De findes derude på gavemarkedet, og er en særlig – men ikke sjælden – art, der gerne kigger frem til fødselsdage, højtider og andre mærkedage, hvor der gives gaver. Som regel er de soloryttere, men det sker også, at man ser dem i par, og når det sker, skal man som regel være ekstra påpasselig.

Er du med på, hvem vi taler om? Det er dem, du virkelig hader at give gave til.

Hende, der bruger for meget tid på Instagram

Når du åbner ønskesedlen fra hende, kan du godt blive i tvivl om, om det er Instagram, du åbnede i stedet, for ønskesedlen er ét langt hashtag. Måske er det din svigerinde, din søster eller en veninde? I hvert fald er hun stor fan af SoMe, og læser blogs og sluger Instagramprofiler, som en anden vampyr. Hun er typen, der bliver inspireret nu og nu og nu, og hurtigt sender hun et tag din vej, så du altid er opdateret på, hvad hun mangler:

Direkte på ønskesedlen.”

Lige noget for mig.

Se her.

I tiden op til hendes fødselsdag kan du tage dig selv i at undgå sociale medier for ikke at blive mødt af gavetags, for har du først responderet, er der ingen vej tilbage. Så skal du ud for at finde ure og nipsesager som ingen – og slet ikke hende selv – har nogen idé om, hvor er fra. Det er gavejagten, der aldrig slutter. Forsøg dig i stedet med:

Ham, der kun ønsker sig ting fra obskure sites

It’s not how you stand by your car, it’s how you race your car!

Feinschmecker eller nørd? Grænsen er hårfin, vil nogle mene, men ikke desto mindre er han totalt lige glad med, hvad du bliver nødt til at gå igennem for at skaffe lige det, han ønsker sig. Hans ønskeseddel består ofte af lange, komplicerede links med navne, du har svært ved at udtale, og som du ellers ville have antaget som spamsites. Men du stoler på ham, klikker ind på sitet, og opdager, at leveringstiden er minimum 3 uger og, at der kun tages imod betaling med bitcoins.

Det er nu, du sender din kære bror, nevø eller kammerat en kærlig tanke, og i stedet vender gaveblikket mod noget uden 3 ugers leveringstid, og hvor betalingen foregår i kroner:

Hende, der bare køber det, hun mangler

Bridgewalking foregår i 60 meters højde og er den første af sin slags i Europa.

Det kan være din mor. Din mormor. Din farmor. Måske en helt fjerde men hovedsagen er, at hun altid køber det, hun mangler, og dermed eliminerer dine chancer for at finde den helt rigtige gave til hende. En telefonsamtale et par uger før hendes fødselsdag kunne begynde med:

…Og så var jeg lige inde i byen i går, og ved du hvad skat, så faldt jeg lige over den gryde der, jeg snakkede om og…

Jamen øhm, var det ikke den, der stod på din ønskeseddel?

Gjorde den det? Det gjorde den sikkert, men altså nu faldt jeg jo lige over den, ik´, og jeg manglede den jo.

Fedt ik’? Hun har gjort det igen: købt det, du ville have givet hende, og har du allerede fået købt gryden og pakket den ind, må du gå den slagne vej tilbage for at få den byttet og derfra begynde at overveje om det her, kunne være noget for hende:

Ham, der nægter at mangle noget

Det er ikke kun skotterne, der kan lave whisky. Danmark har også mange prisbelønnede whiskydestillerier.

Den her type er som regel svær at arbejde med for modsat hende, der bare køber det, hun mangler, så nægter han at mangle noget. Han er typen, der har enormt mange sokker, og skal du hive bare ét eneste ønske ud af ham, skal du opbløde ham over lang tid. Vi har fat i den helt tunge liga her, og du kender ham måske bedre som onklen, broren eller faren.

Far, hvad ønsker du dig?

Hallo far?

Ja, hvad siger du?

Hvad ønsker du dig?

Jeg ønsker mig ikke noget.

Jamen du må da ønske dig et eller andet?

Nææ… Ræk mig lige kaffen.

Jo kom nu, sig et eller andet. Det er lige meget hvad.

”Tja. Jeg ved ikke rigtig.

En Ferrari måske?

Det kan godt blive den helt store udskrivning, hvis du skal give ham en Ferrari, og nu han har nævnt én ting, som han kunne tænke ønske sig, får du næppe flere ønsker hevet ud af ham. Måske du skulle overveje:

Dem, der altid bytter din gave

Ystad Saltsjöbad ligger under en times kørsel fra København.

Det er venneparret, du altid frygter at få en invitation fra. Ikke ment på nogen ond måde, men fordi du ved, at lige meget, hvad du finder på, så bliver det byttet:

Wow, tak. Ej, hvor godt tænkt, det er jo lige os.

Ja, jeg synes også, at den er ret fint.

Mmm…

Og nu stod der jo også på jeres ønskeseddel, at I ønskede jer den, så jeg tænkte, at det var da spot on.

Nå ja. Det er da også rigtigt. Det havde vi helt glemt, det er jo noget tid siden, at vi skrev den ønskeseddel, men altså pudderfarverne er jo ikke så in længere, vel?

Øh nej?

Altså, den kan godt byttes ikke?

Du kan lige så godt kapitulere på forhånd. Slaget er tabt.

Er du typen, der ikke giver op uden kamp så gå langt uden om ønskesedlen og giv dem en oplevelse:

Og husk nu

Der er altid 14 dages fuld fortrydelsesret og 24 måneders bytteret til en anden valgfri oplevelse, så helt galt kan det da ikke gå.

Du kan se hele vores udvalg af oplevelser til de vanskelige gavetyper her.