Gløgg opskrifter til julehyggen


i Ikke kategoriseret

Det er snart første søndag i advent og for mange er denne særlige søndag forbundet med årets første glögg og lækre, lune æbleskiver. Marian, fra Brændstof bloggen, har tryllet i julekøkkenet, og du får her hendes bud på 3 lækre slags glögg, som du kan samle familien omkring til en hyggelig julestund.

Gløgg opskriftFoto: Marian N. Larsen

Varmende vinterdrikke

Jeg har boet 2 år I Göteborg, Sverige. Her oplevede jeg blandt andet de svenske juletraditioner hvor gløgg-hyggen spiller en stor rolle. Svenskerne er helt vilde med gløgg i alvedens afskygninger og smagsvarianter. Og det blev jeg virkelig også. Gløgg er meget mere end den traditionelle rødvinsgløgg, som vi drikker mest af her I Danmark. Her får du 3 af mine yndlings gløggopskrifter, der alle giver den klassike røde gløgg baghjul:

Blåbærglögg med stjerneanis

(ca 12 dl)

2 dl blåbærsaft
0,5 dl rørsukker
2 kanelstænger
3 hele stjerneanis
1 tsk hel kardemomme
1 spsk citronsaft
1 l vand

Evt. rosiner, mandler eller tørrede blåbær og friske citronskriver til servering

Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne i en gryde og kog gløggen op til det bobler. Serveres varm (eller kold) med mandler, rosiner/tørrede blåbær samt friske citronskiver.

Blågbær gløggFoto: Marian N. Larsen

Æbleglögg med lagret rom, honning og krydderier

(3-4 glas)

5 røde økologiske vinteræbler
2 kanelstænger
1/2 økologisk citron uden skræl
1 tsk hele nelliker
2 hele kardemommekapsler
1 spsk honning
1 dl vand
2 cl lageret Rom per glas
Evt. Rosiner og mandler til servering

Sådan gør du: 
Kom vand, kanelstænger, kardemommekerner og nellikerne i en gryde og kog op. I mens kører du citron og æblerne igennem din saftpresser. Når vandet koger tilsætter du den friskpressede æble-citronsaft og koger op igen. Lad simre nogle minutter og tilsæt så honningen. Si krydderierne fra og server rygende varm I glas med ca. 2 cl god rom per glas.

Gløgg opskriftFoto: Marian N. Larsen

Hyldeblomst-glögg med nelliker og citron

(ca 1 l)

2 dl hyldebærsaft
1 l vand
1/2 dl rørsukker
2 hele kanelstænger
1 tsk hele nelliker
2 skiver frisk citron

Evt. rosiner og mandler til servering

Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne i en gryde og kog glöggen op til det bobler. Serveres varm med mandler, rosiner – og evt. hele kanelstænger.

Hyldeblomst gløggFoto: Marian N. Larsen

Hvad er dine juletraditioner?

Hvis du har nogle skønne juleopskrifter eller hyggelige traditioner, så del dem gerne med os og vores læsere, for hygge kan man aldrig få for meget af.

Glædelig jul!

Marian N. Larsen
Til dagligt arbejder jeg med marketing i fødevarebranchen, mens jeg bruger det meste af min fritid på min madblog, Brændstof. Her skriver jeg om ufanatisk øko-helsekost, moderne mormormad og amatør-gastronomi i en skøn pærevælling.