Din guide til Flensborg


i Guides

 

Det er ikke kun på grund af grænsehandlen, du skal tage til Flensborg, selvom de mange gode tilbud kan lokke de fleste danskere på en smuttur over grænsen. Men nu, hvor du alligevel er kommet af sted på shopping, hvorfor så ikke opleve Flensborg og de seværdigheder, restauranter og hoteller, der findes i byen?

Vi har strikket en lille guide sammen til dig, så du kan opleve Flensborgs mange muligheder, hvad enten du har et par timer i byen eller planlægger en miniferie ved Flensborg Fjord.

Rigtig god tur over grænsen til Flensborg – og husk passet!

 

Oplev Flensborg & Flensborg Fjord

Flensborg Fjord har haft stor betydning for byen.

Flensborg er en historisk havneby og købstad med en lang og spændende historie, der stadig løber gennem gaderne og som kan opleves i byens arkitektur og udformning. En af de vigtigste ting, der har været med til at forme Flensborg, er Flensborg Fjord, som selv i dag er bindeleddet mellem byen og resten af verden.

Flensborg Fjord er Tysklands nordligste og Danmarks sydligste fjord, og den har derfor altid været en del af grænsen mellem de to lande. Det er dog ikke den eneste funktion, Fjorden har haft, for det har også været den, der har været medvirkende til, at Flensborg i det 18. århundrede kunne få en central og magtfuld position som romby.

 

En købstad ved Fjorden

Flensborg har været et vigtigt knudepunkt på grund af Flensborg Fjord.

De store træskibe sejlede nemlig fra Vestindien til Flensborg lastet med rom. Det betød, at der i Flensborg skød ekstremt mange romhuse op, og selvom der ikke er mange tilbage i dag, kan du stadig komme på besøg i nogle af dem. Her får du fortællinger om rommens storhedstid i byen, og du bliver også budt på et par smagsprøver.

Det er dog ikke kun romhusene, der er spændende at besøge. De gamle købmandsgårde, der fletter sig ind mellem de moderne bygninger i Flensborg, er også med til at skabe den særlige og hyggelige stemning i byen.

 

Besøg hyggelige Rote Strasse

Gaden Rote Strasse er især værd at fremhæve, for i det gamle kvarter ved Südermarkt kan du opleve mange af de ældre huse, der er restaureret fint og autentisk. Gå en tur ad Altstadtgasse, hvor du finder et bredt udvalg af butikker og restauranter, og hvor du også har mulighed for at opleve kunsthåndværk i forskellige udformninger – det er nemlig essensen af Flensborg, du finder her.

 

Besøg Flensborg – Weekendophold eller dagstur?

En miniferie ved Flensborg Fjord byder både på kultur & natur.

Flensborg ligger kun 7 kilometer fra den danske grænse, hvilket gør byen ideel at besøge både, hvis du trænger til et weekendophold uden for Danmark eller du bare har lyst til en dagstur. Et besøg i Sønderjylland for at opleve de seværdigheder, du finder der, kan også fint kombineres med et par timers hygge i Flensborg.

Selvom du skal huske at pakke passet, når du tager turen til Flensborg, vil det med stor sandsynlighed ikke være helt fremmed for dig at gå rundt i byen. I Flensborg tales der nemlig både dansk og tysk, og selvom tysk er det dominerende sprog, behøver du ikke at være nervøs for at genopleve tysktimerne fra din skoletid. Borgerne i Flensborg hjælper dig gerne på vej, hvad enten du foretrækker at tale tysk eller dansk med dem.

 

Tag turen til Flensborg

I denne guide har vi samlet inspiration til dig, der gerne vil besøge Flensborg enten på et weekendophold eller en dagstur. Så gå på opdagelse ad den lange gågade, byen er så kendt for, oplev stormagasiner og specialbutikker ligge side om side og lær byens historie og kultur at kende.

 

LÆS OGSÅ: Spaophold i Tyskland – 7 favoritter

 

Vi har udvalgt overnatningsmuligheder, restauranter og seværdigheder ved Flensborg til dig, så planlægningen af din tur til byen bliver nem og overskuelig. Du kan vælge enten at bruge idéerne som ”skræddersyede” og færdige pakker eller du kan udvælge enkelte forslag og bruge dem, der passer bedst til den tur, du gerne vil på.

Rigtig god tur til Flensborg.

 

Overnatning ved Flensborg Fjord

Hotel, sommerhus eller camping? Der er mange muligheder for overnatning ved Flensborg Fjord.

Besøger du Flensborg i mere end bare en enkelt dag – måske du tager et weekendophold eller en miniferie ved Flensborg Fjord – skal du finde et sted, hvor du vil overnatte. Det gode ved at tage flere overnatninger i byen er, at du ikke får travlt med at nå det hele.

