Vidste du at du kan dykke med hajer i Danmark? Vores glade kunde, Rikke Fænø, beskriver her sin vilde oplevelse med vores Big Shark Dive i Kattegatcentret

Da jeg i august sad i flyveren på vej mod Sardinien for at nyde solens varme og blive certificeret som Open Water Diver, havde jeg ikke i min vildeste fantasi troet, at jeg et halvt år senere skulle have øjenkontakt med en haj.

7 år forinden flyveturen til Sardinien husker jeg, at jeg meget ufrivilligt hoppede i det røde hav med snorkel og maske. Jeg husker, at jeg meget angst spurgte den egyptiske instruktør, om der mon var hajer i havet? Det selvsamme spørgsmål gav genklang, da jeg spurgte vores tålmodige instruktør i Kattegatcentret.

Min kæreste havde et par uger forinden taget mig i hånden og anmodet mig om en dykkertur med hajerne i Kattegatcentret. Certifikatet skal jo holdes ved lige, og hvem siger nej til en udfordring? Jeg gjorde i hvert fald ikke, og oplevelsen står stadig i frisk erindring. Når jeg næste gang hopper i det røde hav med dykkerfødder og maske, vil jeg ikke spørge instruktøren, men i stedet konstatere: Jeg håber, at jeg igen møder en haj.

Scenariet er selvfølgelig ikke helt sammenligneligt, da et gigantisk bassin med hajer og en certificeret dykkerinstruktør, er langt mere sikkert, end et møde med en hvidtippet haj i Rødehavet. Det bildte jeg i hvert fald mig selv ind, da jeg stod på kanten af bassinet i Kattegatcentret. Det sammenlignelige scenarie udspiller sig i selve oplevelsen. At se 8 forskellige hajarter, heriblandt en meget nysgerrig sorttippet haj, i et 500.000 liters bassin gav en uforglemmelig og meget realistisk oplevelse. For let’s face it, hajerne er jo i live – det er dyk med hajer! Jeg måtte nive mig selv i armen flere gange og erkende, at dette var et faktum.

Dykket varede sammenlagt 30 min, hvor vi sad på bunden af den store tank og iagttog hajer, der nysgerrigt kredsede forbi vores vej. Spændt holdt jeg armene tæt ind til kroppen (efter grundig instruks fra instruktøren), imens jeg nervøst søgte øjenkontakt med hajernes gul/brune øjne. De var nysgerrige og kredsede omkring os, men fortsatte fredeligt deres dagligdag i bassinet når vores iltbobler kom for tæt.

Inden vi drog i våddragterne og hoppede i bad med hajerne, spurgte jeg instruktøren om hajernes færden. Den mindste af hajarterne, en sorttippet haj, havde en tendens til at ville spille op og drille. Her tænkte jeg på de små hunderacer, der tror de er større, end de egentlig er. Han fortalte os også, at den sorttippede revhaj ligger – til trods for sin lille størrelse – relativt højt på listen over registrerede hajangreb. Ud fra dens størrelse, og med tanke på de små hunderacer, måtte jeg erkende i daværende øjeblik, at den kunne jeg sagtens klare. Men angsten for denne lille krabat, og min nylige viden om hajangrebene, blev genfundet, da jeg på knæ i bunden af bassinet kunne følge dens kredsen omkring os. Den ville enten lege eller angribe, tænkte jeg i øjeblikket. Dog var den selvfølgelig bare meget nysgerrig på egen hjemmebane – og efter nogle spændende minutter kunne jeg igen ånde lettet op (i min iltmaske selvfølgelig).

Da vi med svømmefødder, dykkermaske og udstyr kom op af det 25 graders varme vand, blev vi mødt af børn i alle aldre. Vores (læs: min) stolthed ville ingen ende tage, og jeg kunne have givet mig selv en haj-five for at have sprunget ud i det dybe, for lige at nuppe et dyk med hajer…

Helt klart anbefalelsesværdigt!