Det er egentlig ikke så svært at brygge øl, og hvis du tager en håndbog i ølbrygning frem for at finde en god opskrift, vil du hurtigt opdage, at det rent faktisk ikke kræver særligt mange ingredienser at brygge en øl.

Basisingredienserne i en øl består af 3 ting: vand, malt og gær. Blander du det i den rigtige rækkefølge og under de rigtige forhold, så burde du snart stå med din egen øl i hånden. Alt dette og meget mere kan du lære mere om på et ølbrygning kursus.

3 ingredienser – det er selvfølgelige ølbrygning for begyndere. For når de mere garvede bryggere finder deres udstyr til ølbrygning frem, så ryger der også andet end basisingredienserne i gryden.

Humle. Karamel. Chokolade. Bare for at nævne et par af de ting, der kan være med til at gøre en øl til en spændende smagsoplevelse.

Men før vi kaster os ud i smagseksperimenter – eller bare knapper den første flaske hjemmebryg op – skal vi lige se lidt nærmere på basisingredienserne for det gælder om at have styr på sit ølbrygningskit og sin fremgangsmetode, før man går i gang med at røre i de store ølkar.

 
 

Øllets 4 ingredienser

1. Vand

Den vigtigste ingrediens i en øl er vand, for den udgør hovedbestanddelen af øllen.

En øl består af cirka 90% vand, og netop derfor er det vigtigt, at det vand, man bruger til ølbrygningen, har en høj kvalitet.

Vandet har nemlig stor indflydelse på, hvordan den færdige øl smager. Nogle bryggerier bruger vand fra kilder, når de brygger øl, men man kan uden problemer bruge vand fra hanen.

Hovedreglen er primært, når det kommer til vand og ølbrygning, at vandet skal smage godt, og så længe det ikke smager af klor, okker eller har en anden bismag, kan det bruges i ølbrygningsprocessen.

2. Malt

Malten laves af korn.

Hvis du sætter dig med en stak bøger om ølbrygning, vil du hurtigt erfare, at malt er noget af det vigtigste i ølbrygningen, for den er afgørende for ølbrygningens proces.

Malt fremstilles af korn, og den mest almindelige kornsort i ølbrygningen er byg, selvom hvede, rug og havre faktisk også kan bruges.

Mange anser malt som grundstenen i ølbrygning, og det er nok heller ikke helt forkert, for malten giver nemlig øllet smag og farve, og er medbestemmende for, hvilken øl man står tilbage med til sidst.

Støbning

Malten er det første, der skal klargøres efter, at man har fået styr på sit ølbrygningskit for uden malt ingen øl.

Det første led i maltningen kaldes støbning. Her skal kornet spire, og det får man det til ved at overhælde kornet med vand.

Kornet begynder at spire, når det optager vandet, og spirringsprocessen kan variere mellem 4 og 7 dage.

Når man mener, at det er ved at være tid til at afbryde støbningen, blæser man varm luft gennem kornet, så vandet fordamper og kornet tørrer op.

Herefter rister man kornet. Rister man ved en lav temperatur, får man en lys malt, og rister man ved høj temperatur, får man en mørk malt. Til sidst fjernes spirerne fra kornet, og så er malten klar til brug.

3. Gær

Gæren omdanner sukkeret i malten til alkohol og kulsyre.

Gæren er også en vigtig faktor, når du skal brygge øl, og hvis du kigger på ølbrygningsopskrifter, vil du finde ud af, at der findes to typer gær, der kan bruges: undergær og overgær.

Det har, præcis som med malten, stor betydning for den færdige øl, hvilken type gær, du vælger, og det har også indvirkning på, hvordan resten af ølbrygningsprocessen skal forløbe.

Gærsvampen er den, der omdanner maltsukkeret til alkohol og kulsyre, og det er også gæren, der afgør, hvilken øltype, du får til sidst.

Undergær og overgær

Hvis du vil brygge en øl med undergær, kaldes det en undergæret øl, og den gærer langsomt og ved lav temperatur.

Vil du derimod brygge med overgær, det man kalder en overgæret øl, så gærer den hurtigere end undergær, og den gærer også ved stuetemperatur.

Undergæret øl er den mest almindelige øltype, man møder, og undergær bruges blandt andet til at brygge pilsner med.

Ale og stout er eksempler på overgærede øl.

4. Humle

Humlen kan blive 6-8 meter høj.

Humlen, der primært bliver brugt til ølbrygning, er en slyngplante, som kravler op ad meget høje pæle. Det er derfor et særligt syn at se humleplanterne, når de kryber op langs pælene og forsigtigt vejrer i vinden.

