En dag i det italienske køkken – om italiensk mad i København


i Guides, Inspiration, Mad

Hvis du spørger en vilkårlig person om, hvad er det bedste ved Italien, er der en stor sandsynlighed for, at vedkommende vil svare: maden. Det er slet ikke så mærkeligt, at netop maden er svaret på dit spørgsmål, for selvom Italien ellers byder på virkelig mange andre spændende oplevelser og seværdigheder, er maden altså tæt knyttet til den italienske kultur. Både til hverdag og til fest. Der er ingen undtagelser, for måltidet i Italien er noget af det vigtigste. Det er her familien mødes, bruger tid på tilberedningen og på at spise og tale sammen over klassiske, italienske madretter.

Brød, ost, skinke, olivenolie. Pasta. Ravioli. Tiramisu.

 

Hvis du har brug for et touch af Italien i din hverdag, så tag med på en guidet tur rundt i det italienske køkken, hvor vi skal bruge en hel dag på at smage, lave og diskutere italiensk mad i København. Se mere længere nede.

 

Men hvad snakker de så om, mens de sidder der rundt om bordet? De snakker om alting og ingenting, men først og fremmest snakker de om maden! Hvordan er smagen i tomatsovsen, er skinken salt nok eller skulle pastaen have kogt mere eller mindre. Italienerne interesserer sig for mad og smagsnuancer, og lærer fra de er ganske små at værdsætte de gode råvarer, der skaber bunden i den italienske mad. Parmesan for eksempel. Eller oliven. Eller gorgonzola. Der er ikke noget mærkeligt i, at selv familiens alleryngste medlemmer smager og diskuterer mad med le nonne – bedstemødrene, som er svaret på de italienske stjernekokke. Det er nemlig en helt naturlig – og vigtig! – del af den italienske kultur: at udveksle gennem måltidet.

 

Italienske madoplevelser
Hos DuGlemmerDetAldrig har vi en håndfuld italienske madoplevelser. Kunne vi friste med?

 

Italiensk mad er alt fra brød med olivenolie eller pesto til en blød og cremet pasta.

 

Klokken 9.00: – Caffé Lavazza

I Illums kælderetage finder du Caffé Lavazza, som er en del af den italienske butik og kokkeskole Eataly, og selvom du kan få serveret den klassiske, danske filterkaffe, er Caffé Lavazza stadig et brandvarmt italiensk kaffespot. Rundt om kaffebaren hænger folk ud med en espresso, og diskuterer stort og småt lige fra hyggeligt småsludder til hurtige businessmøder.

Begynd dagen her som en ægte italiener og bestil en cappuccino. Morgenmaden i Italien er ikke det helt store, og ofte består den af kaffe med mælk – det eneste tidspunkt på dagen en italiener får mælk i kaffen! – og måske noget sødt bagværk. Skal du have mere end kaffe i maven så snup en croissant eller en brioche med fra Eatalys bager.

 

Værd at vide

Når du bestiller din kaffe hos Caffé Lavazza, er den altid friskkværnet, så du får den bedste smag fra bønnerne.

Lavazzas kaffebønner er mærket med symbolet fra Rainforest Alliance, som er din garanti for, at bønnerne er dyrket bæredygtigt både socialt og miljømæssigt.

 

Hvor finder jeg Caffé Lavazza? I Illums kælderetage. Østergade 52, 1001 København K.

 

Klokken 09.45 – Torvehallerne

 

Italienerne hænger ikke på kaffebarerne lige så længe som danskerne, så når kaffekoppen er tom, er det tid til at komme videre, og det er jo egentlig meget passende, for vi skal videre mod Torvehallerne. Torvehallerne forhandler ganske vist primært nordiske råvarer, og det stramme design og de organiserede boder ligger også langt fra tanken om de italienske madmarkeder. Men det overdækkede marked emmer alligevel af den stemning, man kan finde på de italienske markeder, og du kan godt bruge noget tid på at snuse rundt mellem de lækre delikatesser og i små glimt få en følelse af at være under sydlige himmelstrøg. Snup et par smagsprøver, hvis de byder sig men gem ellers appetitten til frokosten, hvor der selvfølgelig skal italiensk mad på menuen.

