De fleste af os tager det nok for givet; at vi kan se solen stå op om morgenen, når den spreder sin farvepalette på himlen og jager mørket væk. At vi kan se, hvornår lyset i lyskrydset skifter, når vi kører på arbejde eller, at vi kan se, hvilken farve salaten har til aftensmaden, om kødet er mørkt eller lyst, om kagen er brownie eller blondie allerede før, den første bid er taget.

Sådan går hverdagen helt uden, at vi ser det. Men hvad nu, hvis der pludselig ikke var noget at se? Hvis lyset blev slukket, hvis dine øjne ikke kunne vænne sig til mørket, hvis du bare for en aften skulle være blind? Hvordan ville du så klare alle hverdagens små ting, som at skænke vand i glasset, række smørret til din sidemand og få maden fra tallerkenen, til gaflen, til munden?

Lad os fjerne det hvis, for nu slukker vi lyset. Velkommen til Dinner in the dark.

👀 Det er synshandicappede, der har skabt dette univers, så vi seende kan få et indblik i deres verden. De skaber tilmed arbejdspladser til synshandicappede den vej i gennem, hvilket desværre ikke hænger på træerne for folk med det handicap. Det vil jeg gerne bakke op om.

– Johannes

Fra Paris til København

Det var i Paris, metropolen, der er kendt som lyset by, at verdens første Dinner in the dark-restaurant åbnede i 1997. Le gout du noir, ledet af Michel Reilhac, tog pariserne med storm og sendte efterdønningerne igennem Europa, så bølgerne i løbet af 00’erne skyllede ind over København.

Det begyndte med events og pop up-restauranter rundt omkring i byen, men en stigende interesse for at spise, tale og opleve mørket blev starten på Dark Waiter. I dag har Dark Waiter været en del af det københavnske bybillede i 10 år, og selvom Dinner in the dark ikke længere er ny på restaurantscenen, er nyhedsværdien langt fra faldende.

 

På vej ind i mørket

En gruppe mennesker står og snakker i aftenlyset. Stemningen er god, latteren vibrerer og tøjet er pænt. Går du forbi flokken, der småsnakkende står og venter, vil du nok bare tænke, at her mødes venner, familie eller kollegaer i festligt lag på vej ud for at spise. Men stopper du op for at lytte til snakken, vil du hurtigt opdage, at det ikke er nogen helt almindelig middag, der skal spises om lidt. For der sitrer en særlig spænding i luften, og hos nogle begynder nervøsiteten at blande sig med sulten i maven.

I hvert fald et øjeblik.

For der er ikke noget at være nervøs for. Fra start til slut vil en tjener nemlig være med for at guide, servere og hjælpe de spisende, men før middagen serveres, skal alt lys slukkes. Ure, mobiltelefoner – alt skal gemmes væk.

💡 Vidste du? 67,8 procent af danskerne bruger briller eller kontaktlinser.

Mørket begynder at sænke sig over flokken af venner, familie og kollegaer, og da den sidste telefon er slukket, går turen i gåsegang ind i restauranten. Mørket er tæt. Uigennemtrængeligt og øjnene forsøger at fokusere men uden held. Gruppen sætter forsigtigt en fod foran den anden mens tjeneren, der er vant til mørket som synshandicappet, går hjemmevant mellem borde og stole og får placeret vores gruppe sikkert i mørket.

👀 Tjenerne var veloplagte og det var meget interessant og tankevækkende at høre om livet som blind eller svagtseende.

– Anja

 

 

👀 Tjenerne var veloplagte og det var meget interessant og tankevækkende at høre om livet som blind eller svagtseende.

– Anja

 

Du ved ikke, hvad mørke er

Der er 36 millioner blinde fordelt over hele verden, men til trods for det, er det de færreste seende, der ved, hvilke udfordringer og hvilke muligheder et manglende syn giver den enkelte. Det udfordrer Dark Waiter med Dinner in the dark, for her sættes der netop fokus på synstab. Når du selv mister synet i et par timer, får du pludselig et indblik i, hvad det vil sige at være afhængig af andre, og du oplever de udfordringer, der er forbundet med ikke at kunne se.

Hver dag lægger synshandicappede deres skæbne i andres hænder, men til Dinner in the dark er det de seende, der må stole på de synshandicappedes erfaringer, når rollerne byttes om. For de synshandicappede er det hverdag, at de må have tillid til, at nogle vil hjælpe dem, og præcis den følelse genskabes i restauranten.

