En verden af chokolade – Mød Peter Beier Chokolade


i Inspiration, Interview, Mad
Efteråret er begyndt at rykke nærmere, og bladene krøller finurligt på træerne, før de giver slip og drysser ned på veje, haver, stier og skovbunde. Kastanjerne samler sig i små bunker, der lyser op i de tørre, gule blade, og måden de skinner på, giver en lyst til at samle dem op, mærke, hvor bløde de er, lægge dem i lommen, glemme dem og finde dem igen, helt tilfældigt, en dag.

Det er i sådan noget vejr med sart kulde og kølig regn, der trommer på taget, at lysten til varm chokolade blusser op. Der er nemlig noget særligt over at sidde med sådan et krus, der først varmer hænderne og senere – slurk efter slurk – begynder at varme kroppen indefra.

Varm chokolade er fortryllende på en kold dag, men også i sin faste form er chokoladen forbundet med that something special, hvad enten det er på fødselsdagsbordet, til en langsom morgenmad om søndagen eller en hyggestund midt på eftermiddagen. Chokolade findes nemlig i mange forskellige former, farver og smagsnuancer, men rejsen fra kakaobønne i en plantage langt herfra til et færdigt, spiseklart produkt er lang. Meget lang og det ved Peter Beier.

 

Begyndelsen på det hele

Chokolade på morgenbordet.

Vi skal 22 år tilbage i tiden til 1996, hvis vi vil starte ved begyndelsen. Det er nemlig her, at fortællingen om Peter Beier Chokolade tager sin begyndelse, og rejsen mod en verden af chokolade sættes i gang. En rejse, der tager os til den varme, caribiske sol, hvor kakaobønnerne gror, en tur tilbage over Atlanten og videre gennem Europa for at nå til Ørsholt Gods på Nordsjælland. Hele vejen med målet om at udbrede kærligheden til chokolade.

Hos Peter Beier er chokolade ikke kun for børn, og selvom chokoladen er en selvfølge til festlige begivenheder, er den også en del af hverdagen. Som pålægschokolade på morgenbordet, i grøden eller som et knasende chokoladeovertræk på isen en varm sommerdag, for Peter Beiers verden er en verden af chokolade.

 

Chokolade er noget, man skal nyde sammen med nogle, man godt kan lide. Det særlige ved chokolade er nemlig, at det skaber hygge både som hverdagsforkælelse og til særlige begivenheder.

– Alexander Beier, søn & medejer

 

Det var kærligheden og lysten til at lave den bedste chokolade, som var grunden til, at Peter Beier Chokolade tog de første skridt ind i en verden af chokolade, og selvom det er mere end 20 år siden, at rejsen begyndte, er det stadig lysten og kærligheden, der driver værket.

I årenes løb har Peter Beier Chokolade udviklet sig til en familievirksomhed, hvor de enkelte familiemedlemmer alle er involverede på en eller anden måde enten med drift, produktion eller salg, og i 2018 er navnet Peter Beier et luksusbrand, man ved, leverer chokolade af høj kvalitet. Det kræver de bedste råvarer, man kan skaffe, men det kræver også, at man tager ansvar både socialt og i forhold til miljøet.

 

Kærligheden til de gode råvarer

Der er ingen kærlighed større end kærligheden til chokolade, synes mottoet at være hos Peter Beier Chokolade.

Når du træder ind ad døren til Peter Beier Chokolade, svirrer duften af chokolade i rummet, og øjnene går på rundtur i montrerne for at spise sig mætte før maven. Når man går rundt mellem de mange, sirligt dekorerede chokolader, kan det være svært at bestemme sig for, hvilke stykker, der skal med hjem, og hænderne rækker konstant ud efter først det ene stykke, så det andet; skal det være den nye pige i klassen, Ruby, eller måske Lovebites eller miniflødeboller? Det kan være svært at vælge, så derfor vælger mange at blande deres egen æske med favoritter, de kan vende tilbage til igen og igen.

 

Vidste du? Peter Beier bruger lokale råvarer fra hele verden for at få de bedste smage frem i chokoladen. Derfor kommer pistacienødderne fra Iran, vaniljen fra Tahiti og sydesalten fra Læsø.

