Kyrgyzstan – en utraditionel ferieoplevelse


i DeGlemmerDetAldrig

Tilbage i begyndelsen af september var Martin Schøber på roadtrip i Kyrgyzstan. Et af Centralasiens fattigste lande og et land, hvis bjergrige terræn har gjort livet svært for den hesteglade befolkning. En anderledes og oplevelsesrig tur, som han aldrig glemmer.

Et pudsigt påfund

Hvordan idéen om at rejse til Kyrgyzstan opstod, ved jeg ikke rigtigt, men da først den havde fæstnet sig oppe i hovedet, var der ingen vej tilbage. Der gik ikke lang tid fra jeg havde bestemt mig for at besøge landet til flybilletten blev bestilt.

De bedste projekter kommer, og bliver gennemført, impulsivt.

Kyrgyzstan var ingen undtagelse, men er du på udkig efter en afslappende ferie, bør dette ikke være din næste destination. Er du derimod på udkig efter en oplevelsesrig tur, med usikkerheden og overraskelserne lurende lige under overfladen, skal du helt sikkert gøre det.

Kyrgyzstan er et eventyr i sig selv og skal helt klart opleves.

KyrgyzstanFoto: Lasse Schøber

Kirgisk kantinemad

Første møde med den kirgisiske madkultur var en døgnåben kantine, som desværre ikke viste sig at være så langt fra niveauet, som vi havde forestillet os på sådan et sted. Suppen havde mere olie end vand, kødet var uden krydderier og brødet var tørt. Elementer som ville forfølge os igennem næsten alle vores restaurant besøg landet igennem. Til gengæld er der ikke mange storbyer og hovedstæder i verden, som kan prale af at kunne tilbyde en solopgang over gletscherfyldte bjerge lige uden for byen.

Kyrgyzstan morgenmadFoto: Lasse Schøber

Tilbage til nomadelivet

På vores tur rundt i den nordvestlige del af landet, oftest tæt på Issyk Kul Lake, som er verdens næststørste bjergsø, er det tydeligt at kirgisernes levevilkår er meget hårde og livet meget basalt. Nogle kirgisere vælger bevidst at vende tilbage til det simple nomadeliv, som deres historie er baseret på, i de måneder, hvor det kan lade sig gøre. Somrene er varme og vintrene er præget af ekstrem kulde i de billedskønne landskaber.

Nomader i KirgistanFoto: Lasse Schøber

Landet er dækket af 80 procent bjerge og har flere toppe på over 7000 m, hvilket giver gode muligheder for eventyr i uudforskede bjerge og regioner. Det gør dog ikke livet nemt for dets indbyggere med de mange bjerge. Ligesom Kyrgyzstans kuperede terræn vandt stort over vores gruppe, har bjergene og naturen også klart vundet over befolkningen, som med heste, køer og får gør deres bedste for at overleve i det barske landskab.

Bjerge i KyrgyzstanFoto: Lasse Schøber

Lånehajer og fællesseng

Vi havde på forhånd lejet en bil og chauffør for 80 dollars om dagen og var blevet lovet en Nissan, men fik en Toyota. Vi var også blevet lovet en engelsktalende chauffør, hvilket vi heller ikke fik. Til gengæld var vores udlejer også lånehaj og vores bil konfiskeret kaution. Turen starter med stil og ligger, set i bakspejlet, en meget god base for, hvad vi kan forvente resten af turen. Det bliver ikke bedre eller mere organiseret.

Kyrgyzstan biludlejningFoto: Lasse Schøber

Da vi får vores chauffør, Elan, til at finde overnatning til os, ender vi på det mest skønneste og smukke spot med Lake Yssuk Kul på den ene side og bjergene på den anden side. Husets ejere, to boksertvillinger, har valgt at bygge, så man hverken ser den smukke udsigt til sø eller bjerge, og sovepladsen var en stor 4-mands seng med masser af tæpper og pudder.

Jagtørne og grænsevagter

Efter en ihærdig indsats har vi endelig fået Elan til at forstå, at vi gerne vil se på jagtørne, og det lykkedes ham at finde både heste at ride på og jagtørne. Dog ikke uden, som det er kutyme i Kyrgyzstan, at spørge om vej mere end en håndfuld gange. Derudover fik vi også selskab af hans “bror”, som havde fået ryggen brækket af en kinesisk massør. Kyrgyzstan er fyldt med interessante og hårdføre karakterer som Elans “bror”, der ikke lader sig slå ud af hvad som helst.

Jagtørne i KirgistanFoto: Lasse Schøber

Kyrgyzstan ligger midt mellem Kazakhstan, Kina og Tajikistan og  naboforholdene er ikke nødvendigvis gode. Det fandt vi ud af på den hårde måde, da vi vandrede i området omkring den Kirgisiske og Kazakhstanske grænse og endte med at måtte bestikke to grænsevagter for at forblive gode venner med dem.