 

Hvor finder jeg Torvehallerne? Frederiksborggade 21, 1360 København K.

Risottoen er en klassisk italiensk ret, du kan lære at lave hos Meyers Madhus og Timm Vladimirs Køkken.

 

11.00 – Italiensk mad hos Meyers Madhus og Timm Vladimirs Køkken

Frokosten skal du selv stå for at lave, og både hos Meyers Madhus og Timm Vladimirs Køkken giver de dig opskriften på italiensk mad. Du kommer igennem en række af de kendte, italienske retter og stifter bekendtskab med de italienske grundsmage og råvarer, som er så karakteristiske for det italienske køkken. Undervejs lærer du også, hvordan du tilsmager den italienske mad, så du selv kan gå i køkkenet, når du kommer hjem for at lave mad som en italiensk mama. Opskrifterne på den italienske mad får du selvfølgelig med hjem.

 

Hvor finder jeg kokkeskolerne? Du kan læse mere om Meyers Madhus her og Timm Vladimirs Køkken her.

 

Tiramisu betyder “træk mig op” på dansk.

 

15.45 – Eataly serverer mere italiensk mad

Er appetitten vendt tilbage efter frokosten? Eataly står nemlig klar til at servere italienske fristelser for dig, og måske du kan klare et lille sødt indslag, for eksempel en klassisk tiramisu? Du kan også vælge at samle mere appetit med en rundvisning hos Eataly, hvor du kommer helt ind under huden på den italienske madkultur, og hører om, hvorfor og på hvilke måder maden er en vigtig del af den italienske kultur. Du kan selvfølgelig også bare læne dig tilbage og nyde et godt glas vin eller to, inden du skal videre ud i byen for at spise aftensmad.

Det er også nu, at du har chancen for at gå på opdagelse i Eatalys butik og se på det store udbud af italienske varer. Olivenolie. Tørret pasta. Ost. Skinke. Parmesan. Kaffe. Det er svært ikke at blive fristet.

 

Værd at vide

Vil du vide mere om den italienske madkultur? Så læs interviewet med Eatalys italienske kok Sara Marzialetti her.

 

 

Italien er ikke kun kendt for deres gastronomi; de italienske vine er nemlig meget populære i Europa.

 

19.00 – L’Altro

Efter et glas vin hos Eataly er det ved at være tid til at tænke på aftensmaden, så hvis du skal skifte tøj og sko, inden turen går videre til Christianshavn, er det ved at være nu, for bordet på L’Altro venter på dig. Maden der serveres er fra det italienske landkøkken, og blandt retterne finder du blandt andet tun, carpaccio og ravioli med and. Tjenere, kokke, råvarer, vin og naturligvis opskrifterne er alle sammen italienske, og der bliver ikke gået på kompromis med kvaliteten i L’Altros italienske køkken. I Italien er det familiens mama eller nonne, der står i køkkenet, og netop følelsen af at side i mamas køkken er den følelse, L’Altro giver videre til dig.

 

Værd at vide
L’Altro arbejder tæt sammen med den italienske restaurant Era Ora, der blandt andet har en stjerne i michelinguiden, og som er blevet kåret som verdens bedste italienske restaurant uden for Italien. Priserne hos L’Altro er dog slet ikke i samme liga som Era Ora, og du kan derfor trygt booke et bord uden at frygte regningen.

 

Hvor finder jeg L’Altro? Torvegade 62, 1400 København K.

 

22.00 – Salotto42

Tid til at gå hjem? Nej, hvorfor ikke lægge vejen forbi Salotto42, inden du siger tak for i aften. Salotto42 har italienske ejere, og de har på bedste vis taget et lille stykke af den sydlandske kultur med til Pilestræde for at servere dig et glas vin eller en cocktail. Stemningen er uformel og hyggelig og navnet ”salotto”, der betyder dagligstue på dansk, er da næppe et tilfældigt valg. Smæk benene op og nyd et par timer med snak og gode cocktails.