 

Der er nemlig en god grund til, at man vender tilbage til Peter Beiers chokolade igen og igen, for råvarerne betyder alt. Der bliver ikke gået på kompromis med at finde de bedste råvarer, og bevidstheden om det vigtige i ikke at drive rovdrift på naturen og vigtigheden af at dyrke økologisk er en overskyggende interesse hos Peter Beier Chokolade. Det var blandt andet en af grundene til, at Peter Beier i 2002 købte sin egen kakaoplantage, som i dag dyrkes 100% økologisk.

 



A world of chocolate



 

Ansvaret

Hos Peter Beier Chokolade følges smag & bæredygtighed ad.

Der hviler et stort ansvar på Peter Beier Chokolade, når de vil vise vejen som én af verdens bedste chokoladeproducenter. Smag betyder alt, men den gode smager kræver, at råvarerne er af meget høj kvalitet, for det er råvarerne, der danner bunden i den spiseklare chokolade.

For at sikre råvarer af den bedste kvalitet, købte Peter Beier en kakaoplantage i Caribien. Her, hvor de varme caribiske vinde blæser ind over kakaotræerne, skabes de bedste forudsætninger for udviklingen af kakaobønnerne, men samtidig følger et stort ansvar. I Peter Beiers produktion har miljøet og det bæredygtige perspektiv en fremtrædende rolle, og netop derfor dyrkes kakaoplantagen økologisk.

 

Vi har et stort ansvar for at dyrke naturligt, for kemi og farvestoffer hører ikke hjemme i det, vi spiser.

– Alexander Beier, søn & medejer

 

Men det er ikke kun i forhold til smag og dyrkning, at Peter Beier tager ansvar, for med en kakaoplantage har man også ansvar over for dem, der passer plantagen og høster kakaobønnerne. For Peter Beier skal kakaoplantagen også være socialt bæredygtig, og derfor tages der stærkt afstand fra børnearbejde, der ellers er udbredt i store dele af verden.

 

Vidste du? Der bruges ikke kunstige tilsætningsstoffer i Peter Beier Chokolade, så når du spiser et stykke rød chokolade fra Peter Beier, er det naturlig blomsterfarve, der er rørt ind i chokoladen.

 

En kakaoplantage kan ikke sammenlignes med en dansk æbleplantage. Tværtimod. Man kan nok ikke finde en større modsætning, selvom en kakaoplantage i Caribien er lige så almindelig som en æblegård på Fyn. For os nordboer er kakaoplantagen en regnskov, og det kan virke uoverskueligt at vide, hvordan man dyrker kakaobønner i et virvar af varme, slyngplanter og en tordnende høj luftfugtighed. Derfor uddanner Peter Beier kakaobønderne, før de bliver en del af det daglige arbejde i kakaoplantagen.

Under uddannelsesforløbet lærer de, hvilke kakaobønner, der er de bedste, hvornår bønnerne er høstmodne og hvordan man i det hele taget arbejder med og håndterer kakaobønner.

 

Fra jord til bord

Peter Beier er den eneste danske chocolatier, der har købt sin egen kakaoplantage. Det har han gjort for at sikre råvarekvalitet, undgå børnearbejde og sikre gode arbejdsforhold for kakaobønderne.

Peter Beiers kakaoplantage dyrkes på den gammeldags måde, og selvom det kan skurre mærkeligt i moderne ører, er der en mening med det. Det er nemlig kun halvdelen af kakaoplantagens træer, der er kakaotræer – den anden halvdel af plantagen er beplantet med kokospalmer, avocadotræer og andre eksotiske træer og buske.

På den måde opretholdes et naturligt økosystem, hvor jorden konstant tilføres ny næring. Jordbundsforholdene har præcis som ved dyrkning af vin stor betydning for smagen, og dyrkes der kun kakaotræer, bliver jorden for ensformig. For at opnå dybde i kakaosmagen er det derfor nødvendigt at skabe diversitet i jordbundsforholdene.

 

Kakaobønner skal høstes med machete, så det tager lang tid at få høsten i hus.

Det er også vanskeligt arbejde at høste kakaobønnerne, og selvom de principielt kan høstes hver anden uge hele året, ligger højsæsonen i april og maj. Kakaobønner kan nemlig ikke høstes med maskiner, så de må håndteres af menneskehænder, der med machete nedtager bønnerne én efter én. Det er tidskrævende arbejde men samtidig kun begyndelsen på det hele, for efterfølgende bliver kakaobønnerne også tørret og fermenteret.

 

For os handler det ikke om at få det største afkast i kilo og gram. Det handler om smag.

