Når rigtige mænd går i køkkenet, så, ja hvad så egentlig?

Da far var dreng, stod mor i køkkenet. 

Mændene huggede brændet, kvinderne lavede maden og sådan var det bare. Men i takt med, at far voksede sig stor og stærk, udviklede der sig en revolution i køkkenet og ikke nok med, at mændene begyndte at snige sig ud i køkkenerne for at smage lidt hist og her, så begyndte de også at tage forklæderne på og gå forrest i kampen om den gode smag både derhjemme men også i prime time TVtid:

Brødrene Price arbejder med avancerede maskiner, molekylære opskrifter og smør, smør, smør! Nak & Æd kaster sig ud i naturkøkkenet, nakker dyr og tilbereder dem over bål! Og så er der Rigtige Mænd. De grøntsagsforskrækkede, som hellere vil have en flæskestegssandwich med sprøde svær, og hvor en syltet agurk næsten er nok til at skræmme dem væk!

Mænd er forskellige, og det er deres ambitioner i køkkenet også. Hvor nogle jagter michelinstjerner, er andre godt tilfredse med at ligge på ryggen foran bålet og kigge på stjernehimlen. Og når alt kommer til alt, er ægget stadig væk lagt af en høne, underordnet om det serveres en cocotte eller blødkogt direkte fra gryden.

Hvis nogen siger, de ikke kan lave mad, så er de fulde af løgn. Alle kan i det mindste følge en opskrift. Eller også tør de ikke – og man er altså en knallert, hvis man ikke tør gå i køkkenet. Smeden Søren, fra DR-programmet ”Rigtige mænd”.

Kogebøger til mænd vs. madkurser for mænd

Det er tid til at gå i køkkenet, men før forklædet bliver fundet frem og knivene slebet, er det en god idé at vide, hvad der skal på menuen. Samtidig er det også meget godt at kende sine evner i køkkenet, inden man går i gang, for hvor nogle mænd har jongleret med potter og pander i mange år, findes der også mænd, der er mere skeptiske over for køkkenets muligheder.

Har du et par af nedenstående kogebogsbestsellere stående på hylden derhjemme, men bliver de ikke brugt til andet end at samle støv, så er det måske en idé med et madkursus for mænd, der kan matche kogebogen? Praktisk erfaring. Hands on. Hænderne i bolledejen. Madlavning handler om at smage, dufte og hygge sig og det er præcis det, der er pointen med et madkursus.

Er du til kogebøger eller madkurser til mænd? Find ud af det her.

 

Kød!

Når de rigtige mænd samles, så skal der kød på menuen. Og øl. Måske lidt grønt i form af en håndfuld pommes frites. Spørgsmålet er bare, hvad for noget kød, der skal tilberedes, for når du står med Jens Slagters Kød (FADL’s Forlag) i hånden, er det altså svært at vælge mellem de mange udskæringer…

Så hvorfor ikke bare gå den klassiske vej: Bøf og bajere hos Timm Vladimirs Køkken er jo svaret på, hvad en rigtig mand vil vælge, hvis der står herremiddag i kalenderen fredag eller lørdag aften. Få styr på, hvordan du får den bedste smag frem i kødet og hvordan du pisker din egen bearnaise.

 

Er du en mand eller en mus?

Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg slår et slag for grøntsagerne i Grønt Grundkøkken (Politikens Forlag), som er en ordentlig moppedreng af en kogebog. Der skal altså spinat på menuen, hvis du skal løfte kogebogen ned fra hylden, så måske du skal begynde grøntsagsglæden på et madkursus.

Skipper Skræk blev bomstærk af at spise spinat, så skal du have fat i de vitaminfyldte opskrifter fra kogebogen, er Less Meat hos Madværkstedet et godt madkursus for mænd at lægge på tallerkenen. En rigtig mand vil nok mene, at grøntsager ikke kan erstatte kødet, men han er altså heller ikke bange for at tage udfordringen op.

 

Husk nu den gastronomiske GPS

Det amerikanske køkken serverer mandemad. Burgere. Pommes frites. BBQ og ribs på grill. Opskrifterne finder du i Clementine Paddlefords Den store amerikanske kogebog (Lindhard & Ringhof), som tager dig med rundt i det amerikanske køkken men pas på, for har du husket den gastronomiske GPS, inden du tager turen over Atlanten?

USA er sammensat af mange forskellige nationaliteter, og derfor stikker det amerikanske køkken også af i alle mulige retninger, så en kogebog om det amerikanske køkken, kan hurtigt blive en stor mundfuld. Karsten Kroman er den gastronomiske GPS, som leder dig uden om alle køerne og omkørslerne på En smag af Amerika, hvor der fikses herreretter, der uden tøven kan serveres, når drengene kommer forbi.