Du får i stedet tid til at se de seværdigheder, du har lyst til, drikke en god kop kaffe på en hyggelig café eller gribe nogle af de muligheder, der altid dukker op, når man tager på et weekendophold i en ny by. Især, hvis du ikke har været i Flensborg før.

Herunder kan du se forskellige forslag til overnatninger ved Flensborg Fjord.

 

Hoteller ved Flensborg Fjord

Begynd miniferien på et af de mange hoteller ved Flensborg Fjord.

Vi begynder i den luksuriøse ende med hotellerne ved Flensborg Fjord. Når du tager en overnatning på et hotel, skal du nemlig ikke tænke på noget. Sengen er redt, rengøringen er klaret og morgenmaden står klar, når du vågner og føler dig sulten. Du skal faktisk bare nyde, at du er på en miniferie med fuld forplejning.

 

1. Fakkelgaarden

Fakkelgaarden har den smukkeste udsigt over Flensborg Fjord.

På toppen af en bakke ligger Fakkelgaarden, og hotellet har en fantastisk udsigt over Flensborg Fjord. Her kan du både fra haven og fra restauranten nyde udsigten over Fjorden, hvor lystbådene sejler forbi som hvide pletter i det blå vand.

Det er dog ikke kun udsigten, der gør et besøg på Fakkelgaarden til en særlig oplevelse. Hotellet ved Flensborg Fjord er nemlig både kendt og anerkendt for sin gastronomi, så du skal ikke bekymre dig om, hvor du skal spise om aftenen, når du tjekker ind her, for Fakkelgaardens køkken er en oplevelse i sig selv.

 

Læs mere

 

2. Grænsekroerne

Traditionerne mødes med det moderne på grænsekroerne.

Der er en helt særlig stemning i grænselandet mellem Danmark og Tyskland. Her mødes to forskellige kulturer nemlig, og det giver nogle unikke oplevelser, der både spejles i sproget, maden og overnatningsmulighederne.

De gamle grænsekroer, hvor landevejsfarende i flere hundrede år indlogerede sig, kan du stadig finde på begge sider af grænsen. I dag er kroerne moderne og lækre hoteller, der forener det bedste fra to verdener, hvor traditioner og nostalgi serveres på en nutidig og spændende måde.

 

Læs mere

 

3. Alter Meierhof

Oplev det bedste wellness i Flensborg på Alter Meierhof.

Det sidste hotel ved Flensborg Fjord, vi vil fremhæve, er uden tvivl noget af det mest luksuriøse, du finder i området, og vil du forkæle dig selv med et spaophold ved Flensborg Fjord, så er Alter Meierhof et godt valg.

Tyskland er kendt for sin wellness, og her i Flensborg på Alter Meierhof finder du et stort wellnessområde, hvor du blandt andet kan slappe af i det 1400 m2 store hamambad – du finder ikke noget lignende i Danmark. Du har selvfølgelig også mulighed for at tilkøbe massage og skønhedsbehandlinger.

 

Læs mere

 

LÆS OGSÅ: Alter Meierhof – 5 stjerner

 

Sommerhuse ved Flensborg Fjord

Lej et sommerhus ved grænsen med hele familien & oplev Flensborg sammen.

Skal hele familien med til Flensborg Fjord er et sommerhus både praktisk og billigt i forhold til at indkvartere alle på et hotel. I sommerhuset skal I selv stå for madlavningen, men til gengæld får I også mere plads og en fælles stue, hvor I kan spille spil, drikke kaffe og hygge jer.

Særligt om sommeren er det lækkert at rykke ind i et sommerhus ved Flensborg Fjord, så man rigtigt kan få glæde af naturen og vandet. For selvom et sommerhus ikke umiddelbart lyder som den rene luksus, er det alligevel noget særligt at stå op og begynde dagen med en svømmetur i Fjorden – det er nærmest wellness.

 

LÆS OGSÅ: Kurophold i Tyskland, Danmark & Sverige

 

Der er mange muligheder for at leje et sommerhus ved grænsen, som passer til de ønsker, du har. Leder du efter noget mindre end et sommerhus, kan en ferielejlighed eller et bed and breakfast ved Flensborg Fjord være den rigtige løsning for dig.

 

Camping ved Flensborg Fjord

Camping ved Flensborg er også en overnatningsmulighed.

Den sidste type feriebolig ved Flensborg Fjord er campingpladserne. Camping er for dig, der kan lide det simple liv. Mærke græsset kilde mellem tæerne, se vinden vippe forteltets dug og lytte til fuglene, der kvidrer, mens morgenkaffen begynder at virke.

Det kan godt være, at camping ved Flensborg Fjord – eller camping i det hele taget – ikke er en ferieform for alle, men derfor er det stadig en meget populær overnatningsmulighed. På nogle campingpladser er det desuden muligt at leje en feriebolig, hvor der både er toilet, bad og køkken. Det kan være et alternativ for dem, der alligevel synes, at camping er lidt for primitivt.

