Når valentinsdag nærmer sig, begynder butikkerne at pynte op med hjerter. Blomsterhandlerne køber ekstra stort ind og chokoladerne lægges i røde æsker med bånd, som sættes helt frem i vinduerne. Men, hvad er valentinsdag egentlig, og hvorfor holder vi valentinsdag?

Længere nede på siden tager vi dig med gennem historien om valentinsdag, lige som vi til sidst vil give dig nogle idéer til, hvad man kan lave på valentinsdag. Men lad os først kigge på, hvordan det hele begyndte.

Husk at skrive valentinsdag i kalenderen, så du ikke glemmer, hvornår det er valensdag.

Nogle højtider flytter sig hvert år, og så kan det godt være svært at huske, hvilken dato, der skal skrives i kalenderen. Med mindre, at du har en digital kalender, der automatisk skriver de rigtige datoer ind, og måske ovenikøbet også sender dig en reminder, når begivenheden står for døren.

Har du ikke det, kan du hurtigt glemme, hvilken dato det er valentinsdag eller måske forveksle datoen med en anden – tænk at møde op til Moster Odas fødselsdag med røde roser og hjerter, fordi du troede, at det var på den dag, det var valentinsdag. Næppe en succes, men måske alligevel mindeværdigt på sin egen måde.

Spørgsmålet om, hvornår det er valentinsdag, bliver imidlertid ikke svært at svare på, for valentinsdag falder på samme dato hvert år. Den 14. februar skal du derfor stå klar med kærlighedserklæringer til din udkårne. Det betyder, at valentinsdag også altid ligger i den 2. uge i februar, og med det i baghovedet kan du måske huske, hvilken dag det er valentinsdag i fremtiden. Ellers må du jo få fat i en digital kalender…

Hvor stammer valentinsdag fra?

Valentinsdag stammer fra Italien, men fejres i dag i hele verden.

Der er mange historier om, hvorfor vi holder valentinsdag, og det kan derfor være svært at svare helt entydigt på, hvor traditionen med valentinsdag stammer fra. De fleste myter om valentinsdag peger dog på, at traditionen kommer fra Italien.

Hvorfor holder vi valentinsdag?

Du kan holde valentinsdag på The Coffee Collective eller Clay Keramikmuseum.

Ja, hvorfor valentinsdag? Er det ikke bare noget moderne, opreklameret halløj, som ikke tjener noget formål? Det vil nogle måske mene men, hvorfor vi holder valentinsdag, går faktisk langt tilbage i tiden, og er slet ikke så nyt og moderne, som mange ellers tror.

Vi har kort været inde på det før, men lad os nu dykke lidt dybere ned i det – for der er et lille problem. Der findes nemlig ikke kun én Skt. Valentin. Der er faktisk temmelig mange, mere end 50 mener man. Den mest sejlivede myte, som også er den, mange refererer til i dag, når vi snakker om, hvorfor vi holder valentinsdag, er den om den unge præst Valentin. Kejseren i Rom havde forbudt folk at gifte sig, fordi han mente, at gifte mænd simpelthen var dårlige krigere! Det var ikke et forbud, der faldt i god jord hos folket, og Valentin viede derfor folk i smug. Men det blev opdaget, Valentin blevet fængslet og siden dræbt for sin ulydighed.

Historien om valentinsdag er den, der ligger til grund for, hvorfor forelskede par hvert år fejrer kærligheden. På valentinsdag æres Skt. Valentin for at have hjulpet forelskede par med at blive gift, og som tak husker parrene at give hinanden gaver og kærlighedserklæringer.

Hvornår kom valentinsdag til Danmark?

Hold en romantisk valentinsdag hos Arndal Spa eller med et ophold hos Marienlyst Strandhotel.

Det første valentinskort, der nogensinde er blevet sendt af sted på valentinsdag, blev sendt i 1415, men der skulle gå mange hundrede år før, at valentinsdag blev allemandseje. I løbet af 1840’erne dukkede de første valentinskort op i Europa, og derfra begyndte kærlighedsdagen at få fat i folk, som lystigt sendte kort frem og tilbage.