 

En smag af enebær

Gin, tonic og tilbehør (Rosinante & Co.) er navnet på Iben Diamants bog om den udskældte gin, der i løbet af de sidste par år har fået en renæssance, og er blevet rykket frem på barskabets forreste hylde igen. Men selvom bogens forklaringer står lige så diamantskarpt som forfatterens efternavn, kan gin godt være en drilsk størrelse, for hvordan ved man, at netop den gin eller den tonic passer til dine smagsløg?

Hvad dine smagsløg kan lide, når det gælder gin og tonic, kan du jo kun finde ud af ved at smage dig frem. En ginsmagning hos Njord Gin Distillery giver dig et indblik i, hvordan gin kan drikkes, og hvilken tonic du skal vælge til. Efter ginsmagningen ved du, hvordan du laver den helt rigtige gin & tonic som velkomstdrink, inden herremiddagen serveres.

 

Når 38 sider er overkill

Hvis der er nogen, som har styr på, hvordan man bager et godt brød, så er det Chad Robertson, og han giver gerne opskriften videre i Det gode brød (Lindhardt & Ringhof). Spørgsmålet er bare, om du har tålmodig til at komme igennem den 38 sider lange opskrift for et enkelt franskbrød?

Så er det altså noget nemmere at lægge vejen forbi Bageskole hos Meyers Madhus, hvor der bliver bagt mere end ét brød. Det kan godt være, at der er en surdej involveret men modsat Robertsons kogebog, så er surdejen klar på forhånd, og du behøver derfor ikke stå og bakse med, hvordan den er sur nok til at bage med.

 

En rigtig mand har sin egen signaturøl

Mænd og øl er en usædvanlig god kombination, og tanken om at mødes med en flok gutter for at brygge jeres egen signaturøl, er da også fed nok. Håndbryg (Turbine) er Euan Fergusons bud på, hvordan I kommer i gang med ølbrygningen derhjemme, men bogen inkluderer jo ikke alt det grej, der alligevel skal til, før ølbrygningen kan komme i gang.

Det grej får du med i prisen, når du til tager til Ølbrygning hos Timm Vladimirs Køkken. Her kommer du igennem ølbrygningens processer, og du starter også din egen bryg op. Så hvordan skal din øl smage? Det er nu, du har muligheden for helt selv at bestemme, hvordan din signaturøl skal krydres. Og nå ja, så er der jo rigeligt med smagsprøver under kurset.

 

Vaskeægte waders

Tang er det nye superfood, som er godt både for dit helbred og for miljøet, finder du ud af, når du læser i Anita Dietzs og Liselotte Kira Andersens Tang (Lindhardt & Ringhof). Det lyder måske ikke så maskulint, så hvorfor ikke hoppe i et par waders og tage ud for at opleve det her superfoodfænomen i naturen?

Nordisk Tang tager dig med på en Tangsafari, hvor du selv skal have hænderne i havet for at finde den tang, der skal på menuen senere. Pesto og akvavit er bare nogle af de ting, hvor tangen kan bruges, så det må da siges at være en superfood, som selv de rigtige mænd kan skrive under på, er værd at smage på.

 

Kend din gastromand

En gastromand kender gastromændene, og har du ikke Gastromand Extended (Politikens Forlag), stående på hylden derhjemme så er du sikkert en flittig gæst på hjemmesiden, der serverer dig opskriften på de herreretter, du kun tør drømme om at lave.

Men hvorfor egentlig nøjes med at drømme? Mads Cortsen viser d’herrer, hvordan maden udvikler sig Fra jord til bord. Der skal fileteres et rådyr og de øvrige råvarer til aftenens menu, hentes i køkkenhaven, så dagens 3 retter bliver så lokale som muligt. Det eneste, der ikke er lokalt, er den champagne, der serveres under hele kurset.

 

Nak og æd i vildmarken

Er du vild med at gå i fodsporene på Nak & Æd, så har du nok Jim Hensleys Mad med naturens vilde planter (Politikens Forlag) pakket et sted i tasken, når du tager på rov i naturen. Det er faktisk en fin begyndelse, men hvad gør du, når du har fundet de 54 spiselige planter, som er med i bogen? Stopper din søgning eller?

En Vildmarksgourmet i Mols Bjerge er svaret her. Dagen begynder med en guidet tur rundt i Nationalpark Mols Bjerge for at finde urter og bær, der skal bruges i maden. Bagefter tændes bålene, så cowboykaffen kan snurre færdig, mens gourmetmiddagen tilberedes. Karen Volfs honningkager er forresten skiftet ud med en hjemmebagt chokoladekage.

