Stemplerne knurrer, steameren syder og spruttende sender den tjept dråber af mælkehvidt skum ned i koppens mørke mokka. Klar til servering. Klar til at drikke. En mundfuld de fleste af os med glæde indtager flere gange om dagen derhjemme, på arbejdet eller hos en kaffebar i Aarhus, København eller et andet sted i landet.

Her guider vi dig til 10 lækre steder, du kan drikke din kaffe i Aarhus – lige fra de steder, du kan slå dig ned i et par timer med vennerne eller computeren til de steder, du kan snuppe en kop med på farten.

1. La Cabra

Mange mener, at La Cabra er den bedste kaffebar i Aarhus.

La Cabra er den mest kendte kaffebar i Aarhus, og mange vil nok også mene, at det er her, du får den bedste kaffe i Aarhus. Med flere nationale og internationale priser i rygsækken er der noget om snakken – kaffen er virkelig god! Og stemningen på kaffebaren er helt igennem hyggelig.

Bønnerne rister baristaerne selv, og udvalget er stort. Kom forbi til en let morgenmad eller i løbet af dagen, når bageren Lasse Tronhjem hiver brød, croissanter og kager, der passer perfekt til kaffen, ud af ovnen to gange om dagen.

2. Jumbo Bakery & Eatery

Der serveres kaffe & godt brød på Jumbo.

Jumbo Bakery & Eatery er en forholdsvis ny kaffebar i Aarhus, men den er bestemt kommet godt fra start og er hurtigt blevet et populært sted. Den cool og casual indretning tiltaler de fleste og med udsigt til DOKK1 og Aarhusbugten, kan man nemt falde i staver her, mens man drikker sin kaffe.

Bønnerne er fra Sigfreds Kaffefabrik, og surdejsbrødet bages af Birks Køkken, der ligger i baglokalet. Jumbo er et godt sted at starte dagen med en cortado eller komme forbi til en lille pause med en friskbrygget americano i løbet af eftermiddagen.

LÆS OGSÅ: Lær baristaens hemmelighed – Baristakursus for alle

3. RS28

Tag en kop kaffe med på farten fra RS28.

Kun et par skridt fra banegården i begyndelsen af Ryesgade lokker den lille kaffebar RS28 med duften af friskbrygget kaffe. Der er ikke meget plads indenfor, men til gengæld kan du snuppe en hurtig kop med på farten, hvis pladsen bliver for trang. RS28 har nemlig en luge ud til gågaden.

Bønnerne kommer fra The Coffee Collective, og trænger du til en bid brød, kan det snildt lade sig at gøre at få sulten stillet, lige som croissanter og kage også er en del af udvalget.

Ultimately, our dream is for a coffee farmer in Kenya to obtain the same status and living conditions as a wine grower in France.

The Coffee Collective

4. Street Coffee

En plade på anlægget & kaffe i koppen er dagsordenen hos Street Coffee.

Hos Street Coffee er der altid en lækker plade på anlægget, så læn dig tilbage og lyt, mens du drikker din kaffe. Det er næsten som at være hjemme – og præcis det er essensen af Street Coffee; den afslappede stemning.

En stemning, der går igen på hver af de fire kaffebarer, du finder rundt omkring i Aarhus lige fra den i Jægergårdsgade til Brammersgade, Vestergade og Bassin 7.

Kaffebønnerne kommer fra et risteri i udkanten af London, Union Handroasted, og er særligt udvalgt af kaffebarens baristaer, som lægger vægt på, at bønnerne er økologiske og direct trade.

5. Kjærs Kaffebar

Cool & casual stemning på Kjærs Kaffebar.

Kjærs Kaffebar finder du ved Rutebilstationen. Et par trin ned af trappen så står du i den hyggelige kaffebar i Aarhus. Kaffen er friskbrygget, brødet er hjemmebagt og kagerne er klar til servering, så du kan hurtigt bruge et par timer her med gode venner.

Foruden den gode kaffe får du sandsynligvis også lyst til en afstikker til Berlin efter dit besøg. Der er nemlig en edgy berliner-vibe på kaffebaren, der med sin indretning og stemning, sender tankerne på tur til Tysklands hovedstad.

LÆS OGSÅ: Tag en kaffe i hånden & oplev de mange seværdigheder i Aarhus

6. Bills Coffee

Kaffen serveres allerede fra klokken 7.30 hos Bills Coffee.

Du bliver øjeblikkeligt ramt af en hyggelig og uformel stemning på Bills Coffee. Sæt dig til rette med en kop kaffe i Aarhus’ travle bymidte, kig ud på folk, der flimrer forbi eller træk en god bog op af tasken.