 

Seværdigheder & oplevelser i Flensborg

Natur, kultur, shopping & god mad. Du finder det hele i Flensborg.

I grænselandet mellem Tyskland og Danmark finder du nogle helt særlige oplevelser. Det er nemlig sådan, at kulturen her omkring Flensborg er en blanding af både tyske og danske traditioner, og man fornemmer tydeligt, hvordan de to kulturer har flettet sig ud og ind mellem hinanden i mange, mange år.

Det resulterer i oplevelser og traditioner, der hverken kan klassificeres som det ene eller det andet, og det er derfor spændende at gå på opdagelse her i grænselandet.

 

Kultur & natur

Naturen omkring Flensborg er selvfølgelig påvirket af Flensborg Fjord, der blank og blå bugter sig omkring byen. Desuden er Vadehavet, som ikke ligger langt fra Flensborg også værd at besøge, hvis du er interesseret i naturoplevelser. Vadehavet er nemlig et skatkammer for fugle og dyr, der søger efter føde og du har rig mulighed for at se dyrene i deres naturlige elementer her.

Oplevelserne i Flensborg er en fin blanding mellem kultur og natur, der befinder sig i et felt mellem tyske og danske traditioner. Herunder ser vi nærmere på nogle af de oplevelser, der venter dig, når du tager på en miniferie i Flensborg.

 

10 oplevelser & seværdigheder i Flensborg

Besøg Flensborg i sommerperioden & tag en tur til stranden.

Herunder har vi fundet et bredt udvalg af oplevelser og seværdigheder i Flensborg. Oplevelserne henvender sig både til dig, der er taget på en dagstur til byen og kun har et par timer, du kan bruge på at snuse rundt, og til dig, der er taget af sted på et weekendophold ved Flensborg Fjord.

Her får du 10 oplevelser og seværdigheder i Flensborg.

 

1. Sort Sol

Stærene danser til sort sol.

Her ved Flensborg samler stærene sig både forår og efterår i store flokke, der flakser rundt i skumringen for at finde et sted at sove. Fænomenet kaldes sort sol, og det er en helt særlig naturoplevelse, hvor op mod 1 million stære danser i luften, så det ligner, at solen formørkes.

 

Læs mere

 

2. Det sønderjyske kaffebord

Det sønderjyske kaffeborg er en klassiker i grænselandet.

Det er måske lidt en tilsnigelse at sige, at du kan prøve det sønderjyske kaffebord i Flensborg, men ikke desto mindre er kaffebordet opstået på grund af preussernes belejring af Sønderjylland for mere end 100 år siden. Kaffebordet det har hængt ved, så du i dag kan smage de sønderjyske specialiteter, der tæller intet mindre end minimum 14 forskellige kager.

 

Læs mere

 

3. Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet er en stor naturoplevelse med sæler, fugle, østers & meget mere.

Hvis du er vild med naturoplevelser, skal du tage turen til Nationalpark Vadehavet og Rømø, når du besøger grænselandet. Her kan du opleve den helt særlige natur, der er styret af tidevandet, og som derfor tiltrækker mange dyr lige fra fugle til sæler. Du kan opleve nationalparken på egen hånd eller tage med på en guidet sælsafari for at opleve Vadehavets største rovdyr på tæt hold.

 

Læs mere

 

4. Romhusene i Flensborg

Flensborg er en gammel romby.

Flensborg er en gammel købstad, hvor handlen med rom har haft meget stor betydning for byen. I dag kan du stadig opleve nogle af romhusene fra byens storhedstid. Her bliver du inviteret inden for til en rundvisning, der tager dig tilbage i historien gennem spændende fortællinger og stærke smagsprøver.

 

Læs mere

 

5. Shopping i gågaden

Der er mange muligheder for shopping i Flensborg.

Flensborg er en hyggelig by med små, skæve huse og gode muligheder for shopping. I gågaden kan du finde de fleste butikker og gøre en god handel, lige som du også kan slå dig ned på en af byens caféer til en kop kaffe eller en bid mad.

 

6. Sejlads på Flensborg Fjord

Sejl ud på Flensborg Fjord.

Du behøver ikke at kunne læse at søkort for at sejle på Flensborg Fjord. Overlad du bare sejladsen til en anden kaptajn og læn dig i stedet tilbage og nyd en sejltur på Flensborg Fjord. Kig ind på naturen, se byens huse langs bredden og oplev, hvordan byen bare ser helt anderledes ud fra vandet.

 

7. Spa, wellness & badeland

Tyskland er kendt for sine kurbade & dem finder du selvfølgelig også i Flensborg.