 

En verden, der syder og bobler

Står Søren Ejlersens Fermentering (People’s Press) forrest på hylden hjemme hos dig? Nej vel. Den kommer hurtigt til at putte sig bagerst på hylden, selvom en hotdog med syltede rødløg eller en pølse med fermenteret kål er den type herremad, som de fleste mænd siger ja tak til.

Så hvorfor ikke tage fat på det med fermentering? Et Grøntsagskursus hos Birks Køkken tager dig med ind i en sydende og boblende verden, hvor gæring er en helt særlig kunst. Der er ikke meget arbejde i at fermentere frugt og grønt, det er der i mod ventetiden, som er det vanskelige. Du må nemlig vente lidt tid, før du finder smageskeen frem.

 

Shaken not stirred

En rigtig mand har Bartenderens grundbog (Turbine) af Hasse Bank Johansen stående fremme på barskabet, så han altid er klar til at mikse en cocktail. Det kan bare godt blive lidt af et udstyrsstykke at gå den garvede cocktail-connoisseur fra St. Pauls Apotek i Aarhus efter i drinkskataloget, så mon ikke det er bedre at lære par cocktails, som så rammer spot on hver gang?

Til et cocktailkursus hos Timm Vladimirs Køkken lærer du bartenderens tips og tricks til, hvordan du shaker og tilsmager 3 forskellige cocktails. Du får styr på glastyper, ismængder, anretning og smagskombinationer, så du ikke behøver at have et overfyldt barskab med et par triste sjatter allerbagerst, men i stedet kan koncentrere dig om at lave de drinks, der dur for dig.

 

Elektronik og gadgets trækker mænd i køkkenet

Der er noget med mænd og maskiner, og så snart der er gadgets på menuen, står herrerne i kø for at komme til at prøve. Følger du med i det populære TV-program Spise Med Price, ved du sikkert allerede, at brødrene er frygteligt glade for udstyr. Faktisk er de så glade for grej, at der er tale om et decideret våbenkapløb, hvor det gælder om at anskaffe sig heftige køkkenmaskiner, der både i omfang og maskinkraft kan overgå den andens nyeste køb. I løbet af årene er der både kommet en røgovn, en ismaskine og en espressomaskine ind fra højre, som i et par minutter har rystet den slagne bror i sin grundvold.

Der er med garanti andre rigtige mænd derude, der har mærket samme frygt, når en madkonkurrent har anskaffet sig nyt gear, der overgår det, man selv har i køkkenet eller – ak og ve! – det man har i værkstedet! Tænk nu, hvis naboens boremaskine har mere slagkraft eller bitsættet er større end det, man selv ligger og roder med, når konen skal have en ny lampe hængt op. Dét kan skræmme en rigtig mand.

 

Salat er mest for kaniner, tænker jeg. Det tror jeg, de er rigtig glade for. Mureren Lindy fra DR-programmet ”Rigtige Mænd”.

Med andre ord: der skal en ordentlig omgang grej og flydende kvælstof på bordet, når de rigtige mænd skal i køkkenet, og det er altså ikke nok med en elektrisk mælkeskummer, som summer lidt, når den mødes med et AAA-batteri. Der må godt ligge nogle hestekræfter bag maskinerne, og er der en blærefaktor involveret, gør det heller ikke noget.

I løbet af de sidste 10 år er der endnu en herretype, der har bevæget sig ud i køkkenet: den lille kemiker, og når han er på spil, er der bestemt også blæremad på menuen. Den lille kemiker trækker i det videnskabelige forklæde for at kreere retter, der ligner ét, men er noget andet. Han er nemlig vild med at snyde, og der skal nok gå et par gisp gennem herremiddagen, når tænderne sættes i en ”æbleskive”, og mændene finder ud af, at den røde marmelade er en chilicoulis…

Mad for mænd

Når rigtige mænd går i køkkenet, så, ja hvad så egentlig?

Så laver de mad for mænd. Rigtig herremad. Mad, der smager godt. Mad med grøntsager. Mad uden grøntsager. Nemme retter. Svære retter. Mad til mange. Mad til to. Mad til damerne og mad til drengene.

Det er jo ikke hver dag, at der er tid til at kokkere den store herremiddag, og fruen i huset bliver uden tvivl også begejstret, når du trækker i forklædet og fikser frikadellerne. At tage forklædet på og gå i køkkenet behøver ikke at være udfordrende. Det kan være det, men det behøver ikke. Du vælger jo selv, hvilket niveau, du vil gå til makronerne på, og bare fordi naboen kaster sig ud i 3 retter og en cocktail med stjernekaster og paraply til velkomstdrink, kan det jo godt være, at du faktisk laver verdens bedste spaghetti bolognese.

Har du lyst til flere madkurser for mænd, kan du se hele vores udvalg af madkurser her. Her finder du også vores smagninger og restaurantoplevelser.