Fermenteret hestemælk og Hulken

Turen tilbage til turistmetropolen Karakol stod på hjemmebesøg hos sommernomader, der bød på klassisk kirgisisk mad med masser af kartofler, nudler, brød og smagløst kød. Samtidig fik vi muligheden for, efter at have viftet alle fluerne væk, at smage nationaldrikken Kumys, som er fermenteret hestemælk. Og ja – det er præcist lige så dårligt, som det lyder!

Hestemælk i KyrgystanFoto: Lasse Schøber

Afslapningen næste dag skulle have været ved en varm og saltrig sø: Kyrgyzstans døde hav. I stedet endte vi ved et faldefærdigt wellness center fra 70’erne, hvor Boris Jeltsin vist nok engang havde taget en stor beslutning. Historien er lige så tvivlsom, som den “sunde” pool var beskidt. Men de absurde oplevelser var ikke ovre og blev toppet med at finde Hulk, ham den grønne, som papfigur 100 meter inde i en guldmine.

Wellness i KyrgystanFoto: Lasse Schøber

Vi kommer bagud på point

Indtil dette punkt følte vi os på toppen og klart foran på point mod Kyrgyzstan, men landet skulle få sin revanche. I løbet af de sidste fem dage bliver tre af os syge med en voldsom diarré og den fjerde i vores fem-mand store gruppe ligger sig ned ved hjemkomst til Danmark. Det skulle dog ikke afholde os fra at hike ud blandt de store bjerge, varme kilder og overnatning i traditionel yurt. Omringet af sneklædte bjerge, floden rindende ved siden af og høj sol hele dagen kan man næsten ikke andet end at nyde den smukke natur. Medmindre man lider af diarré og må løbe på “toilettet” et to-cifret antal gange i løbet af dagen og natten.

På eventyr i KyrgyzstanFoto: Lasse Schøber

Vodka er en del af kulturen i Kyrgyzstan og Elan forsøgte ihærdigt at få os til at drikke store vodka sjusser for at få styr på sygdommen. Lige så overraskende godt vodka smager ved et måltid, lige så lidt appetitvækkende er det, mens man ligger i sengen med kvalme.

Vodka er en del af måltidet i Kyrgyzstan og rejser du dertil, kan du godt forberede dig på hele flasker vodka på middagsbordet.

Ordensmagtens tvivlsomme moral

Som i mange andre U-lande kan det meste lade sig gøre, hvis bare man har dollars og en lidt tvivlsom moral, hvilket også gør sig gældende i Kyrgyzstan. Men også landets ordensmagt, den skjorte-med-elastik-bærende politistyrke, har et mere end tvivlsomt forhold til loven. Vi havde i hvert fald ikke noget problem med at komme igennem politiets checkpoints med Elans “brors” politiskilt eller at betale en betjent 100 dollars for at skyde med hans tjenestepistol i ørkenen.

På roadtrip i KyrgyzstanFoto: Lasse Schøber

En kontrastfyldt oplevelse

Kyrgyzstan er absolut ikke en turistmagnet. Vi mødte færre end to håndfulde turister i løbet af vores 10 dage i landet. Til gengæld er landet en speciel oplevelse og fyldt med kontraster. Landets naturlige skønhed kæmper for at overskygge indbyggernes faldefærdige huse og befolkningens syn på naturen som skraldespand. De flinke og søde mennesker er, uanset hvor lidt de ejer og hvor lidt engelsk de taler, altid klar til at hjælpe og er glade for dit besøg.  Er du på udkig efter en tur uden for lands lov og ret i overraskende sikre omgivelser bør Kyrgyzstan være på din radar.

Selvom Kyrgyzstan vandt overlegent, så vender jeg stærkt tilbage. Og næste gang tager jeg skiene med!

Om rejsen

  • Vi betalte 2400 kr. for flybilletten hos Pegasus Airlines og endte med et dagligt forbrug på 424 kr. per mand – uden at spare på noget som helst.
  • Måltider kostede et sted mellem 100 og 150 kr. inkl. drikkevarer for 6 mand
  • Det er halvbesværligt at finde hæveautomater, så husk kontanter hjemmefra
  • Vil du køre rundt, kan det anbefales at få en chauffør. Færdselsreglerne er meget løse.

Gode links til rejse i Kyrgyzstan

CBT Kyrgyzstan kan klare alle godkendelser og rejser i Kyrgyzstan, samtidigt vil det oftest være det eneste sted i byen, med hvem du kan kommunikere på sammenhængende engelsk. Samtidigt er det et godt koncept.

40 Tribes Backcountry Tours er et af de mere anerkendte backcountry tour selskaber som kan arrangere backcountry skiture til dig.

Rent a Car aka. lånehajen som vi lejede vores bil af. Udover at der sikkert foregik lyssky forretninger, så fungerede alt som det skulle.

Martin Schøber
Medstifter af Freeskiing.dk og Blacksnow.dk skibums med base i St. Anton i vinterhalvåret og vinder af Helly Hansen Freeride DM 2013.