– Alexander Beier, søn & medejer

 

For Peter Beier er det vigtigt at holde så mange af processerne som muligt i kakaoplantagen for at skabe jobs til de lokale kakaobønder, og derfor er det først, når kakaobønnerne skal afskalles, at de sendes over Atlanten mod Europa.

 

Vidste du? Chocolatierne hos Peter Beier Chokolade har alle gennemgået en chocolatier-uddannelse på en fransk skole i England. Det tager mellem 3 og 5 år at gennemføre uddannelsen, og det er Peter Beier Chokolade, der betaler den.

 

Fra Caribien går turen mod Frankrig, hvor kakaobønnerne for første gang håndteres af maskiner. Her afskalles bønnerne nemlig, før de sendes videre som råchokolade. Kakaobønnens skaller, der af nogle anses som et affaldsprodukt, bliver hos Peter Beier omsat til gødning, som de franske bønner kan sprede på markerne. Skallerne indeholder så meget nærig, at de kan erstatte kunstgødning i landbruget, og dermed indgå i en økologisk landbrugsproduktion, og for Peter Beier er det et stærkt, bæredygtigt initiativ, at skallerne ikke kasseres, men i stedet genanvendes.

 

Kender du Ruby?

peter beier chokolade

Ruby – naturligt, lyserød chokolade.

På samme måde som der findes flere æblesorter, findes der også flere sorter af kakaobønner. Hver sort har sin styrke, svaghed og smagsmæssige egenskab, som gør den til noget særligt. Hos Peter Beier Chokolade forsker de i, hvilke sorter, der egner sig bedst til økologisk dyrkning uden at gå på kompromis med den gode smag. Det resulterer i, at mange gamle sorter igen ser dagens lys samtidig med, at der udvikles nye sorter, som plantes i kakaoplantagen.

 

Vidste du? Blanco er navnet på en ”albino-kakaobønne”, der, som navnet antyder, er helt hvid. Den er, præcis som Ruby, også en helt særlig sort. Det tager lang tid for forskerne at finde frem til de sjældne sorter, fordi de ikke tilsætter kemi og ikke manipulerer med sortens genstruktur.

 

Én af de sorter, som er fundet i den proces, er Ruby. Ruby er en meget sjælden sort, og det særlige ved Ruby er, at den fra naturens side har en helt rød farve og en helt særlig smag. Det resulterer i en chokolade med en klar, lyserød farve – og det endda helt uden tilsætningsstoffer.

 

peter beier chokolade

Ruby brugt som chokoladeovertræk på is.

 

Fra Frankrig går turen videre gennem Europa mod Ørsholt Gods i Nordsjælland som sidste stop på ruten. Her omformes råchokoladen til spiseklar chokolade, for det er på Ørsholt Gods, at selve produktionen ligger, og chocolatierne former de fine, elegante og håndlavede chokolader, som ender i butikkerne både i Danmark og i udlandet.

 

En verden af chokolade – Besøg Peter Beier Chokolade

Ørsholt Gods ligger ½ times kørsel nord for København.

Peter Beiers verden er en verden af chokolade. Det er en verden af smage, af former, farver og strukturer, der hele tiden forkæler og udfordrer både øjne og mund. Det er en verden, der konstant bliver ved med at åbne sig, og som man aldrig bliver færdig med at gå på opdagelse i.

 

Lidt for meget chokolade er lidt i orden.

– Peter Beier, direktør

 

For sådan er det med chokolade. Der er altid en grund til at tage et enkelt stykke mere – for hyggens skyld, for festens skyld, for smagens skyld eller simpelthen bare fordi, man ikke kan lade være.

 

 Læs mere om alle oplevelserne hos Peter Beier 

 

Gå på opdagelse i Peter Beiers verden af chokolade og hør fortællingerne om chokoladens rejse fra kakaobønne til spiseklar chokolade, mens anekdoter, viden og fakta understøttes af smagsprøver til en chokoladesmagning. Det er selvfølgelig også muligt bare at læne sig tilbage, spise en chokoladetapas eller en chokoladebrunch og lade munden og maven tage imod den ene sød bid efter den anden.

 

Avatar
Jeg hedder Christine, og det er mig, der sætter ord på alle oplevelserne. Når jeg ikke tryller ved tastaturet, har jeg fingrene dybt begravet i den jyske muld hjemme i køkkenhaven eller også er jeg på vej ud på eventyr et sted i verden.