Dinner in the dark giver dig følelsen af kontroltab, og det er en grænseoverskridende oplevelse ikke at mestre hverdagens små ting. Pludselig bliver det en udfordring at spise mad, at tørre sig om munden og at skænke mere vand i glasset. Det får pulsen til at stige, og til Dinner in the dark sidder adrenalinen altid med til bords som en usynlig gæst.

💡 Vidste du? Sætter du en finger ned i glasset, når du skænker, kan du mærke, hvornår det er ved at være fyldt.

Som seende ved du ikke, hvad mørke er, før du sidder med ved de blindes bord til Dinner in the dark. Dine øjne vænner sig ikke til mørket og lige meget, hvad du retter dine øjne mod, er der kun én ting at se:

 

Mørket

Det er uvant at komme fra lyset til mørket i restauranten, og hverdagens hurtige tempo sænkes med det samme, når vores gruppe skal orientere sig uden synet. Skridtene bliver mindre. Armene rækkes frem. Ørerne står på stilke. For alting virker fremmed og farligt.

Heldigvis er bordet en comfort zone, og da gruppen først er bænket, kan skuldrene sænke sig og hænderne gå på opdagelse. Tallerken, kniv, gaffel, vinglas med stilk, serviet, smør…

Bordet er dækket på præcis samme måde som på en almindelig restaurant, så udgangspunktet for oplevelsen er velkendt for gruppen af venner, familie og kollegaer. For seende og synshandicappede. Det er præcis sådan, synshandicappede oplever et restaurantbesøg. Der bliver snakket, spændingen udløser store grin og de fedtede smørfingre kan tørres af i servietten, hvis den kan findes.

👀 Forestil dig, hvilken sans, du helst ikke vil undvære? Jeg vover pelsen og siger; synssansen. Hvorfor?

Du kan ikke se din familie, se din kærestes dejlige udseende. Du kan ikke aflæse kropssignaler. Hvor mange procent af al kommunikation kommer ikke lige fra netop kropssprog? For nogle timer er du fuldkommen afskærmet den ‘verden’. Men for dem, der arrangerer denne dag, er det ikke blot nogle timer – det er hele livet.

Det er derfor en sindssygt intens oplevelse. Du spiser, skåler, bevæger dig rundt, tager mad og drikke, og du ved nærmest ikke, hvad du laver. Du kan kun gisne om, hvordan de andre i mørket ser ud, og jeg satte selv helt andre ansigter på de mennesker, jeg talte med.

– Johannes

 

 

👀 Vi havde som forventning at sidde ved et bord for os selv, men det var ikke tilfældet. Man sidder ved et bord af 8, som faktisk har en god indflydelse på oplevelsen og er med til at gøre det til noget særligt.

– Jeppe

Hvilken hårfarve har du?

Til en middag hos Dark Waiter sættes du sammen med andre, du ikke nødvendigvis kender på forhånd. På en almindelig restaurant vil det føles unaturligt, men til Dinner in the dark bliver det en del af oplevelsen. Det giver en følelse af frihed ikke at kunne se. Det lyder måske mærkeligt i dine ører, men i mørket flyttes fokus fra udseendet og fra at fremstå på en særlig måde.

Mørket udvisker grænserne, så alle – synshandicappede, seende, høje, lave – er på lige fod i forhold til de begrænsede sanser. I forhold til ikke at kunne se.

Gade vide, hvordan sidemanden ser ud? Har du krøllet hår eller bruger du briller? Ved du, hvor saltet står? Samtalerne omkring bordet ændrer karakter, når lyset slukkes, og de formelle lag skrælles af med det samme. Mørket giver dig en anonymitet, som gør det helt naturligt at dele den her særlige oplevelse med de fremmede omkring bordet.

Fremmede, der hurtigt ikke er fremmede længere, fordi I under middagen bliver afhængige af hinanden. Indtryk, historier og små fifs deles, og ofte ender det med, at de fremmede forlader middagen som bekendte og sammen følges ud i København for at slutte aftenen af med en øl.

 

Vi spiser med øjnene

Den første ret bæres ind til bordet, og et øjeblik flyttes fokus fra mørket til maden. For, hvad er det, der er på tallerkenen? Noget knaser, noget popper. Andet er blødt, varmt eller koldt.

Vores gruppe bliver udfordret igen, for de er vant til at spise med øjnene og afkode maden inden, at den spises, men her i mørket er det ikke madens farver og anretning, der betyder noget. Det er konsistenserne. Strukturen.

