en spændende opgave som var markant anderledes end de opgaver jeg normalt sidder med herhjemme i Danmark. Det var sjovt at få et indblik i et markant større marked, og at se hvordan mulighederne bare er mange gange større end i lille Danmark.

Vi arbejdede ca. kl. 9-17 for Billy på deres kontor. Her sad vi sammen med de to stiftere Toke Kruse og Sebastian Seilund, foruden to amerikanske programmører. I vores daglige arbejde sparede vi meget med Toke, hvilket var en stor oplevelse, da han i mine øjne er en af de dygtigste danske iværksættere.

 

arbejdspladsen

 

Efter arbejdet for Billy tog vi hjem og lavede mad, og så gik vi ellers tilbage til kontoret for at arbejde på vores egne iværksætterprojekter i de sene aftentimer. Det var en fantastisk oplevelse at sidde på et helt tomt kontor i San Francisco og kunne arbejde koncentreret med vores egne virksomheder. Det projekt jeg arbejdede på i den periode blev så godt nok aldrig til noget, men det er en helt anden historie.

Hjemme i Danmark bruger jeg en del tid på at se venner og familie, men i den her periode var der 100 % fokus på arbejde, og det var rigtig fedt at prøve. Det betød at vi nok arbejdede omkring 80 timer om ugen. Mange siger at det er en så stor arbejdsindsats der skal til for at få succes med et iværksætterprojekt, og derfor var det interessant at få indblik i hvordan det er at leve på den måde.

San Francisco er en speciel by

Foruden det arbejdsmæssige fik jeg også et tæt indblik i San Francisco på godt og ondt. Det er en enormt spændende by for iværksættere fordi der er samlet så mange IT-startups på et relativt lille område. Toke Kruse tog os med til nogle forskellige events, og det blev tydeligt for mig hvor stort et fællesskab der er for IT-iværksættere derovre.

Hvis man ser bort fra den professionelle del af det synes jeg egentlig ikke at San Francisco er nogen specielt god by. Der ligger mange fattige mennesker på gaderne, hvilket jeg ikke synes er særlig opløftende at se på. I den forstand er der mange ting som jeg bedre kan lide herhjemme i lille Aarhus hvor jeg bor.

 

udsigt fra Toke Kruses lejlighed

 

Men når det så er sagt, så er var det en kæmpe oplevelse at se hvad San Francisco har at byde på, både de gode og de dårlige sider. Noget af det mest specielle jeg husker derfra var de aftener hvor vi sad oppe i Tokes lejlighed på 28. etage og kunne se udover store dele af byen. Toke er en erfaren iværksætter, og han havde mange historier og gode råd at fortælle, som vi med stor interesse sugede til os.

Vi var også en tur forbi Silicon Valley-området hvor Facebook, Apple, Google og flere andre IT-giganter har kontorer. Eller, kontorer kan man vel næsten ikke kalde det. Det er nærmere deciderede byer hvor disse kæmpestore virksomheder holder til. Det er godt nok voldsomt.

 

2

 

 

Vi fik også ved flere lejligheder mulighed for at få en tur i Tokes Porche Cayman S, som man ikke ser mange af i Danmark. Nu siger biler mig egentlig ikke det store, men jeg må alligevel erkende, at jeg synes den der var ret fed.

 

Toke Kruses bil

 

 

Alt i alt husker jeg tilbage på en sommer fyldt med oplevelser, og hvor jeg kom hjem med en masse nye indtryk. Nu hvor vi alligevel var i området tog vi også et smut til Las Vegas hvor jeg aldrig har været før. Det er jo en legeplads for voksne uden lige. Vi brugte også en weekend ved en sø tre timers kørsel nord for San Francisco hvor der blev arrangeret en kæmpe fest af noget der hedder Young Scandinavians Club – altså en klub for unge mennesker fra Skandinavien. Her festede vi hele dagen og sov under åben himmel. Det glemmer jeg heller ikke lige foreløbig.

Hjemme i Danmark fortsatte jeg min seriøse indsats med at netværke, og efter få måneder kastede det et enormt værdifuldt samarbejde med en anden ung iværksætter af sig. Jeg havde netop åbnet en ny webshop og var træt af at have alle varerne oppe i min lejlighed, så vi aftalte at han skulle stå for al logistikken ude fra det lager hvor han drev sin egen webshop, og at jeg så til gengæld skulle hjælpe ham med markedsføring af hans forretning. Det blev en kæmpe succes, og dette samarbejde medvirkede til at vi begge to vækstede vores forretninger i en grad der ellers ikke havde været mulig.

Senest var jeg afsted på to ugers netværksrejse til Barcelona hvor jeg bl.a. mødte tre af de bærende kræfter bag DuGlemmerDetAldrig, og det viste sig at de også holder til i Aarhus. Det skal der helt sikkert nok komme en masse godt samarbejde ud af i fremtiden.

 

Tobias Ehlig
Tobias Ehlig er ung internet-iværksætter som udnytter sin frihed til at arbejde fra diverse forskellige steder i verden, med en masse spændende oplevelser til følge.