De gemmer sig derude de små steder. Der, hvor de sprødeste isvafler bages fra bunden, hvor kaffen er cremet og udsigtspunkterne uforstyrrede. Det er de steder, hvor stjålne kys udveksles under en stjernestrøet nattehimmel, og sommerregn ikke er nok til at afholde de lokale fra en picnic. Men spørgsmålet er, hvor gemmer de steder sig?

De gemmer sig her. For vi har lokket de lokale til at afsløre, hvor de gemte perler kan findes, så du kan opleve sommerlandet som en indfødt. Vi tager fra kyst til kyst, ud hvor det blæser og dybt ind i landet for at finde anekdoter fra gamle dage og spritnye spisesteder. Vi skal fra barndommens støvede landeveje til voksenlivets muligheder på jagt efter lige præcis de steder, som er allermest spændende.

Der var godt gang i industrien dernede i Lynge Grusgrav, og som ung drømte man om at finde skjulte tyvekoster, da vi havde overbevist os selv om, at der var alt for meget grus og sand til, at politiet gad lede sådan et sted.

Johannes

Middelfart på Fyn

Bølgerne skvulper på en sommerdag, og i blæst slår de lidt hårdere mod Kajen, hvor gamle træskibe og lystbåde mødes side om side og lokker nysgerrige blikke frem fra øjenkrogen. Lillebælt ligger og vugger langs havnefronten, hvor Kulturøen samler biografgængere, isspisende småfolk, caféglade kaffedrikkere og osende shoppere.

En gang i mellem brydes krusningerne i Bæltet af et marsvin, der svømmer op til overfladen for at trække frisk luft, inden dyret forsvinder ned under havoverfladen igen. Middelfart er byen, der udspændes i feltet mellem naturens storhed – havet, skovene og søerne – på den ene side og byens kulturliv med sine smukke, snoede gader, krystalklare keramik og storslåede slotte på den anden.

Oplev Middelfart

Begynd dit besøg i Middelfart på havet med vind i sejlene og brusende bølger for boven, når Aventura sætter sejl og stævner ud på eventyr med fiskestangfortællinger fra dybet og måske en hval derude et sted, som slår med halen.

Jeg har mange gode minder fra Middelfart! Fra mit ungdomsjob i Skovgrillen (2 kugler MED guf!). Gåture ved Marinaen kort fra mit barndomshjem og så selvfølgelig Rock Under Broen.

Thea

Fra Aventuras dæk sejler vi direkte videre til den gamle Lillebæltsbro, der med sin stålgrå konstruktion, er bindeleddet mellem Fyn og fastlandet i det jyske. Her på toppen af det hele 60 meter over havets overflade, er udsigten imponerende med togene, der suser forbi under de bærende elementer og skibene, som prustende skærer sig igennem det strømfyldte vand, der hvirvler omkring broens fundament.

Der er flot i Middelfart. Men tjek haven ved Hindsgavl Slot ud en dag, hvor solen skinner. SMUKT!

Thea

Middelfart er omgivet af Danmarks største naturpark, Naturpark Lillebælt, og derfor har skovene lige så stor betydning for området som Lillebælt. Man møder ofte store flokke af kronvildt, der enten ligger i skovbrynet og hviler sig, eller som springer af sted over væltede træstammer. Vi har lavet en guide til dig, som ønsker at udforske Naturpark Lillebælt. I udkanten af skoven ligger Clay Keramikmuseum, som gemmer på alt det bedste inden for dansk keramik og design. En tur gennem de store sale er som en tidsrejse tilbage i den danske designhistorie, hvor øjet vekslende kan kigge på keramik, så havet, så skoven, så keramik igen.

Silkeborg i Søhøjlandet

Træerne strækker sig op i det uendelige, så kun de flimrende gnister af lys lukkes ind mellem trækronerne. Bladenes grønne farve reflekteres i skovbunden, der med en duft af jord kaster de friske fodspor rundt i skovene. Et egern krydser skovstien og piler hurtigt op, op, op mod lyset i træernes tyndeste grene.

Men skovene åbner sig langsomt, løsner sig op og lysner, mens søernes dybe vand trænger sig på. Søhøjlandet med sine store søer, bakkede bjerge og bløde skove bliver kronet af Silkeborg, der ligger i midten af det hele og gennemstrømmes af Gudenåens klare vand. Herfra udspringer blomstrende møder mellem færdselsårer, knudepunkter og kultur med lyden af ekkoet fra Himmelbjergets højder i baggrunden.