Der er nemlig én ting, gruppen ikke kunne finde på bordet, og det var menukortet. Der er nemlig ikke a la carte-servering hos Dark Waiter, for menuen er fastlagt på forhånd – men den er hemmelig. Gruppen må smage sig frem til, hvad der ligger på tallerkenen.

💡 Vidste du?  Synshandicappede er ofte bedre til at identificere aromaer og smage end seende.

Det kræver øvelse at dechifrere smagene i munden, og snakken om bordet bliver en gastronomisk gætteleg. Er det laks eller tun? Pastinak eller selleri? Er du helt sikker på, at det er jordbær og ikke hindbær?

👀 Nyd det, du får meget mere fokus på stemmer, smage, og at mærke dig selv og din partner i mørket. Du bliver f.eks. hurtigere mæt når øjnene ikke hjælper dig.

– Jørgen

 

Tag firmaet med til Dinner in the dark

Hos Dark Waiter er det ikke kun smagsoplevelsen, der udfordres. Det er alle sanserne, der sættes i spil, og de skal bruges på en helt anden måde, end du er vant. Mørket gør dig afhængig af andre, og noget så hverdagsagtigt som en middag bliver en udfordring, der kræver hjælp fra de andre ved bordet. Konsekvensen? At titler, navne og normale arbejdsfordelinger sættes ud af spil.

En aften hos Dark Waiter kan tilpasses præcis de ønsker, dit firma har. Det gælder både menu og de quizzer, der afholdes under middagen, som kan skræddersyes efter et særligt tema, der relaterer sig til jeres firma.

Vil du udfordre dine medarbejdere til Dinner in the dark? 

Hos Truestory kan vi planlægge dit firmaarrangement fra start til slut og formidle kontakten mellem dit firma og Dark Waiter. Vi sørger for alt det praktiske og formidler de vigtige informationer til dig, så alle ved, hvad der skal ske på dagen. En god dialog er nemlig det første skridt på vejen mod en spændende dag med udfordrende teambuilding.

 

Tilbage til lyset

Bid for bid glider maden ned, og efterhånden færdes hænderne hjemmevant rundt på bordet. Vinen hældes i glasset og maden bliver på tallerkenen. Vores gruppe er ret godt med efterhånden.

Til sidst kommer kaffen ind, og den stærke duft af friskmalede bønner, sender veltilpasse suk rundt om bordet, for her er noget, der afslører sig selv med det samme. Lidt efter lidt bliver kaffekopperne tømt, og tjeneren kommer igen en sidste gang for at hjælpe gruppen tilbage til lyset.

Lidt usikkert rejser de sig fra bordet, danner en kæde og går en hverdag som seende i møde.

Øjnene blinker hurtigere efterhånden som lyset vender tilbage for efter en aften i totalt mørke, skal øjnene til at arbejde igen, og hjernen skal forstå de nye inputs. Det er en lettelse at få synet tilbage, og gruppen samles grinende og glade. Skal vi ikke tage en øl? Skal vi ikke gå ud i København for at se lyset i gadelamperne, lyset fra butiksruderne, lyset fra billygterne? Lyder det.

👀 Fantastisk oplevelse – virkelig sjovt, spændende, lidt grænseoverskridende og meget tankevækkende.

– Line

 

👀 Prøv det! Oplev det! Tag dine venner med. Det er ret enkelt.

– Lasse

Besøg Dark Waiter – Prøv Dinner in the dark

Mørket. Du kender det fra natten, fra et rum uden lys, men hver gang du som seende er omgivet af mørket, kan du altid skimte konturer, strukturer, ting og nuancer og langsomt vænner dine øjne sig til mørket.

Mørket kan virke som en lille ting, men konsekvensen er stor. Middag i mørket – det er jo bare lyset, der er slukket, kan du tænke lidt kækt. Men det er ikke bare lyset, der er slukket. Det er dit syn, der sættes på standby.

Det er utroligt, hvor meget ting, samtaler og mennesker ændrer karakter, når mørket lægger sig omkring dem. Har du lyst til at prøve Dinner in the dark og opleve, hvordan du reagerer i mørket, kan du læse mere om oplevelsen her 👇

Restauranter i Silkeborg

Læsetid: 6 min.

Gourmetophold – 7 favoritter

Læsetid: 10 min.

29 restauranter og spisesteder i Aarhus

Læsetid: 13 min.
Se flere