Jul i Den Gamle By


i Inspiration

Kom og oplev den ultimative julehygge i Den Gamle By i Aarhus. Her møder du arbejdende værksteder, duften af varm gløgg og smagen af ægte gammeldags julebag.

Danmarks julemuseum nr. 1

Mange af os ansatte i Den Gamle By arbejder med jul allerede fra årets begyndelse. Midt i november, når alt er på plads, og vi siger goddag til de første gæster, er det en nærmest magisk oplevelse.

I løbet af de seks uger, hvor museet viser juleudstillinger, sælger julevarer og serverer julemad og -drikke, har vi besøg af omkring 130.000 gæster. Mange af dem kommer år efter år, for, som de siger ”bliver det ikke rigtig jul, før vi har været en tur i Den Gamle By”.

Postvogn i Den Gamle By i AarhusFoto: Den Gamle By

Jul i Den Gamle By er en rejse i historien og fortællingen om, hvordan mennesker i danske byer har fejret jul de seneste 400 år. Musik, underholdning og juleboder er med til at slå den rette stemning an med rolig puls og hyggeligt samvær på tværs af generationer.

I år har vi en særlig udstilling, der kalder på mange smil og erindringer om barndommens tv-jul. Vi viser nemlig alle DR’s julekalendere gennem tiden fra 1962 og til i dag. Her er gensyn med lågekalendere og rekvisitter fra de kendte og elskede serier som Magnus Tagmus, Nissebanden, Bamses Julerejse, Jullerup Færgeby og Jul på Slottet.

Jul i Den Gamle By er levende fortællinger

Vi synes det er vigtigt, at vores gæster ikke bare skal betragte udstillinger bag en glasvæg og læse skilte om historien. Gæsterne bliver også nærmest omsluttet af en levende fortælling om jul og har endda mulighed for at blive en aktiv del af den.

Når man møder aktører klædt i tøj fra en anden tid, er der basis for en snak om hvad de laver i historiske køkkener, stuer og butikker. Julens dufte og smage bliver også en del af totaloplevelsen, for tjenestepiger og husmødre bager småkager og laver julemad og lader ofte gæsterne smage.

Juleværksted i Den Gamle ByFoto: Den Gamle By

Bagerforretningen fra 1885 er den mest populære butik i juletiden. Her sælger bagerfruen blandt andet honningkagehjerter og vanillekranse, der er berømte langt ud over landets grænser.

Som ansat i Den Gamle By lærer man at hilse på den rigtige måde, når man møder en aktør. Det hedder ikke ”hej” eller ”hva’ så?”, men ”goddag”. Og en hilsen i 1864 kunne også lyde: ”Guds fred!”

Rør blot ikke ved min gamle jul

Man kan vist godt sige, at danskerne – sammen med vores nordiske naboer – har verdensrekord i jul. Vi dyrker og elsker julen længere og mere intensivt end andre steder på kloden.

Juletræ i Den Gamle ByFoto: Den Gamle By

Juletræ, gaver og masser af mad og drikke er hovedingredienserne i den jul, vi kender i dag og opskriften på ”ægte jul” er for mange mennesker stadig den fortælling, vi finder i bogen Peters Jul fra 1863.

Renæssancens jul og 1700-tallets julestuer

Den helt gamle jul ved historikerne ikke så meget sikkert om, men fra renæssancen begynder vi at have dokumentation for højtiden. Hos den rige købmand i 1625 var julen hellig, og man fejrede samtidig lysets snarlige komme med rigelig mad og drikke.

Julenat sov hele husstanden på gulvet i stuen, hvor der var strøet rug-halm. Her delte man så symbolsk leje med Frelseren. Købmandens stue er en del af kavalkaden Den danske juls historie.

Juleudstilling i Den Gamle ByFoto: Den Gamle By

Hundrede år senere støder man også på traditioner, der er fremmede for os i dag. I 1723 var det almindeligt, at unge legede lege med erotiske undertoner. Højdepunktet var, når julebukken kom forbi. En udklædt karl skræmte og fornærmede selskabet og blev belønnet for det med kager, nødder og øl. Når bukken havde fået nok, forsvandt den, og man forestillede sig, at den tog alt det onde med sig.

Jul i Den Gamle ByFoto: Den Gamle By

Inden jeg blev en del af Den Gamle By, tænkte jeg ikke særligt over de traditioner, vi forbinder med jul. Det var en aha-oplevelse af de store at finde ud af, hvor lang og spændende en historie julen har. Den kan opleves til og med 4. januar.

Programmet varierer fra dag til dag, og du kan se det fulde program med åbningstider her.

Merete Pallesen
Pressekoordinator og leder af kommunikationsafdelingen i Den Gamle By.