Humle forlænger holdbarheden

Der bliver brugt humle til ølbrygning i mange tilfælde, og siden middelalderen har humlen været et vigtigt krydderi i øllet.

Helt frem til 1900-tallet havde man aktive humlehaver i Danmark, hvor humleplanten blev dyrket med henblik på at fremstille øl, men i dag er der for mange omkostninger ved det, og humlehaverne ses derfor oftest uden for Danmark.

Når man bruger humle til ølbrygning, er det kun hunblomsten, der bruges, fordi den har konserverende egenskaber, der kan forlænge øllets holdbarhed.

Det var en meget vigtig egenskab i gamle dage, men i dag tilfører man også humle, fordi det har en karakteristisk bitterhed, som smager godt.

En IPA (Indian Pale Ale) er en øltype med meget humle i.

 
 

Fra storskala til mikrobryg

På mikrobryggerierne kommer man helt tæt på ølproduktionen.

Inden for de sidste 10 år er mikrobryggerierne begyndt at dukke op i stor stil rundt omkring i landet, og det er endda uden at medregne alle de hjemmebryg, der også står og gærer i kældrene rundt omkring.

Interessen for specialøl er nemlig steget markant inden for de sidste par år, og danskerne strømmer til de små bryggerier for at få rundvisning i produktionen og smage på øllene bagefter.

Det handler om smag, men det handler i lige så høj grad om at få et indblik i forarbejdningen af øllene, og når brygmestrene inviterer inden for på mikrobryggerierne, får man netop historierne om specialøllene fra de brygmestre, der laver dem til daglig.

Det har betydning for vores opfattelse af øllene, når vi ved, hvordan de er brygget og hvilke overvejelser, der har været bag de enkelte smage – overvejelser, man ikke får indblik i, når man køber en øl fra et storskala bryghus i det lokale supermarked.

 
 

Hvordan laver man øl?

Når du har ingredienserne på plads, er det faktisk ret simpelt at lave øl. Brygningsprocessen består nemlig kun af fire hovedfaser:

1. Maltning

Maltning handler om at få klartgjort malten til mæskningen. Malt består typisk af byg. Til visse øltyper bliver hvede og rug dog også brugt. Klargøringen af malten består af tre processer: Støbning, spiring og tørring.

2. Mæskning

Når malten er tør, skal den klargøres til urtkogningen: Og det er denne proces, der hedder mæskning. Mæskning handler om at omsætte maltens stivelse til glucose, maltotriose og dextriner.

3. Urtkogning

Urtkogning handler om at koge mæsket sammen med humlen. Det er også her, at eventuelle krydderier bliver kogt med. Kogningen tager typisk mellem 1 og 2 timer.

4. Fermentering/Gæring

Fermenteringen/gæringen er en proces, hvor sukkerstofferne i urten bliver omsat til alkohol.

 
 

Bliv brygger på et ølbrygning kursus

Fra lys til mørk øl. Det kan være svært at vælge, hvor man skal begynde, når der er så mange øltyper at vælge imellem.

Hvis du vil kickstarte din bryggerkarriere, så har du sikkert allerede læst mange bøger om ølbrygning, og dermed opbygget en stor viden inden for feltet.

Men én ting er at sidde med den teoretiske viden, som gør dig i stand til – i hvert fald på papiret – at brygge øl, en anden ting er, hvordan det så forholder sig i virkeligheden.

Den praktiske erfaring er nemlig også en stor del af at brygge øl, og her er en håndbog om ølbrygning ikke nok, her må du faktisk have hænderne op af lommerne og i gang med at røre i gryderne.

Tag på ølbrygningskursus

Hos Timm Vladimirs Køkken kan du komme på et ølbrygning kursus .

Her får du selv lov til at vælge, hvilken øltype du gerne vil brygge, og undervejs bliver du sat ind i, hvordan ølbrygningsprocessen forløber.

Når øllet er sat over, skal der smages på forskellige øltyper, og der bliver også fortalt om bryggetraditioner, som er gode at have i baghovedet, inden man selv kaster sig ud i erhvervet som brygmester.

Til sidst får du opskrifter på øl med hjem, så du kan fortsætte brygningen hjemme på det udstyr til ølbrygning, du også får med hjem fra kurset.

I stedet for at søge nettet tyndt for at klikke et startsæt til ølbrygning hjem, så får du det hos Timm Vladimirs Køkken.

Så er du også sikker på, at der ikke mangler noget, når du kommer til et afgørende punkt i din ølbrygning. Det bliver næsten ikke nemmere.

 

Lyst til mere øl?

 

Mere inspiration