 

Hvor finder jeg Salotto42? Pilestræde 52, 1112 København K.

 

Italienerne slutter gerne en aften i byen af med en simpel pastaret hjemme i køkkenet.

 

23.45 – Spaghetti ai pomodorini

Efter en aften ude i byen mødes italienerne ofte omkring bordet til en hurtig omgang pasta. Natmad ville vi kalde det på dansk, og for at fuldende din italienske dag må du derfor lige en hurtig tur i køkkenet igen, før du kan finde pyjamassen frem. Den italienske natmad er ganske simpel og du kan sagtens støde på en omgang spaghetti aglio e olio, hvor hvidløg, chili og olivenolie mødes på tallerkenen efter en aften i byen. Det tager ikke lang tid at bikse sådan en ret sammen, men har du lyst til at kaste dig ud i en lidt mere omfattende ret her på falderebet – eller måske gemme den til næste dag – så serverer vi opskriften på italiensk mad eller rette på italiensk spaghetti med tomatsovs lige her:

 

Opskrift på spaghetti ai pomodorini (spaghetti med cherrytomater)

Der er nok til 4 sultne maver.

 

Det skal du bruge

500 g. god, italiensk spaghetti

1 kg. rene, modne cherrytomater

2 store fed hvidløg

Basilikumblade, ca. 20 stk.

50 g. parmesanost.

Salt & peber.

Ekstra jomfruolivenolie

Sådan gør du

1. Knus hvidløgsfeddene med din hånd eller den flade side af kniven. Kom 5 skefulde ekstra jomfruolivenolie i en stor pande og varm panden op til medium varme. Kom hvidløgsfeddene i og steg dem til de begynder at blive gyldne. Når hvidløgsfeddene begynder at tage farve, skruer du ned for varmen.

2. Skær cherrytomaterne ud og kom dem på panden sammen med omkring 15 basilikumblade. Tilsæt salt og peber og steg det hele i 10 minutter til tomaterne begynder at gå i opløsning.

3. Imens koges spaghettien i saltet vand. Når den er al dente hældes vandet fra og spaghettien kommes på panden og blandes med tomatsovsen.

4. Når spaghettien og tomatsovsen har blandet sig, er den klar til at blive serveret. Krydr med lidt ekstra peber og de friske basilikumblade. Parmesanosten serveres ved siden af, så gæsterne selv kan rive den mængde, de ønsker at få på deres spaghetti ai pomodorini.

Kokkens tip
Hvis du vil servere en original italiensk pastaret – lige gyldigt hvilken slags – er det vigtigt, at pastaen koges al dente og derefter hældes direkte i sovsen. I Italien serveres pasta og sovs ikke hver for sig.

 

Opskriften på spaghetti ai pomodorini har vi fået af Sara Marzialetti, der er kok ved Eataly.

 

Italiensk mad på menuen

Er du blevet fristet til at sætte italiensk mad på menuen? Efter en dag i de italienske afkroge af København, burde du have fået et par opskrifter på italiensk mad, som du kan bruge som afsæt for at samle venner og familie ved bordet hjemme hos dig selv til en aften med lange snakke om alting og ingenting men først og fremmest til en aften med god, italiensk mad.

 

Klassiske italienske retter – Liste

  • Bagna Cauda
  • Carpaccio
  • Frittata
  • Lasagne
  • Mascarpone
  • Osso buco
  • Pasta carbonara
  • Pizza
  • Porchetta
  • Ravioli
  • Risotto
  • Saltimbocca
  • Spaghetti bolognese
  • Tiramisu

 

Avatar
Jeg hedder Christine, og det er mig, der sætter ord på alle oplevelserne. Når jeg ikke tryller ved tastaturet, har jeg fingrene dybt begravet i den jyske muld hjemme i køkkenhaven eller også er jeg på vej ud på eventyr et sted i verden.