Bridgewalking – På eventyr over Lillebælt


i ViGlemmerDetAldrig

Jeg snuppede en guidet tur over Lillebæltsbroen og blev oprigtigt imponeret over vores 82-årige broforbindelse.

 

En varm velkomst

Jeg er nysgerrig på den gamle Lillebæltsbro og har derfor afsat et par timer til brovandring med min gravide veninde og hendes kæreste. Vi starter med en tur på den nærtliggende naturlegeplads og en tour i Velkomstcenteret i Middelfart, hvor vi dyster i Danmarks forskellige broer. Vi får alle boostet vores selvtillid; vi kan stadig finde ud af at lege og gætter samtlige broer (hurra)!
Da vi er færdige med at juble over det, udleverer vores guide, Kristine, en øresnegl, sikkerhedsseler og en grå kedeldragt til hver. Vi får øresneglen, så vi kan høre vores guide, mens vi krydser bæltet og befinder os 60 meter over havoverfladen. Selerne, så vi til hver en tid er koblet fast til broen, og den grå keddeldragt, så vi kan ’gå-i-et’ med ståloverbygningen og ikke forvirrer trafikanter, der færdes på broen under os. Der er tænkt på det hele…

 

Bridgewalking

 

Historiske detaljer og små fortællinger

Jeg er selv ikke så bekendt med forskellige brotyper, men for de nysgerrige kan jeg oplyse, at der i Lillebæltbroens tilfælde er tale om en såkaldt gitterdragerbro. Dét ved Kristine, og hun peger og fortæller ivrigt, mens vi krydser over fra Fynssiden; broen er designet og opført af innovative Monberg & Thorsen, og var i 1935 Danmarks hidtil største byggeri – opført næsten kun med håndkraft. Ganske imponerende i betragtning af, at man har placeret i alt 305.000 tons stål og beton på tværs af Lillebælt.

 

langt ned fra den gamle lillebæltsbro

 

 

Det er tydeligt at mærke, at Kristine er vild med sin bro, og hun deler gerne sin kærlighed og viden med alle os andre. Hun mener selv, hun har fået en smule ejerfornemmelser. Det er helt okay, så længe vi får lov til at kigge ned, rundt og omkring, og bliver en smule klogere på den første broforbindelse mellem Jylland og Fyn. Du kan se en video fra dengang, Lillebæltsbroen blev opført, lige her:

 

vand ved lillebælt

 

Udsigt til mere…

Kristines begejstring smitter og uden at være én, der let lader sig imponere, så kan den 1.178 meter lange bro altså et eller andet; vi kigger på strømmene i Lillebælt, spotter i fællesskab et par marsvin, mærker et godstog rumstere under os og ser på de vinterblege bøgeskove. Det passer mig kort sagt ret fint at stå på den gamle bro fra 1935 med udsigt til Fredericia og Middelfart, og med mulighed skimte hele vejen til Dannevirke. Jeg slutter dagen af i Middelfart med en god kop kaffe og har sammen med et par venner haft en glimrende dag. En oplevelse, der sagtens kan gentages og klart anbefales.

Og så lige et tak til de mange hundrede mænd, der – for omkring 1 kr/timen – har svedt for vores imponerende broforbindelse…

 

Vil du også have en guidet tur på Lillebæltsbroen? Prøv Bridgewalking lige her

 


Hvis du vil ned fra broen og udforske bøgeskovene, strømmen i Lillebælt og dyrelivet på tættere hold, kan du læse vores guide om oplevelserne i Naturpark Lillebælt lige her:
Mellem bølger og bøge – Visit Lillebælt

 


 

Nina Amdneh