Madglæde, madkurser & bæredygtige beats – Mød Timm Vladimir


i Interview, Mad

Christine, copywriter hos DuGlemmerDetAldrig, har taget en snak med Timm Vladimir om madglæde, madkurser & bæredygtige beats.

Du kan læse, hvordan det gik her.


 

Jeg stryger tændstikken. En blå flamme lyser op, knitrer, men synker sammen under vægten fra stålpanden. Smør på. Det bruser og breder sig, løber ud over panden og dækker overfladen med et skummende lag. Kratsj. Æggeskallen krakelerer mod kanten, så indmaden falder ud. Den bobler op, samler sig, bliver fast, så jeg skubber ægget over på tallerkenen, lader kniven gå gennem det sprøde hvide og først der videre til det gule, der blødende åbner sig, fordeler sig, spises. Mad lavet med kærlighed.

 

Mad, der er lavet med kærlighed, er bullshit.

 

Okay, hvor kom det fra, Timm? Mad skal da laves med kærlighed, skal det ikke? Det er da det, vi altid har lært, om det så er et hurtigt spejlæg en tidlig morgen eller en tre-retters middag til gæsterne lørdag aften. Så, hvordan kan du konkludere, at mad ikke skal laves med kærlighed? Hvad er mad lavet uden kærlighed i det hele taget? Hvordan gør man det?

Jeg lægger kniv og gaffel. Jeg bliver nødt til at spole tilbage. Tilbage til før, hvide og blomme ramte panden. Tilbage til før, tændstikken tændtes. Tilbage til før, æggene blev lagt.

Jeg skal tilbage i køkkenet. Timm Vladimirs Køkken.

 

Hvem er Timm Vladimir?

besøg-timm-vladimirs-køkken

Du lærte nok Timm Vladimir at kende som skuespiller og komiker, da han igennem 1990’erne fik danskerne til at grine sammen med Gordon Kennedy.

Hvad du måske ikke vidste, var, at Timm Vladimir sideløbende udviklede opskrifter og dyrkede sin store begejstring for mad. Den begejstring har siden givet ham titler som dobbelt vinder af Masterchef, kogebogsforfatter og tv-vært på madprogrammer i bedste sendetid.

I dag har Timm Vladimir sin egen kokkeskole, Timm Vladimirs Køkken, hvor han udbyder kurser til dig, der gerne vil blive lidt bedre til at lave mad.

 

 

Tilbage i Timm Vladimirs Køkken

Jeg står i køkkenet. Industriopvaskemaskinen murrer i baggrunden, service er klar og tørrede ting ligger linet op i klare kasser på hylderne. Med labels på.

Jeg har en aftale med Timm om 5 minutter, siger jeg, og der er han – hej, goddag-goddag. Hva’ så? Kom indenfor. Så jeg træder helt ind i køkkenet, hvor der er dækket op til gæster med blomster i vaserne og citron, chili, tomat i skåle. Vi går herned, okay, og vi sætter os i sofaerne, der er kaffe på kanden og jeg finder blokken frem.

 

Fra Masterchef til madskole

Vi begynder ved begyndelsen hos mors kødgryder, hvor de første ingredienser blev fundet frem og rørt sammen. Igen og igen og konstant på nye måder, men derfra og så til Masterchef med egen madskole, er der ikke et stykke vej, altså jeg mener, det er jo som skuespiller og komiker, vi lærte dig at kende?

 

Jeg har altid haft en passion for mad og jo, der er et stort spring fra de to meget forskellige verdener.

 

Så, hvad har skuespil og madskole tilfælles? Den berømte røde tråd, der syede de to verdener sammen, blev formidling. For Timm Vladimir har altid formidlet, og netop derfor valgte han at starte en madskole og ikke en restaurant, for i madskolen får han lov til at formidle, fortælle og gøre oprør.

 

Madglæde i køkkenet

 

Gøre oprør?

 

Ja, opskrifterne skal ud af køkkenet. De er guidelines og fint nok, men jeg vil gerne have, at folk smager på maden og tager stilling til den.

 

De skal lægge mærke til marmoreringerne i kødet og høre, hvordan asparges sprødt sprænges, når bunden brækkes af. De skal dufte citronerne og mærke agurkens ujævnheder. Det er missionen at formidle, at du kan lave det her derhjemme.

For selvom opskrifter skal inspirere og hjælpe, har de tit den modsatte effekt rundt omkring i samtalekøkkenerne. For, hvordan kan jeg lave den her ret, når jeg ikke har kapers? Kan jeg godt bruge grønkål i stedet for spinat? Og hvad med det der stykke kål allerbagerst i grøntsagsskuffen? Come on, det ser bare ikke lækkert ud.

 

Man skal faktisk lave meget mad for at kunne kombinere ting, men jeg vil gerne lære folk at lave noget basis og vise dem, at wow det er squ skægt at lave mad.

 

Så sådan er det, når man tager på madkursus i Timm Vladimirs Køkken. Her bliver maden ikke anrettet med en pincet, nej her lærer man, hvordan man kan variere, kombinere og udvikle. At risotto kan laves med svampe i efteråret, med ærter om sommeren og smage lige godt hver gang.

 

De bæredygtige beats

Og så når vi frem til noget, der gør ondt, ik’ Timm? Madspild. For det er overhovedet ikke bæredygtigt, og den der kålrest fra før, den ved vi jo godt, skal bruges i stedet for at smides i grøntspanden – eller værre: direkte i skraldespanden. Men hvordan gør man? Uden at prædike, for det kommer der ikke noget godt ud af, vel? Og du har helt ret Timm, det gør der ikke, så det gælder om at plante idéerne hos folk. Inspirere dem. Give dem små, grønne hverdagstips.