Har du travlt, når du slingrer ned ad Vestergade, hvor Bills Coffee ligger, så fortvivl ej. Der er åben luge mod gaden, så du hurtigt kan få en kop kaffe med videre.

LÆS OGSÅ: Lær at brygge kaffe – Tag på kaffekursus

Bills Coffee er stedet for de morgenfriske, for her kan du få dagens første kop mokka allerede fra klokken 7.30, så ingen grund til at udsætte vækkeuret mere end højst nødvendigt. Kaffen er klar!

7. Lynfabrikken

På udkig efter en god kaffebar i Aarhus, hvor du må arbejde? Lynfabrikken er stedet.

Der er mange steder, du kan drikke kaffe i Aarhus, men skal du have lavet noget arbejde imens, så er Lynfabrikken stedet, du skal søge hen. Det er nemlig stedet, du får serveret en god kop kaffe samtidig med, at det er helt ok, at du gemmer dig bag computerskærmen.

Du kan dog også sagtens kigge forbi uden at have computeren med, og er det tørvejr, kan du tage kaffen med op på tagterrassen til et par timers afslapning i solen.

8. Altura

Altura er den ældste kaffebar i Aarhus.

Hvis du skal have en kop kaffe i Aarhus uden alt for meget fuss, så er Altura stedet. Her er der styr på bønnerne, som bliver ristet bagerst i kaffebaren og det, der hældes i koppen, er smagen af godt håndværk.

Smut forbi med vennerne til en snak om lidt af hvert eller sæt dig i vinduet med avisen og begynd dagen stille og roligt. Der sælges ikke andet end kaffe på Altura, men til gengæld må du selv tage brød og kage med, som du kan spise, mens du sipper dig vej igennem kaffekortet.

9. Stiller’s Coffee

Stiller’s Coffee, der tidligere hed Great Coffee, er et lækkert sted at drikke kaffe i Aarhus.

Godt trukket tilbage fra den larmende Klostergade ligger Stiller’s Coffee inde i baggården – og det er et råt, rustikt look, du bliver mødt af her!

Hos Stiller’s Coffee får du nok den bedste kaffe i Aarhus, for ingen har vundet så mange nationale og internationale priser som Søren Stiller.

Det er altså et kaffemekka for nørderne, hvor der kan snakkes bryggemetoder og købes bryggegear med hjem. Men du kan altså også bare svinge forbi uden den store viden, dufte til bønnerne, som ristes på stedet, og bestille en god kop kaffe.

10. Velofit

Hos Velofit kombinerer de cykling & kaffe.

Kan man kombinere kaffe i Aarhus og cykling? På Velofit kan man. Her får du nemlig både cykelsnak, cykeludstyr og god kaffe i Aarhus’ travleste cykelgade – Mejlgade. Parker cyklen uden for og kom ind til en snak, som også godt må handle om andet end gear.

På en solskinsdag kan du slå dig ned på terrassen i baggården med kaffen i den ene hånd og godt bagværk i den anden. Brødet er bagt af Briancon, der er kendt for at lave sprødt surdejsbrød med en krumme, kun de færreste tør drømme om.

Den bedste kaffebar i Aarhus

Du kan lære at brygge kaffe som en ægte barista.

Den bedste kaffebar i Aarhus… Er det hjemme hos dig? Det kan det i hvert fald ende med at blive. Én ting er at drikke de bedste baristaers bønner, en anden ting er at lære, hvordan de brygger den ene gode kop kaffe efter den anden.

Almost anyone can be trained to be a skilled Barista, however, it takes a life time of passion and commitment to master those skills.

Søren Stiller, Stiller’s Coffee

Det handler nemlig om håndværk og om at brygge rigtig, rigtig mange kopper kaffe før, at den helt perfekte mundfuld lander i koppen. Er du på jagt efter den mundfuld hjemme hos dig? Det kan være, at et baristakursus eller et kaffekursus er det, du har brug for – for at komme lidt tættere på målet.

LÆS OGSÅ: Taler ud baristaens sprog? Lær det til kaffesmagning

På kurserne står de professionelle baristaer fra Danmarks bedste kaffebarer klar til at give dig den viden, du behøver for at kunne brygge en god kop kaffe derhjemme. De ved, hvad det kræver, og de giver gerne deres erfaringer videre til dig.

Sådan et kursus er derfor din mulighed for hver dag at kunne hænge ud på en god kaffebar i Aarhus uden at skulle hoppe i tøjet først. Den bedste kaffebar i Aarhus er nemlig hjemme ved dig selv.