Oplev Silkeborg

Det siger næsten sig selv, at området omkring Himmelbjerget vrimler med bakkede toppe, som lokker mountainbikerne frem og får benene til at trampe lidt hårdere i pedalerne. Til gengæld er udsigten over søerne og dalene alle hjulspin værd.

Vi skal på gåtur i skovene, rundt om søerne og ned på havnen og spise en is som afslutning.

Simon

Når skovene og bakkerne ikke skal besejres på cykel, er de dybblå søer åbne for eventyr. Kanoen skærer sig lydløst gennem Gudenåens vand, og den vuggende tur gør det muligt at komme langt omkring, tæt på naturen og tilbage til byens bankende puls med en overnatning på Den Gamle Papirfabrik.

Minigolf i Indelukket er meget sjovt eller en øl på Admiralen.

Simon

Med naturen som tætteste nabo er der et vrimlende dyreliv omkring Silkeborg, men bisonokser og store rovfugle – er det muligt? Ja, det kan være svært at tro, men den midtjyske prærie huser også eksotiske dyr, som kan opleves helt tæt.

Grenaa på Djursland

Det gråhvide sand strækker sig i et langt bælte langs stranden, og løber langsomt ud i havet, der dovent driver ind over land, slæber sig tilbage og kaster en ny skylle ind igen. En gang imellem springer en tangloppe frem af de sortbrune klynger, som havet har efterladt til gennembagning af sol og vind længere oppe på stranden, hvor sandet bliver hvidere, og fodaftrykkene synker lidt dybere.

Mod kysterne grænser tætvoksende, flade plantager og rapsmarker op mod det blå, og changerer fra forårets guleste farver til sensommerens sorte afbrændthed. Midt i farvespillet vokser Grenaa frem med krogede gader, rødbrændte teglstenstage og en kirke i midten, der sender folk ud i gågadernes snørklede stisystemer på jagt efter gode tilbud, caféernes friskbryggede kaffe og lyden af vennernes vekslende ordstrømme.

Oplev Grenaa

Kattegatcentret er Grenaas hovedattraktion, hvor de store hajer kan opleves helt tæt på. Faktisk så tæt på, at det kan mærkes, når de svømmer forbi, for med dykkerudstyret på, kan nedstigningen i de store hajbassiner begynde.

Mit bedste minde er helt klart at pakke mors og fars bil med surfgear og rulle af sted på en fyldt tank med retning mod strandene ved Ebeltoft og Mols Bjerge. Området var og er et sandt slaraffenland af små, hemmelige strande perfekte til vores novice surfniveau.

Morten

Nationalpark Mols Bjerge på Djursland er formet af istiden, og landskabet varierer i det uendelige med kridhvide kyster, blåt vand og grønne bakker, der ligger som tuer i landskabet. Området gemmer på mange historier, der kan udfolde sig gennem gastronomivandreture og store naturoplevelser. Se flere seværdigheder på Djursland her.

Mit bedste minde er helt klart at cykle hjem igennem plantagen fra en lang dag på stranden, men Fornæs Fyr er også værd at nævne. Fyret ligger nord for byen, og man kommer dertil via små landeveje, der bugter sig igennem rapsmarker.

Morten

Kom helt tæt på naturen, lær den at kende, hvad kan spises og hvad skal man helst lade stå. Karpenhøj Naturcenter bruger naturen, arbejder med naturen og indånder den konstant. Naturen er levende, men hos Karpenhøj Naturcenter bliver den også vedkommende og nærværende.

Lynge på Nordsjælland

Lugten af den nye asfalt stiger brændende op fra jorden, og spreder sig for alle vinde i takt med maskinerne, der har trampet som tonstunge dyr det meste af dagen. Rulleskøjter, cykler, skateboards og biler slippes fri på den varme asfalt, der stadig klistrer på dækkene og sikkert efterlader et aftryk til eftertiden.