 

Vi køber gulerødder med toppe på, fordi det ser flot ud i en kurv, og når vi så kommer hjem, smider vi toppene ud, for de kan alligevel ikke bruges til noget. Men jo! Toppene kan faktisk også bruges.

 

Timm Vladimir rykker rastløst frem og tilbage i sofaen, og jeg sidder nok også lidt uroligt nu, for er vores madkultur gået i opløsning?

Danskerne er ikke maddannede. Og det er måske rigtigt nok, for da kvinderne rykkede ud på arbejdsmarkedet, var det med en madviden, der ikke blev overleveret ordentlig til børnene. Opskrifterne gik tabt, og kålresten røg i skraldespanden. Der var engang, hvor det var sund fornuft ikke at smide ud, men hvem madopdrager egentlig børnene i dag? Gør du det Timm?

 

På øverste hylde i mit køleskab står der altid noget syltet. Gulerødder, vandmelonskaller, agurker, du ved…

 

Så ja, der serveres madopdragelse til store og små på madkurserne i Timm Vladimirs Køkken, men det er uden løftede pegefingre on the side, for det handler først om at lære, hvordan man gør. Hos os skal gæsterne føle, at vi vil dem noget godt, så når gæsterne forlader køkkenet, er det med de bedste forudsætninger for at være med på de bæredygtige beats og tage ansvar.

 

Kærlighed til kvalitet

For ansvar og bæredygtighed følges ad i Timm Vladimirs Køkken. Her bliver rub og stub brugt, og da Timm Vladimir en dag så, hvor mange citroner, der blev tilbage efter madkurserne – fine citroner, hvor kun skallen var revet af, – begyndte han at lave lemonade af dem. Sukker, vand, citroner og stjerneanis, helt simpelt og folk var vilde med det.

Så reste-citronerne blev brugt til lemonade, der blev serveret til madkurserne, og tanken om at lave tingene selv ledte til Timm Vladimirs bryghus, hvor bæredygtigheden også flyder i tankene. Mæsken, biproduktet fra ølbrygningen, bliver nemlig brugt til brød og gin.

Hjemmelavet er fedt, og ja det er det, for når du har været med fra begyndelsen, hakket svampene til risottoen, pillet løgene til boloen så ved du, hvad der ender på tallerkenen. Så ved du, at det du kommer i munden, er kvalitet. Den mentalitet, den vil jeg godt give videre, og ved du hvad Timm? Det vil jeg også godt.

 

Besøg Timm Vladimirs Køkken

besøg-timm-vladimirs-køkken

Timm Vladimirs Køkken er Danmarks største kokkeskole med mere end 20.000 gæster hvert år. Du kan komme med på kurser i Aarhus og Valby, hvad enten du er til en aften med hyggelig madlavning eller teambuilding med virksomheden.

Timm Vladimirs Køkken udbyder 25 forskellige madlavningskurser. Bøf & Bajere er det mest populære, men Cocktailkursus og Den Lille Kemiker lokker også mange til.

Hos DuGlemmerDetAldrig kan du købe Timm Vladimirs madlavningskurser, og du kan se hele udvalget her.

 

Mad med kærlighed

 

Jeg tror, at alle mennesker kan smage forskel på god og dårlig kvalitet. Mad, der er hjemmelavet af gode, ordentlige råvarer, det er god mad. Mad, der er lavet med kærlighed, er bullshit.

 

Og det er her, at kæden hopper af for mig for, hvordan kan mad lavet med kærlighed være bullshit? Mad lavet med kærlighed, er vel god mad, for det betyder da, at man har gjort sig umage, gør det ikke Timm?

Men jeg kan godt se på dig, at det ikke er helt sådan, det hænger sammen, og jeg må give mig; udkogte grøntsager smager ikke godt heller ikke selvom, de er kogt ud med kærlighed som bouillon, og kærlighed er heller ikke krydderi nok til at give smag til en indisk curry.

 

Kærlighed er den ekstra ingrediens, du kommer i, når du er god til at lave mad.

 

Det var det, du mente Timm, da du sagde, at mad, der er lavet med kærlighed, er bullshit. Så kan jeg godt trykke fast forward igen; tændstik, pande, kratsj, boble, samle sig. Samle mig. Samle kniv og gaffel op igen.

 

Det bedste måltid i Timm Vladimirs Køkken

Det bedste måltid er mange ting. Det kan være det, du spiser med familien, det du spiser på en bjergtop i New Zealand, det du spiser på en restaurant med michelinstjerner eller det spejlæg du laver en tidlig morgen.

Men det bedste måltid er ikke nødvendigvis lavet med kærlighed, for måltidet skabes i langt større grad af nærvær, bæredygtighed og af, at du gør dig umage, og det er lige præcis det, der er ingredienserne i Timm Vladimirs Køkken. Serveret helt uden bullshit, men med kærlighed on the side.

 

→ Tag på kokkeskole i Timm Vladimirs Køkken ←

 

Avatar
Jeg hedder Christine, og det er mig, der sætter ord på alle oplevelserne. Når jeg ikke tryller ved tastaturet, har jeg fingrene dybt begravet i den jyske muld hjemme i køkkenhaven eller også er jeg på vej ud på eventyr et sted i verden.