Eventure i Zambia


i ViGlemmerDetAldrig

Den danske forening Eventure, grundlagt i 2009, støtter op om personlig og faglig udvikling i tredjeverdenslande. En fantastisk organisation som DuGlemmerDetAldrig donerer fast til hver måned for at hjælpe med at sikre Eventures velgørende arbejde i fremtiden. Foreningens første tiltag er Projekt Zambia, der bl.a. omfatter en gratis boarding school for unge . Læs med og få en spændende, personlig beretning fra en af de mange frivillige som Eventure hvert år rekrutterer til Zambia.

Frivillig for Eventure

Mit navn er Anja Løvring og jeg er nu for 3. gang rejst til det nordlige Zambia for at arbejde frivilligt for foreningen Eventures Project Zambia i Eventure Village – denne gang på en envejsbillet. Jeg har sagt mine jobs op, opsagt lejlighed og sagt farvel til livet i DK for en længere, ukendt periode. De to første gange, jeg var hernede, forelskede jeg mig hovedkulds i kulturen, det zambiske folkefærd og den smukke natur. Eventure Village ligger midt imellem to afrikanske landsbyer med lerhytter og ned til verdens næst længste sø Lake Tanganyika – en utroligt smuk sø.

Nogle dage er vandet så blikstille, at det ligner gennemsigtig, blød silke.

Northern Star Academy ZambiaFoto: Aske Kornum Andersen

Eventures både ligger 50 meter fra kysten, og de ligger så stille, at det ser ud, som om de er malet på søen. Himlen sender et magisk lys, som spejler sig i søen, og ude i horisonten ses ørne og store hvide fugle, der dykker ned efter de smukkeste akvariefisk, mens små afrikanske træbåde sejler forbi – som regel med rigtig mange smilende mennesker. Her synger cikader, græshopper, fugle og søens vand for os 24/7 – her er aldrig stille, og man er aldrig helt alene. Hver eneste dag er uden undtagelse det samme smukke syn, og det får tiden til at gå helt i stå. Jeg føler mig meget heldig at få lov til at opleve dette.

Eventure Projekt ZambiaFoto: Aske Kornum Andersen

En varm velkomst

Det zambiske folk er det smukkeste og mest varme og imødekommende folkefærd, jeg nogensinde har mødt. De er et folkefærd med let til smil og latter og med en misundelsesværdig kropsbevidsthed.

De har ikke de samme hæmninger, som vi har, og de danser, som om ingen kigger.

Eventure Projekt ZambiaFoto: Aske Kornum Andersen

De er fløjtende ligeglade med, hvordan de ser ud. Ikke at de ikke gør noget ud af sig selv, men det virker ikke til, at de fokuserer på det ydre på samme måde, som vi gør i Vesten. For det er ikke det, livet handler om. Her handler det om familien og fællesskabet. Her er det et VI og ikke et JEG.

Zambia er livsglæde og latter

At møde en kultur så markant anderledes end ens egen kan give en utrolig selvindsigt og læring. På trods af at de alle har et hårdt liv med mange bekymringer og en daglig kamp for at få mad på bordet, er de fyldt med livsglæde og latter. Deres gåpåmod og menneskesyn er misundelsesværdigt!

Eventure Projekt ZambiaFoto: Vickie Frandsen

At se mig selv og livet gennem deres øjne har beriget mit liv og min sjæl. At opleve, hvordan man også kan leve sit liv og behandle hinanden, er inspirerende. At opleve et folkefærd leve så meget i symbiose med naturen samt at have fået lov til at dele det med dem, har været, og er stadig, en meget givende oplevelse for mig. Jeg har lært, at jeg ikke behøver det nye smarte tøj eller de tidsrøvende gadgets for at være lykkelig. Jeg har lært at slide tingene helt op, før jeg køber nye, og så har jeg lært ikke at ødsle med maden.

Sætningen fra min barndom: ”tænk på de sultne børn i Afrika” giver pludselig mening.

Min rolle her på skolen er alsidig, og ikke én dag er den samme. Jeg har undervist i flere forskellige fag, blandt andet ”Health and Nutrition”. Jeg har en daglig kontakt med eleverne og har mange samtaler med dem om deres daglige problemer og bekymringer i livet. Jeg hjælper til med alskens forefaldende arbejde, og qua min uddannelse som sygeplejerske er jeg den, elever, arbejdere og de lokale kommer til med diverse sygdomme og sår. Jeg får virkelig brugt mit fag – og på en måde, som jeg aldrig ville få mulighed for i Danmark. Her må man tænke kreativt, når man ikke har alle de fancy remedier, vi har derhjemme.

Eventure Projekt ZambiaFoto: Aske Kornum Andersen

Mødet med en heksedoktor

Da vi bor langt væk fra civilisationen, er der langt til det nærmeste hospital, så de lokale sætter deres lid til den lokale heksedoktor, der ved en masse om naturens healende kræfter. Hans behandlingsmetoder er dog ikke altid helt hensigtsmæssige. Første gang jeg var hernede, behandlede jeg en kvinde, der var blevet bidt af en slange. Da jeg kom over til landsbyen, blev jeg mødt af et syn, jeg ikke var forberedt på:

Heksedoktoren havde skåret hende flere steder i foden og smurt jord i sårene.