Valentinsdag er kommet til Danmark af flere omgange. Første gang, at valentinsdag kom til Danmark, var i løbet af 1950’erne, men på det tidspunkt tog danskerne ikke rigtigt traditionen til sig, og skikken fadede derfor ud. Til gengæld forstod danskerne meningen med valentinsdag, da den i løbet af 1990’erne igen forsøgte at få fodfæste i landet. I dag er valentinsdag en populær dag, der har sat sig fast i manges bevidsthed og i tiden op til den dato, valentinsdag falder på, vrimler det med hjerter i butiksvinduerne.

Hvad betyder valentinsdag?

Oplev valentinsdag under åben himmel med RIB-tur på Aarhusbugten eller gourmet i vildmarken hos Karpenhøj Naturcenter.

Valentinsdag betyder de elskendes helligdag, og er den dag på året, hvor forelskede par udveksler gaver og kærlighedserklæringer. Selvom valentinsdag er populært i Danmark, så betyder valentinsdag mere i udlandet, hvor dagen markeres som en national festdag. I Finland har postbudene for eksempel meget travlt, for valentinsdag er den anden travleste tid på året, når det kommer til postkortsomdeling.

Vidste du? I USA sendes der omkring 192 millioner valentinskort ud hvert år. USA er det land i verden, hvor valentinsdag betyder mest for befolkningen.

Hvad kan man lave på valentinsdag?

Ystad Saltsjöbad & Bridgewalking er idéer til, hvad du kan lave på valentinsdag.

Når vi nærmer os datoen for valentinsdag, begynder restauranternes og spisestedernes kalendere at blive bookede, for rigtig mange vælger at fejre valentinsdag med en god middag. Det kan du jo selvfølgelig også gøre, men der findes også mange andre idéer til, hvordan du kan fejre valentinsdag. Her får du 4 ideer til, hvad man kan lave på valentinsdag.

Ginsmagning hos Njord Gin 

Er gin ikke en favorit? Find alle vores smagninger her.

Gin er populært som aldrig før og fra at have været en udskældt flaske i barskabet, har mange nu fået øjnene op for, hvad gin egentlig har at byde på. Hos Njord Gin udfordrer og udforsker de den klassiske ginsmag, når de destillerer på havtorn, blåbær, gran og lyng – bare for at nævne nogle af de smagsgivere, der finder vej til Njord Gin.

Ophold på Hotel Viking 

Drømmer du om et romantisk ophold? Bliv inspireret her.

Hotel Viking ligger kun 300 meter fra Kattegat, så her er der mulighed for at gå lange ture i strandkanten eller svømme en tur i havet. Lyder det for koldt? Okay, så er det jo heldigt, at Hotel Viking har en spaafdeling, hvor udsigten over vandet stadig kan nydes men uden, at det bliver alt for koldt. Tag en afslappende weekend væk fra hverdagen, nyd en spabehandling og en middag i restauranten – det er i hvert fald i Valentins ånd.

Lav selv maden på et madkursus

Det er en klassiker at tage ud at spise på valentinsdag, men hvorfor ikke lave maden selv? Det er også super hyggeligt at lave noget sammen og så i fællesskab spise den mad, I har kokkereret. Måske har I nogle favoritter, som I elsker at lave, men det kan også være, at I har lyst til at prøve noget nyt – måske entrecote, fisk & skaldyr eller stegt pattegris?

Aftenhygge med vinsmagning

Vinsmagning er et godt bud på, hvad man skal lave på valentinsdag, når det begynder at blive aften. Så er det nemlig tid til at rykke sammen for at lære mere om, hvordan vin skal dufte og smage. Til en vinsmagning lærer I mere om, hvordan man smager og dufter vin, lige som I også vil få et indblik i, hvordan man dyrker vin og hvor stor betydning klimaet og de geografiske forhold har på den færdige vin.

Glædelig valentinsdag

Glædelig valentinsdag den 14. februar.

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvad valentinsdag er og samtidig er blevet inspireret til, hvad du skal lave på valentinsdag. Mangler du stadig idéer til valentinsdag, kan du altid lægge vejen forbi DuGlemmerDetAldrig.dk for at finde mere inspiration.

Rigtig glædelig valentinsdag!

Gå ikke glip af