Nogle dage er mere specielle end andre. Det er de dage, man husker, og som springer frem fra deres plads på hjernens huskehylder, så snart der er en mulighed for det. Nogle dage huskes for smittende smil, mens andre blændes af tårer, men fælles for dagene er den måde, de skriver sig ind under huden på os, og samler sig i venerne som det, der udgør os som mennesker. Som individer med hver vores historie eller i fællesskab bundet sammen af oplevelser på helt specielle dage.

Taknemmeligheden er størst

Den 11. maj 1968 var en af de dage og her 50 år senere, er dagen lige så speciel. I hvert fald for Barbara K. Petersen, som kunne have fejret guldbryllup med sin mand Mogens Gregers Petersen på den dag. Men før kalenderen ramte den magiske dato, døde Mogens året før, og efterlod Barbara med minderne om det liv, de havde levet og skabt sammen gennem 5 årtier.

Selvom Mogens ikke fysisk kunne være en del af guldbryllupsdagen, besluttede Barbara alligevel, at der skulle holdes guldbryllup. Derfor samlede hun den nærmeste familie i den weekend, hvor guldbrylluppet skulle have stået, for at skabe nye minder sammen med dem – også selvom Mogens rent fysisk ikke kunne være med.

Jeg var så heldig med min mand, og vi har skabt et fantastisk liv sammen, og derfor ville jeg ære hans minde i denne weekend. Mit mål var at skabe en oplevelse, så de kunne have glade minder fra dagen på samme måde som, vi havde glade minder om min mand. Tabet er stort, men taknemmeligheden er større.

Barbara K. Petersen

En hemmelighed

Selvom man er 76 år gammel, kan man godt have en bucket list, og det havde Barbara også. Èn af de ting, der stod på listen, var at flyve i luftballon, og derfor valgte hun, at kulminationen på guldbryllupsweekenden skulle være en tur i luftballon. Derfor begyndte hun allerede tilbage i december 2017 at planlægge flyveturen, som skulle afvikles den 12. maj 2018 – dagen efter guldbrylluppet.

Men det var ikke helt nemt at planlægge, for ballonturen skulle være en overraskelse, og derfor kunne Barbara heller ikke fortælle familiemedlemmerne, hvorfor hun pludselig var interesseret i, hvor meget de vejede eller hvilke sko, de havde tænkt at tage på til guldbryllupsdagen. De næste måneder blev derfor fyldt med hemmelighedskræmmeri og en god portion spænding. Da alting var faldet på plads, var der kun én ting at gøre: at krydse fingre for, at de vildeste vejrguder ville tage en fridag og overlade himmelrummet til sol og klart vejr uden turbulens.

Den store afsløring

På guldbryllupsdagen mødte hele familien op og samledes om en masse aktiviteter lige fra minigolf til middag på Lyng Dal, for at fejre mindet om Mogens. Aftenen før de skulle flyve, forsøgte familien at gætte, hvad Barbara havde arrangeret næste dag, men der var ingen, som gættede det.

Barbara havde valgt, at de skulle flyve sidst på dagen, så de kunne se solnedgangen, og det var derfor en spændt flok, der sidst på dagen kørte mod kulminationen på weekenden: den store ballontur. Stemningen var fyldt med begejstring, da familien så den store ballon, og de mindste børn sitrede af spænding over det, de skulle opleve lige som lidt. Endelig kunne Barbara få lov til at afsløre, hvad hun havde planlagt i løbet af de sidste mange måneder, og nu stod de her alle sammen på den fineste forårsdag med klart vejr.

Før luftballonen kunne lette, skulle armmusklerne findes frem, for der var brug for alle mand for at gøre ballonen klar til flyvningen. For Barbara og familien var det med til at gøre oplevelsen til noget helt særligt at være en del af processen, som fik luftballonen til at lette, og det skabte en dybere følelse af fællesskab at udrette noget sammen. Hos nogle begyndte nervøsiteten over snart at hænge over landjorden at melde sig, og der sneg sig også lidt højdeskræk ind hos folk, men spændingen oversteg alligevel frygten og endelig kunne ballonen lette.

En helt speciel dag

Luftballonen steg stille og roligt til vejrs, mens udsigten lydløst gled forbi under luftballonens kurv. På grund af det klare vejr var det muligt at se helt til Aarhus, mens der tættere på var et fantastisk view over grønne skove og dybe søer. På sådan en luftballontur er der mange indtryk, man skal forholde sig til, men heldigvis suser ballonen ikke afsted, og derfor var der god tid til at suge indtrykkene til sig, nyde udsigten og snakke samen på kryds og tværs.

Efter et par timer i luften landede ballonskipperen på en mark, og familien kunne træde ud af ballonen for at blive døbt som baroner og baronesser. Det var et ganske særligt øjeblik.

Barbara blev døbt ballonbaronesse dagen efter, at hun kunne have fejret guldbryllup med Mogens, men selvom Mogens ikke var med på dagen, blev den 12. maj 2018 alligevel en helt speciel dag – helt i Mogens’ ånd:

Det blev ikke til et guldbryllup men til noget meget specielt, som vi vil mindes med glæde – lige som min mand Mogens.

Barbara K. Petersen

Tak til Barbara for at dele historien med os. Hvis du har lyst til at prøve ballonflyvning, kan du læse mere om oplevelsen her.

Barbara anbefaler

Det er guld værd at huske at tage billeder. Med dem kan jeg få øjeblikket tilbage igen og igen.