Derudover havde han med et barberblad lavet 30 snit hen over maven og 15 snit op ad brystkassen imod hjertet – fordi hun havde smerter, oplyste han mig. Jeg forklarede ham om infektionsrisikoen ved denne behandling, men jeg tror ikke helt, han tog det til sig. At de hernede også tror på, at heksekræfter er skyld i mange sygdomme og kan give anledning til mange udfordringer og diskussioner. En elev insisterede på, at han skulle på hospitalet, fordi hans kraftige hovedpine kun kunne skyldes heksekræfter. På trods af at det flere gange blev forklaret for ham, at han bare var dehydreret, tog han den lange vej til hospitalet – blot for at få bekræftet, at han altså var dehydreret. Historierne er mange.

Northern Star Academy

Her på skolen bestræber vi os på at tilrettelægge undervisningen efter, hvem eleverne er, og hvor de lever. Der er stor fokus på viden om kost, sundhed, sygdomme, sport, entreprenørskab og landbrug – noget de kan bruge i deres daglige liv. Vi giver dem værktøjer til at forbedre det, de allerede har. Vi prøver at give dem værktøjer til, at de kan forbedre deres livsvilkår, så de ikke behøver bekymre sig om at få mad på bordet, dø af simple ting som diarré eller drikke sig ihjel grundet kedsomhed. Men målet er også at give dem økonomisk hjælp til at fuldføre High School efter endt skoleår her. Alt dette så de kan gå en lysere fremtid i møde.

Northern Star AcademyFoto: Aske Kornum Andersen

At undervise eleverne her på Northern Star Academy er en fantastisk oplevelse. De er ubeskriveligt engagerede, høflige, taknemmelige og hjertevarme, de stiller utroligt mange spørgsmål og studerer hårdt. De læser på stoffet hver aften, de beder om ekstra undervisning, og hvis vi giver dem 15 minutter tidligere fri, bliver de siddende og vrider deres hjerner for at finde på spørgsmål indtil klokken slår fri. Når vi har pauser, kommer de selv tilbage til klassen, før vi ringer med klokken, og de spørger ofte, om de ikke må have lov til at fremlægge deres nye viden for de andre. Jeg har ladet mig fortælle, at det er et sjældent syn i danske skoler.

Eventure Projekt ZambiaFoto: Aske Kornum Andersen

I skolerne hernede er det ikke velset at stille for mange spørgsmål, da man sætter læreren i en pinlig situation, hvis han ikke kan svare på spørgsmålet. Her på skolen må og skal de imidlertid stille spørgsmål og være kritiske, og det har de i den grad taget til sig. Da de lever i et samfund med begrænset adgang til internet og internationale medier, er spørgsmålene ofte sjove. Spørgsmål som: ”Har I dinosaurer i Danmark?”, ”er det rigtigt, at man får skaldede babyer, hvis man spiser æg?” og ”kender du den creme, man kan smøre på sig, så man bliver jomfru igen?”, har bragt mange grin med sig. Deres accent er ligeledes ganske underholdende, da de bytter rundt på L og R og putter H foran alle ord, der starter med en vokal. Dette resulterer blandt andet i sætninger som: ”You bleath the hair in the rungs” og ”In the lain season, when the lain is coming, the glass is glowing”.

Eventure Projekt Zambia

Forbedret livskvalitet

Eleverne ELSKER at lære og giver ofte udtryk for, hvor meget de kan bruge al den nye viden i deres nutidige og fremtidige liv, og hvordan deres livskvalitet nu er blevet uvurderligt forbedret for dem og deres landsbyer. Jeg har med egne øjne bevidnet, hvordan de er vokset fra at være usikre teenagere uden håb for fremtiden og med et på mange måder unuanceret perspektiv på den verden, der omgiver dem, til at være voksne, unge mennesker med højt selvværd, en masse viden og med et åbent sind. De har med deres drømme, visioner og smukke sind fået sneget sig ind i hjertet på mig. Jeg ved, at jeg har gjort en forskel for disse elever, og ingen penge i verden kan måle sig med den følelse, jeg nu sidder med.

Eventure Projekt ZambiaFoto: Aske Kornum Andersen

Du kan også gøre en forskel

Vil du vide mere om Eventure og se, hvordan din støtte kan gøre en forskel for unge i Zambia, så læs mere om de forskellige donationsmuligheder her.

Har du fået lyst til at blive frivillig, få en oplevelse for livet, opleve en helt anden kultur og gøre en forskel for børn og unge i Zambia, kan du læse mere og ansøge her.

 

Anja Løvring
Jeg er 32 år og indtil for 2 måneder siden havde jeg base i København. Jeg færdiggjorde i januar 2012 min uddannelse som sygeplejerske på Metropol, København og arbejdede i nogle år på tropemedicinsk afdeling på Rigshospitalet og som hjemmesygeplejerske.