Asfalten, en klæg, klistret masse, som i størknet tilstand er færdselsåren i Lynge, der fragter folk til, fra, forbi og imod alle steder og ingen steder. En tromlende lyd af bilernes susen frem og tilbage og børnenes hvinende lykkerus på vej mod tankstationen efter Ama’r-stænger og DVD’er med kulørt-knitrende krigere og drømmen om et hemmeligt møde et sted i sommernatten. Dét er lyden af Lynge i Nordsjællands smørhul mellem Hillerød og Farum.

Oplev Lynge

Fra de asfalterede veje i Lynge er turen til den københavnske stenbro ikke lang, og selvom duften af mors morgenkaffe nok kan vække genklang hos de fleste, der er vokset op her, er det nu heller ikke tosset at få en kop kaffe på en af Københavns caféer. Lær hemmeligheden bag en god kop kaffe, der giver mors Moccamaster baghjul.

Mit bedste minde? De varme sommeraftener, når man stod på rullere og jagtede de nye asfalt-spots. Det gik som en steppebrand blandt byens børn og unge, når et nyt kvarter havde fået lagt nyt slidlag.

Johannes

Vejene gennem Lynge stritter i alle retninger, men der er altid en, der fører ud på nye eventyr i Nordsjælland – endda helt til kysten, hvor Øresunds friske havbrise hvirvler ind over landet og køler bilens motor. På Marienlyst Strandhotel kan havet og stranden opleves i tæt sammenslutning med anmelderrost spa eller gourmetmad, der spises med udsigt til Kronborg Slot.

Tag i Drive In Bio. Men inden da, skal du hænge ud på tanken, hvor du køber en Ama’r-stang og står med den i kæften, mens alle de fede bilers forude får kærlighed, inden de skal se film.

Johannes

Hos Timm Vladimirs Køkken er der ikke Ama’r-stænger på menuen, men der er bestemt lækker mad fra alle verdens kroge, som godt kan spises, før turen går tilbage til Lynge for at slå mave i Drive In Bio.

Sønderborg i Sønderjylland

Alssund kiler sig ind mellem husene, der klumper sig sammen i skæve, skøre og skrå sammensætninger i et blændende farvemix af rød, hvid, blå, gul og grøn. De ældgamle vartegn tårner sig op mellem husene, og står som mere end blot tomme monumenter fra en tabt tid, men minder menneskemylderet om historiens konstante nærvær. Dybbøl Mølle. Havnen. Slottet.

Sønderborg syder af historiske ar, der er helet i takt med, at byen har rejst sig af fortidens skygge til en farverig folkearv med kaffe og flødeskumskager i venstre hånd og en guldring på den højre til et spørgsmål om at være en del af det hele for evigt. Et rungende ja som svar, der bæres fra toppen af byen til de mindste gader, langt ud i sundet med lyden af klaprende hestehove i hælene og et rungende mojn til goddag.

Oplev Sønderborg

De bedste øl får man på Brøggeriet. Den bedste kaffe får man på Kislings. Kong Fiddes livret serveres på Colosseum og vinen skal drikkes på Wohlenberg. Derfra er bunden lagt til en videre tur ud i det sønderjyske landskab gennem Gendarmstien, lystbådehavnen og historiecenteret på Dybbøl Banke.

At sejle op langs Alssund på en varm sommerdag og slutte dagen ved “Den Store Sten” ud for Kegnæs, hvor vi badede og spiste frokost, er et af mine bedste minder fra Sønderborg.

Anders

Den sønderjyske kultur står stærkt i Sønderborg, men kan også findes i fuldt flor i hele Sønderjylland. Især på kroerne, hvor den gode, lokale mad giver energi til en svingom, ind til natmaden sættes på bordet.

Alle små og større byer i hele Sønderjylland afholder deres egen ringridning over én uge. Den bedste og største er naturligvis i Sønderborg. Der er tivoli, kræmmermarked, fyldt med mennesker og liv, der er optog med rytterne, og der lugter af hest i hele byen.

Tine

Sønderjylland strækker sig over et stort område, og når helt ud til Vadehavet mod vest, hvor sælerne titter frem fra havoverfladen og østers gemmer sig på havbunden, men alligevel må vogte sig for lækkersultne østerssamlere, når Vadehavet trækker sig tilbage. Det er også i det sønderjyske, at naturfænomenet sort sol trækker folk til for at opleve, hvordan stærene samler sig i enorme flokke på op mod 1 million fugle.

Tag ud i sommerlandet

Tag med ud i sommerlandet på nye, spændende eventyr.