Tyskland er kendt for sine kurbade og traditionerne for wellness, trækker lange tråde tilbage i landets historie. Derfor finder du mange termiske bade og badelande i Tyskland, hvor både børn og voksne kan få en wellnessoplevelse. Vil du gerne på et spaophold ved Flensborg Fjord, er der derfor mange muligheder for dig. Alter Meierhof er én mulighed, men har du kun nogle timer, er Campusbad og Fördeland Therme bedre.

 

8. Slotte

Lyksborg Slot ligger smukt omkranset af skov og sø.

Slottene ved Flensborg står som monumenter over vigtige, historiske begivenheder. I dag er mange af slottene indrettet som museer, hvor du som privatperson kan komme på besøg og få et indblik i livet bag de tykke mure. Lyksborg Slot og Gråsten Slot bliver stadig brugt af adelen, men slottene er alligevel vigtige seværdigheder i Flensborg.

 

9. Flensborg Havn

Der er mange gamle træskibe i Flensborg Havn.

Ved den historiske havn i Flensborg kan du komme tæt på de historiske skibe, der ligger til ved kajen. Her kan du opleve træskibe med sejl og et dampskib, lige som du også kan se, hvordan skibene bliver restaureret. Gå på opdagelse på søfartsmuseet eller tag en sejltur på Flensborg Fjord.

 

10. Julemarked

Der er en helt særlig stemning på julemarkedet i Flensborg.

Det er meget populært at tage på et juleophold ved Flensborg Fjord for at opleve julemarkedet, der efterhånden er blevet en stor seværdighed i Flensborg. De mange boder skaber en hyggelig stemning af jul, hvor du kan gå på opdagelse, få noget varmt at drikke, opleve købmandsgårdene og kigge på julelysene, der skinner i mørket.

 

Restauranter & spisesteder i Flensborg

Tyskland er meget mere end bratwurst & schnitzel – smag selv.

I Tyskland bliver der lavet god mad også selvom, at vi i Danmark ofte griner af tyskernes madvaner. Men, hvis vi nu skal være helt ærlige, kan vi så ikke også godt selv finde et par egnsretter i det danske repertoire, som for alle andre end os selv er lidt specielle? Uden tvivl.

Du skal i hvert fald ikke frygte at gå sulten rundt i Flensborg, for der er mange gode restauranter og spisesteder i byen, hvor du kan få et bord til to eller flere.

 

Velbekomme

Når du tager på restaurant i Flensborg, vil du se, at priserne de fleste steder er lidt billigere end i Danmark. Det kan man jo ikke have noget imod, for så bliver der måske plads til en ekstra kop kaffe eller en lille dessert, når hovedretten er spist.

Herunder har vi udvalgt 3 forskellige restauranter i Flensborg, som hver især har noget vidt forskelligt på menukortet. Har du lyst, kan du selvfølgelig også slentre lidt rundt i byen for at se, om du finder en fjerde eller femte restaurant i Flensborg, som serverer lige præcis den ret, du har lyst til. Eller måske skal du bare finde en pølsevogn og så prøve den currywurst, alle snakker om?

 

1. Frokost på Fakkelgaarden

Fakkelgaarden er en gastronomisk milepæl både i Danmark & Tyskland.

Du kan godt tage en overnatning på Fakkelgaarden, men du kan faktisk også bare spise en frokost i restauranten med udsigt over Flensborg Fjord. Frokosten består af 3 serveringer, der er tilpasset årstiderne, og du vil derfor kun få smagsindtryk, der er afstemt efter den årstid, der bølger foran vinduerne. Trænger du til en kop kaffe med lidt sødt til efterfølgende, kan det selvfølgelig også lade sig at gøre.

 

Læs mere

 

2. Porterhouse im Gnomenkeller

Hygge & god mad.

Denne restaurant i Flensborg er virkelig hyggelig. Porterhouse im Gnomenkeller ligger nemlig, som navnet antyder, i en hvælvet kælder og de små borde er placeret rundt omkring i krogene. Maden er inspireret af lokalområdet, og på menukortet finder du de klassiske, tyske retter fra schnitzel til bratkartoffeln.

 

3. Café K

Tag en pause på Café K.

Efter en dag med shopping på gågaden kan du slå dig ned på Café K til en kop kaffe og et stykke hjemmebagt kage. Stemningen er hyggelig, og der er et fint udvalg af lette retter, hvis den lille sult også skal stilles. Viser vejret sig fra sin venlige side, kan du slå dig ned uden for på torvet, hvor du kan kigge på menneskemylderet, der hvirvler forbi.

Guter appetit – eller velbekomme!

 

Avatar
Jeg hedder Christine, og det er mig, der sætter ord på alle oplevelserne. Når jeg ikke tryller ved tastaturet, har jeg fingrene dybt begravet i den jyske muld hjemme i køkkenhaven eller også er jeg på vej ud på eventyr et sted i verden.